Obavijesti

News

Komentari 19

Uskok je proširio optužnicu; Bandić: Ja sam svoje rekao...

Uskok je proširio optužnicu; Bandić: Ja sam svoje rekao...
1

Uskok Bandića tereti da je s pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist. Tome je dodana optužnica za trgovanje utjecajem

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas na zagrebačkom Županijskom sudu iznosi svoju obranu u sklopu suđenja za "aferu štandovi". 

Odmah na početku izjavio je kako ostaje kod obrane koju je iznio pred Uskokom prije tri i pol godine. Sud će pregledati snimku iz Uskoka. 

- Nikakav krimen nisam napravio. Postupao sam sukladno zakonu i statutu. Štoviše, zamolio sam suradnike da pored financijske pomoći, pomognemo i logistički i na to sam ponosan, izjavio je Bandić na ispitivanju u Uskoku 12. siječnja 2015.

Dodao je kako ništa nije krao ili uzeo za sebe:

- To je bilo moje diskrecijsko pravo, kao gradonačelnik mogu potpisati do milijun kuna, samo moram odgovarati za to.

'Željki Markić potvrdili su da će Grad platiti troškove štandova'
'Željki Markić potvrdili su da će Grad platiti troškove štandova'

Bandić se tada branio i da odluka o pokroviteljstvu ne isključuje financijsku pomoć.

U nastavku bi mogla uslijediti pitanja, ali Bandić je naglasio kako na njih neće odgovarati. 

Lovrić: Nisam počinio kazneno djelo

Ivica Lovrić kaže da nije počinio kazneno djelo za koje je optužen. Dodaje i da mu je poznato kako je Bandić, sukladno svojim ovlastima, donio odluku o pokroviteljstvu. 

- Uključio sam se koliko sam mogao jer sam i privatno podržavao ciljeve inicijative. Na pitanja neću odgovarati, objasnio je Lovrić.

Palac: Nisam oštetila "Tržnice"

Trećeokrivljena Zdenka Palac nije iznosila obranu pa će se pregledati snimka njezina ispitivanja u Uskoku. Bivša voditeljica zagrebačkih Tržnica rekla je u Uskoku da nije oštetila "Tržnice" za više od 100.000 kuna. 

- Postupila sm ispravno jer, u konačnici, vlasnici štandova su građani Grada Zagreba. Udruzi 'U ime obitelji' poslali smo fakturu za najam štandova no nije nam plaćena, kaže Palac.

Bandića sada terete i za trgovanje utjecajem

Nakon što su saslušali obrane, zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković rekao je kako mijenjaju činjenički i pravni oblik kvalifikacije kaznenih djela. Bandića, po novoj optužnici, osim za zloporabu položaja i ovlasti, terete i za trgovanje utjecajem u odnosu na Zdenku Palić.

Istovremeno, drugooptuženom gradskom pročelniku Ivici Lovriću optužnica je ublažena pa ga umjesto za zlouporabu položaja terete za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Sudac je nakon iznošenja obrana napravio stanku kako bi se optuženici i njihovi odvjetnici mogli konzultirati oko izmjena. 

Završni govori održat će se u ponedjeljak u 14 sati.

'Ustupao je štandove za Markić bez naknade'

Uskok Bandića u "aferi štandovi" tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.