Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
29 komentara

'Bandić koristi proračun kao bankomat, a asistira mu Jozić'

Gradski zastupnik zagrebačke Skupštine Renato Petek upozorio je u petak na zaštitarske poslove tvrtke Bilić-Erić s Gradom Zagrebom, čiji vlasnik je suprug pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo Mirke Jozić

Zagreb: Renato Petek o poslovanju zaštitarske tvrke Bilić-Erić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
29 komentara

Odabranim privatnim tvrtkama koje posluju s Gradom Zagrebom Valentinovo je svaki dan. Grad ih časti poslovima u vrijednosti oko tri milijuna kuna dnevno, a obim tih poslova u stalnom je porastu, iako dio mogu i moraju obavljati gradske tvrtke. Dio tih poslova je i zaštitarski biznis, a Zagreb je postao zlatna koka zaštitarskog biznisa, poručio je u petak u zagrebačkoj Skupštini gradski zastupnik Renato Petek. 

Naglasio je kako gradonačelnik Milan Bandić koristi gradski proračun i sredstva gradskih tvrtki kao bankomat za isplate vanjskih usluga, a u tome mu vjerno asistira suradnica Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo. Analizirao je, dodao je, zaštitarske poslove posljednje tri godine. 

- Ugovor privatnika s Gradom i gradskim tvrtkama ukupno je iznosio 31,5 milijuna kuna,a prošle godine dosegnuo je 40 milijuna kuna. Tvrtka Bilić-Erić, čiji je vlasnik Matija Jozić, suprug pročelnice Jozić, nositelj je tog posla s udjelom unutar zajednice ponuditelja od 55 posto. Zajednicu ponuditelja uz Bilić-Erić čine još i SOKOL d.o.o, V Grupa d.o.o te Sigurnost d.o.o - istaknuo je dodavši kako je u Zagrebu uspješan poduzetnik, privatnik, onaj tko ima ugovor s Gradom. 

Zagreb: Renato Petek o poslovanju zaštitarske tvrke Bilić-Erić | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- A za to morate biti u dobrim odnosima i poslovnim vezama s Mirkom Jozić ili ostalim ključnim suradnicima Milana Bandića ili s njima barem biti rodbinski povezani - naglasio je Petek. 

Naveo je kako se za manifestaciju "Ljeto na Savi" za zaštitarske usluge prošle godine potrošilo 239.000 kuna gradskog novca, a za čuvanje objekta u Novom Petruševcu prije i tijekom useljenja romskih obitelji 581.200 kuna. 

- Kada se tamo pojavila pročelnica Jozić, bila je okružena upravo zaštitarima tvrtke Bilić-Erić, tvrtke svog supruga - rekao je dodavši kako Zagrepčani prosječno godišnje potroše oko milijun kuna i za čuvanje prazne zone Gredelj. 

Naveo još usluge čuvanja deponija u Kozari putevima, kao i kino Europa istaknuvši kako za te usluge nije dobio odgovor koliko koštaju. 

- Gradske objekte, urede, kulturne, sportske objekte, ustanove, parkove, tvrtke i društva pomno čuvaju privatne tvrtke, dok se obim posla i broj objekata koji čuva Unutarnja čuvarska služba Grada Zagreba konstatno smanjuje - rekao je. 

Pokazao je i dopis od 12. rujna 2019. u kojem pročelnik Miro Laco obavještava sve gradske urede da se u 2020. za izvanredno angažiranje Unutarnje čuvarske službe Grada Zagreba osiguraju sredstva unaprijed ili da se ugovore poslovi s privatnim zaštitarskim tvrtkama. 

- To je direktan primjer nepotizma i načina upravljanja Gradom Zagrebom od strane pročelnice Jozić i njezinog šefa i mentora Milana Bandića - naglasio je dodavši kako ima podatak da tvrtka supruga Mirke Jozić s Gradom posluje 10-ak godina. 

- Ti poslovi su potrebni, mi moramo čuvati objekte i osobe i te poslove su radili djelatnici Grada Zagreba, a sada sve više i više privatne tvrtke, što je skuplje i ekonomski neisplativo za Grad. Onda se ti djelatnici u Gradu usmjeravaju da se zaposle u tim privatnim tvrtkama kako bi mogli ostati na tim radnim mjestima - istaknuo je dodajući kako on u načelu nije protiv outsourcinga, ali ističući da velik broj poslova ipak mogu raditi gradske tvrtke. 

- Ja sam dobio mišljenje Povjerenstva za sukob interesa da se pročelnica Jozić trebala jasno izuzeti. Te poslove ne može dobivati uvijek baš ta tvrtka. Njezin segment djelovanja je i ZET, a tamo je prošle godine zaposlena i njezina sestra i opet je baš tvrtka Bilić-Erić dobila posao za ZET, za uspinjaču...Ja ne mogu reći da je Mirka Jozić direktno kroz javnu nabavu pogodovala da baš taj posao dobije tvrtka njezina supruga, no način kako je pripremljen taj dokument, javni poziv, direktno se upućivalo na to da na njemu mogu pobijediti samo udružene zaštitarske tvrtke, gdje najveći udio ima upravo tvrtka njezina supruga - istaknuo je.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message