Obavijesti

News

Komentari 68

Bandić pozitivniji od Zokija, a Linić je odmah iza Josipovića

Bandić pozitivniji od Zokija, a Linić je odmah iza Josipovića
5

Josipović i dalje uvjerljivo prvi, a Karamarko je još uvijek najnegativniji političar ispred Milanovića i Slavka Linića. Vukovar i ćirilica je najvažnija tema ovog mjeseca

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović s ovomjesečnih 41,1% izbora (prošli mjesec 40,6%) najpozitivniji je političar u zemlji čime se nastavlja njegova dominacija na ljestvici odabira najpozitivnijeg hrvatskog političara, a koja traje od početka njegova mandata, objavila je Promocija Plus u istraživanju Cro Demoskop.  

Drugo mjesto na ovoj ljestvici čvrsto drži ministar financija Slavko Linić s izborom od 11,6% (u odnosu na prošlomjesečnih 10,4%). 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je treći izbor građana s 5,6 posto (što je nešto slabije od kolovoških 5,9%). Njegov bivši stranački šef, Zoran Milanović je na četvrtom mjestu s izborom od 3,7%, dok je njegov glavni politički rival Tomislav Karamarko s 2% izbora na sedmom mjestu. Dragutin Lesar je peti s izborom od 3,1% (prošli mjesec 3,6%). Među deset najpozitivnijih hrvatskih političara još su Ruža Tomašić (2,3%), Vesna Pusić i Jadranka Kosor (obje po 2%) i Ljubo Jurčić (1,9%). 

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP je na prvom mjestu, a ispred HDZ-a,  Hrvatskih laburista i HNS-a. SDP početkom rujna bilježi izbor od 25,3 posto (prema prošlomjesečnih 25,4%). HDZ bilježi porast izbora još od izbora za Europski parlament, što je nastavljeno i u razdoblju lokalnih izbora ali i evo tri uzastopna mjeseca nakon drugog kruga kad je potpora dosegla 22 posto izbora (prema 21,8 posto iz kolovoza). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze i Hrvatski laburisti s izborom od 6,9 posto (isto kao i u kolovozu). HNS je nakon prošlomjesečnih 5,1% ovaj mjesec blago pao i sad bilježi izbor od 4,9%. HSS je peti s izborom od 3,1 posto (u kolovozu 2,9%), a slijedi HDSSB s 2,4%, HSP dr. Ante Starčević s 2,1%. "Obični" HSP je na 1,8% izborne podrške. Četiri su stranke zabilježile izbor od 1,3% (Hrast, HSLS, IDS i NL Ivana Grubišića). Dvije su umirovljeničke stranke na začelju ljestvice (HSU 1,1% i BUZ 0,9%). Sve su ostale stranke imale skupni izbor od 1,9 posto. Zabilježen je vrlo visok udio naših građana/ki koji ne znaju za koga bi glasali (22,6%), uz izrazito visoki udio apstinenata u ukupnom uzorku (oko 40% od ukupne populacije).

Nakon prošlomjesečnog ispitivanja preferencija koalicija (aktualna SDP-ova koalicija; desna koalicija HDZ-HSS-HSP AS) i ovomjesečno istraživanje potvrđuje prednost lijeve koalicije koja ovaj mjesec bilježi izbor od 31,2 posto (prema 32,9% iz prošlog mjeseca), dok desnu koaliciju bira 25,1 posto građana/ki (prema 26,4% prije mjesec dana). 

U posljednjem istraživanju događaji uz Vukovaru u vezi dvojezičnosti i ćiriličnih natpisa najvažnija je tema proteklih mjesec dana za 17,6 posto hrvatskih građana. Slijede dvije gospodarske teme (gospodarska kriza u zemlji s izborom od 14,8%; uvođenje fiskalizacije na tržnicama s izborom od 13%), te jedna europska - sukob Vlade RH s Europskom komisijom u vezi Europskog uhidbenog naloga (12,3%). Prosvjedi seljaka i blokade cesta, što je dominiralo našim medijima značajan dio protekolog mjeseca izbor je u samo 8,1% slučajeva. Neuspjeli pregovori i najava štrajka medicinskog osoblja bilježi izbor od 3,5%, promjene u dopunskom zdravstvenom osiguranju 3,2%, rasprave o vojnom napadu na Siriju 3,0%, događaji u Zagrebačkom holdingu 2,8% te najava mirovinske reforme 2,6%. Sve su ostale teme i događaji zabilježili rijeđi izbor od 2%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...