Obavijesti

News

Komentari 116

Bandić govorio suradnicima: "Nema džabe ni u stare babe. Želim sto komada po 500 eura"

Bandić govorio suradnicima: "Nema džabe ni u stare babe. Želim sto komada po 500 eura"

Naime, Bačić je Lončarićev "problem" sa zaštićenim neboderom TEŽ-a gurao i prema nekim osobama u Ministarstvu kulture čiji identitet još nije poznat

VIDEO

Nema džabe ni u stare babe. Rekao sam, ja to držim - rekao je sada pokojni gradonačelnik Milan Bandić svojim bliskim suradnicima na jednom ručku prošloga ljeta u zagrebačkom restoranu Kamanjo u Gračanima. Cijeli taj razgovor su istražitelji snimili provodeći mjere tajnog nadzora piše Jutarnji list.

Te riječi izgovorene su na temu dozvole za građevinski projekt Vrtovi svjetla projekta poduzetnika Milana Lončarića. On je preko Kazimira Bačića glavnog redatelja HRT-a uz sve to tražio i ukidanje statusa kulturnog dobra i uklanjanje zaštićenog nebodera u prostoru bivše tvornice TEŽ, gdje je taj projekt planiran kao i  legalizaciju bespravne dogradnje na objektu u Radićevoj 9, gdje se nalazi njegovo Pogrebno poduzeće Zagreb.

Uhićeni poduzetnik Ivan Papić : Htio je izgraditi starački dom na zelenoj površini u Miramarskoj
Uhićeni poduzetnik Ivan Papić : Htio je izgraditi starački dom na zelenoj površini u Miramarskoj

Na spomenutom sastanku prisustvovali su još ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Stipe Tutiš te poduzetnik Ivan Papić. Upravo poduzetnik Papić je i otvorio temu „Lončarić“ postavljajući pitanje kako ga se riješiti.

Dok Bandićevi suradnici govore koje im je papire Lončarić predao, ističu kako Lončarić u zadnjih 16 godina nije dobio nikakve dozvole od Zavoda niti bilo kakvu dozvolu.

Pratili ih mjesecima: Milivoj Kotrla tražio mito od 5000 kuna do 5000 eura od građevinara
Pratili ih mjesecima: Milivoj Kotrla tražio mito od 5000 kuna do 5000 eura od građevinara

- Radio je što je htio, a sad mi to trebamo amenovati - nadovezao se Bandić na razgovor o tome da je Lončarić na objektu u Radićevoj 9, ali i na kući u obližnjim Zakmardijevim stubama poduzimao razne ilegalne građevinske zahvate.

Na temelju rezultata istrage može se zaključiti da su istražitelji uspjeli snimiti razgovor Bandića i njegovih kolega nakon ozvučenja u restoranu Kamanjo. Točnije, bila je to posebna soba u kojoj je pokojni gradonačelnik često održavao sastanke, a u njoj su, očito, slobodnije razgovarali. Ovo je restoran u kojem je Bandić održavao sastanke sa  Kazimirom Bačićem i Lončarićem.

Na temelju prikupljenih dokaza, istražitelji smatraju da je Bačić 4. lipnja prošle godine Bandiću u odvojenom dijelu Kamanji predao 50.000 eura. No, čini se da soba još nije bila ozvučena. Ipak, istražitelji vjeruju da imaju dovoljno dokaza o podmićivanju.

Koji majstor! Na darovanim kantama za otpad utajio porez i ostao dužan Gradu 470.000 kn
Koji majstor! Na darovanim kantama za otpad utajio porez i ostao dužan Gradu 470.000 kn

Drugim riječima, tijekom istrage govori se da su možda uhvaćeni najvažniji dokazi u ovom slučaju, odnosno Milan Bandić rekao je Lončariću da želi sto komada za 500 eura. To se dogodilo kad je Lončarićeva tvrtka od Općinske službe dobila prvi zahtjev za građevinsku dozvolu za izgradnju na dijelu TEŽ-ovog zemljišta. Lončarić je tada nazvao banku i pristao platiti 50.000 eura, no nastao je problem jer banka nije imala traženi iznos od 500 eura, a bio je petak popodne (29. svibnja). Objasnili su mu da moraju naručiti i da treba doći u utorak, 2. lipnja. Lončarić je odmah nakon tog razgovora nazvao Bačića i rekao mu da bi se mogli naći nakon 13 sati kako bi razgovarali o "utorku". Tada je nazvao kolegu i prijavio da ima dozvolu, iako mu je izdana tek nekoliko dana kasnije.

Prema istražiteljima, Milan Lončarić došao je u svoju poslovnicu banke u Masarykovoj ulici u utorak, 2. lipnja oko 12:20. Novčana omotnica stavljena je u unutarnji džep jakne. Samo nekoliko minuta kasnije nazvao je Bačića i pitao je li složio se s "šefovim mišljenjem". Bačić je odgovorio da ga želi prvo vidjeti, a dogovorili su sastanak u Lončarićevu uredu. Bačić je u zagrebačku pogrebnu kuću u Radićevoj stigao u 14:11 i proveo 20-ak minuta s Lončarićem. Istražitelji vjeruju da je Bačić tada od Lončarića uzeo 50.000 eura za Bandića, što je bilo potkrijepljeno daljnjim događanjima.

Naime, svega 25 minuta nakon izlaska iz Radićeve 9 Bačić je nazvao Bandićevu tajnicu i pokušao dogovoriti susret s njim za sljedeće jutro. Uslijedilo je više poziva preko telefonskih linija Grada Zagreba i HRT-a, a istražitelji su sutradan zabilježili razgovor u kojemu Bačić govori Lončariću da se zbog spleta okolnosti tog dana nije uspio naći s Bandićem.

 Narednog dana, 4. lipnja, Bandić i Bačić telefonski dogovaraju da će se sastati u Kamanju u 14 sati. Tog dana u 14.04 sati Kazimir Bačić, utvrdili su istražitelji, ugasio je svoj mobitel, i to, prema baznim stanicama, na putu prema Gračanima. U 14.16 zabilježen je dolazak Milana Bandića, koji je ušao u spomenuti odvojeni prostor restorana, gdje je s Bačićem ostao oko sat vremena. Više pročitajte Ovdje.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Mito i pogodovanje: Trojica pajdi digla pet milijuna kuna
OTKRIĆE 24SATA

Mito i pogodovanje: Trojica pajdi digla pet milijuna kuna

Plus+ Uskok je potvrdio naša otkrića, i Advent i ostale manifestacije na Trgu su rezultat mita i pogodovanja

U istražnom zatvoru šestero uhićenih u akcijama Uskoka
ISTRAGE IDU DALJE

U istražnom zatvoru šestero uhićenih u akcijama Uskoka

U istražnom zatvoru u četvrtak je završilo šestero jučer uhićenih u antikorupcijskim akcijama povezanima s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem
Za sitno mito Bandić je želio srušiti i spomenik kulture: Tako se to u Zagrebu radi godinama..
LAŽNA BRIGA O NASLJEĐU

Za sitno mito Bandić je želio srušiti i spomenik kulture: Tako se to u Zagrebu radi godinama..

Plus+ Zaštićeno industrijsko nasljeđe je moglo biti atrakcija, mogli su biti uredi, ali to su ti svemoćni investitori i Bandić koji bi radije sve srušili, kaže Zrinka Paladino o mitu od 50.000 eura za rušenje tornja tvornice žarulja