News

Komentari 38

Bandić opet napao novinarku: 'Ne opravdava ga osebujan stil'

Bandić opet napao novinarku: 'Ne opravdava ga osebujan stil'

'Radi se o uvredljivom i omalovažavajućem stavu gradonačelnika prema novinarki. Takav stav se ne može opravdavati ničijim osebujnim stilom', poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova reagirala je neprihvatljivo ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prema novinarki N1 televizije Matei Dominiković.

'Pravobraniteljica je već u nekoliko navrata izdavala javna priopćenja o neprihvatljivosti uvredljivih i omalovažavajućih izjava temeljem spola od strane javnih osoba ukazujući na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova kojima su iste zabranjene.

Stajalište Pravobraniteljice je da osobe koje obavljaju neku javnu funkciju nose veću odgovornost za svoje ponašanje i izjave u javnom prostoru jer postavljaju standarde i daju primjer ostalima. Novinari i novinarke imaju dužnost postavljati pitanja u ime i u interesu javnosti. Stoga je neprihvatljivo vrijeđati ih i omalovažavati na radnom mjestu. Takvim se ponašanjem posredno vrijeđaju i građani i građanke čijom voljom i jesu osobe koje daju izjave na funkciji te bi itekako morale voditi računa o mišljenju javnosti.

Iako u konkretnom slučaju o kojem ste postavili upit nema elemenata seksizma, ipak se radi o uvredljivom i omalovažavajućem stavu gradonačelnika prema novinarki. Takav stav se ne može opravdavati ničijim osebujnim stilom.

Novinarka je imala pravo i dužnost u ime javnosti postavljati pitanja, a prema video zapisu koji je dostupan, činila je to na vrlo primjeren način, dok je s druge strane reagiranje gradonačelnika bilo neprimjereno i omalovažavajuće. Ponovimo da novinari i novinarke ne postavljaju pitanja da provociraju osobe na funkciji, već da saznaju informacije koje su od interesa javnosti', stoji u reagiranju koje potpisuje Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. 

Najčitaniji članci