News

Komentari 225

'Bandić ne želi obnoviti Zagreb i kaže da su građani sami krivi'

'Bandić ne želi obnoviti Zagreb i kaže da su građani sami krivi'

U Gradu tvrde da nemaju raspoloživih stanova u koje bi se privremeno smjestili građani, dok je poznato da Zagreb ima 4800 stanova, od toga 800 bespravno useljenih, tvrdi državni tajnik Željko Uhlir

Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, gostovao je u emisiji N1 studio uživo, gdje je rekao da Grad neće dati ni financijska ni materijalna sredstva za obnovu od potresa.

- Zagreb se izjasnio, gradonačelnik Milan Bandić rekao je da ne želi obnavljati grad Zagreb i da su građani sami krivi - rekao je Uhlir za N1 i dodaje kako u Gradu tvrde da nemaju raspoloživih stanova u koje bi se privremeno smjestili građani, dok je poznato da Zagreb ima 4800 stanova, od toga 800 bespravno useljenih

- Niti jedan stan nisu ponudili za smještaj građanima pogođenima potresom. To je sad izvanredno stanje, kad gradska uprava pronalazi razloge da ne sudjeluje u obnovi, ne žele na raspolaganje staviti resurse građanima. Vlada je pred pitanjem kako će se ponijeti, hoće li isključiti grad i upravu ili će ići u nekom drugom smjeru koji ne želim sada prejudicirati - rekao je Uhlir i dodao kako je u pripremi zakon prema kojem bi se obnovio Zagreb i koji bi na sjednici Vlade trebao biti već sljedeći tjedan.

- Na zakonu se radilo timski i promišljeno i on se može doraditi ako netko ima bolje rješenje, ali u ovom trenutku smatramo da smo napravili dobru mjeru koja će uroditi efikasnošću obnove, a to nam je prvi cilj. Kada ga Vlada usvoji, trebalo bi ići u Sabor po hitnom postupku. Nakon toga mogu početi radovi - dodao je Uhlir za N1.

Tomašević: Zbog Bandića tražimo hitnu sjednicu Gradske skupštine

Zastupnik Lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević u srijedu je najavio da će tražiti hitnu sjednicu Skupštine zbog neizdržive situacije s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji je odbio ponudu države da se obnovi Zagreb od potresa. 

“Bandić nastavlja rat s građanima Zagreba. Nije Prvi april, gradonačelnik je danas odbio ponudu države da se obnovi Zagreb od potresa te izjavio Ministarstvu da Grad Zagreb nema novca za financijski doprinos obnovi i da nijedan od 4800 gradskih stanova nije slobodan da se tamo zbrine obitelji koje su ostale bez doma", priopćio je Tomašević nakon što je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir na N1 televiziji ocijenio da Grad Zagreb u ovom trenutku nije partner Vladi u obnovi grada nakon potresa. 

Tomašević je ironično zahvalio HDZ-u "što je do GUP-a u Zagrebu podržavao sve Bandićeve malverzacije i što je donio zakone poput Lex šerifa prema kojima je gotovo nemoguće zakonski smijeniti gradonačelnika". "Naime, čak i da HDZ glasa s oporbom za referendum o smjeni Bandića to i dalje nije dovoljno jer Bandić ima više od 1/3 svojih zastupnika u Skupštini", kaže Tomašević.

"Zabranjeni su prosvjedi zbog korone i oštećena je zgrada Gradske skupštine, no tražit ćemo hitnu sjednicu Skupštine pa makar bili na livadi jer je ovo neizdrživo”, poručio je predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka, gradski zastupnik stranke Zagreb je naš! Tomislav Tomašević. 

 

Najčitaniji članci