Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
98 komentara

'Bandić neće rušiti Vladu jer se boji uhićenja. Preživjet će ovo'

Zagrebački gradonačelnik prolazi, kako kažu njegovi sugovornici, teško razdoblje. - Ljut je na sve, na svoje ljude, ali i na vrh HDZ-a. Usamljen je i više ne vjeruje nikome

Foto: Luka Stanzl/Marko Lukunić/PIXSELL
98 komentara

Milan Bandić neće rušiti Vladu. Osjeća se izdanim, znao je da će ovako završiti glasanje o GUP-u, ali svjestan je da ne bi, ako bi krenuo u osvetu, dobio podršku “žetončića”, sukus je svega što su 24sata otkrila u razgovorima s Bandićevim ljudima od povjerenja.

Jedan od sugovornika s kojima smo razgovarali rekao je kako se Bandić osjeća usamljeno, ali i da ništa nije gotovo. Također, smatra se izdanim od strane Andrije Mikulića i Andreja Plenkovića.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Neizglasavanje GUP-a njemu stvara velike probleme. Ali kako je preživio puno toga do sada, preživjet će i ovo - govori nam isti sugovornik te dodaje da je zagrebački gradonačelnik svjestan i toga da ga neće, ako krene u rušenje Vlade, podržati ostali (žetončići), neće ga pratiti do kraja i ispast će gubitnik.

'Možemo mirno spavati' 

- Zato možemo svi mirno spavati jer ćemo i dalje imati stabilnu Vladu - govori nam naš sugovornik iz Bandićeva kruga. Drugi pak čovjek koji je blizak zagrebačkom gradonačelniku kaže kako se, ako bi sad rušio Vladu, boji mogućnosti da se nađe na meti pravosuđa.

- Ako se nečega boji, onda se boji ponovnog boravka u Remetincu - govori nam sugovornik blizak Bandiću.

S druge strane, nakon rušenja GUP-a pojavile su se među HDZ-ovcima priče kako je svaka situacija win-win situacija za Plenkovića. Naime, njemu je bilo najbitnije da se izglasavanje odgodi do unutarstranačkih izbora.

ZAHVALILI ZA PODRŠKU GRAĐANA Udruge nakon pada GUP-a: 'To je jedna bitka, mnoge čekaju'

- Ne bih se iznenadio da nakon izbora u HDZ-u GUP bude izglasan. Činjenica je da sad nikako nije bio dobar tajming za GUP, a toga je svjestan i Bandić. Za 90 dana ide se ponovno s prijedlogom. Jako me zanima kako će se tad postupiti prema GUP-u - govori nam naš sugovornik iz HDZ-a i dodaje da je točno kako je predsjednik HDZ-a tražio Bandića da prolongira izglasavanje GUP-a nakon unutarstranačkih izbora. No Bandić za tu mogućnost nije htio čuti te je, kako se priča, vrlo burno reagirao.

Zagrebačkom gradonačelniku bile su, saznajemo, ponuđene dvije opcije, a o njima se trebalo glasati 19. ožujka, dakle četiri dana nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Nije htio pregovarati s ljudima iz zagrebačkog HDZ-a te je tražio da se čuje s Plenkovićem. Bandić je tad rekao da će rušiti HDZ-ove amandmane, što je zapravo išlo na ruku HDZ-u jer je dobio alibi da ruši GUP. Ne zaboravimo da je GUP pao jer HDZ-ovi zastupnici u Skupštini nisu za njega glasali. Glasanje o GUP-u uznemirilo je jako šefa HDZ-a i premijera Plenkovića, kažu nam u gradskom HDZ-u dodajući kako je on stalno tražio kompromis s Bandićem koji na kraju nije uspio postići.

'Prgomet je sve ozbiljno shvatio' 

- Drago Prgomet kao predsjednik gradske skupštine to je shvatio jako ozbiljno pa se danima govorilo o njegovoj ostavci. Navodno je bio sklon tome da se HDZ-ovi amandmani povuku, ali sve je to na razini spekulacija - govori nam sugovornik blizak zagrebačkom HDZ-u.

VLADAJUĆI UVJERAVAJU: 'Većina je stabilna, nitko od partnera ne opstruira rad'

Što se tiče izglasavanja GUP-a, o njemu se trebalo glasati još u prosincu 2019. No zbog kampanje u predsjedničkim izborima Bandić i HDZ dogovorili su se da se glasanje odgodi. Na kraju je došlo na dnevni red prije unutarstranačkih izbora u HDZ-u, što pak nije odgovaralo aktualnom vodstvu stranke. Problem je bio i u tome što je i zagrebački HDZ bio podijeljen oko GUP-a - jedan dio je bio jako protiv, drugi ne.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message