Obavijesti

News

Komentari 33

Bandić je dobio najviše novca, ali svejedno neće vidjeti Sabor

Bandić je dobio najviše novca, ali svejedno neće vidjeti Sabor
1

Bez obzira na hrpu novca kojom su donatori zasuli stranku Milana Bandića, on na izborima nije uspio postići ništa, osim teškog i uvjerljivog poraza

VIDEO

Teško je pogoditi što se sada vrti u glavama Bandićevih donatora, ali vjerojatno nije daleko od one stare ‘Džaba smo krečili’.

Naime, stranka Milana Bandića, punim imenom ‘Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti’ dobila je najviše donacija u prvoj polovici ove godine. Više i od HDZ-a, doznaje se iz polugodišnjeg izvješća DIP-a. Od prvog siječnja do 30. lipnja darovano im je preko 600 tisuća kuna. Zauzvrat, Milan Bandić je svojim vjernim financijerima uzvratio spektakularnim fijaskom na parlamentarnim izborima, na kojima nije uspio prikupiti ni dvije tisuće glasova.

Jači i od HDZ-a: Najviše novca donatori dali Bandićevoj stranci
Jači i od HDZ-a: Najviše novca donatori dali Bandićevoj stranci

Podsjetimo, na prošlim izborima Bandićeva stranka s koalicijom uhvatila je preko 18 tisuća glasova, a sam gradonačelnik imao je nešto manje od 10 tisuća glasova. Ove godine Bandić je potop svoje stranke okrunio i privatnim debaklom, prikupivši otužnih 1789 glasova. Nije skupio nijedan mandat. Za razliku od njega, HDZ je u prvoj polovici ove godine dobio 40 tisuća kuna manje od donatora, ali oni su se bar potrudili isporučiti rezultat na izborima. A tko su bili optimisti koji su posrnulom zagrebačkom gradonačelniku odlučili povjeriti svoje povjerenje i novac? Odnosno, koliko vrijedi njihova podrška? 

Od 54 darivatelja Bandićeve stranke, većina ih je odlučila izdvojiti po 10 tisuća kuna. Tek su se dvojica odvažila isprsiti s 30 tisuća, što je i najviši iznos koji fizička osoba smije donirati stranci. Zabilježimo da su dvojica velikodušnih pristaša Slavko Kojić i Damir Skok. Ovdje treba imati na umu da je 600 tisuća kuna donirano za stranačke redovite političke aktivnosti i ove donacije ne treba miješati s onima za izbore koje se posebno objavljuju. 

Milan Bandić je osjetio potrebu opravdati visoku svotu.

- Ne govorite o iznosu ukupno potrošenih sredstava na izborima nego o iznosu donacija. Devedeset osam posto donacija na proteklim izborima, što se tiče Stranke rada i solidarnosti, je od članova i kandidata, po 10.000 kuna - kazao je Bandić.

Bandić o donacijama: 98 posto od kandidata i članova stranke
Bandić o donacijama: 98 posto od kandidata i članova stranke

Vjerojatno nesvjesno, tom rečenicom ilustrirao je razinu povjerenja javnosti u svoje političko djelovanje. Ne samo što su mu građani uskratili svoje glasove, već su mu uskratili i konkretne, financijske geste povjerenja. Kako sam kaže, od rekordnog iznosa na ovoj listi, samo dva posto ne dolazi od njegovih ljudi obvezanih stranačkom iskaznicom i kandidaturom. Za razliku od Milana Bandića, platforma Možemo! prikupila je 83 tisuće kuna donacija za redoviti rad. Međutim, Tomislav Tomašević, jedan od predvodnika ove opcije, opravdao je povjerenje donatora pregazivši Bandića na izborima i prikupivši gotovo 20 tisuća glasova. Deset puta više od nekad moćnog gradonačelnika. 

Stotine tisuća kuna donacija koje su primile ostale stranke možete pogledati u donjoj tablici. Ipak, neke stranke su izvijestile da nisu dobile ni kune. Među njima su SDSS, HSU, IDS, HDSSB te Promijenimo Hrvatsku. Donacije nisu dobili ni neovisni zastupnici Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Željko Glasnović, Robert Jankovics, Ermina Lekaj Prljaskaj i Furio Radin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa