Obavijesti

News

Komentari 628

Bruna Esih tvrdi: Dobili smo četiri odbora, nije bilo ucjena

Bruna Esih tvrdi: Dobili smo četiri odbora, nije bilo ucjena
1

Andrija Mikulić izabran je za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine s 26 glasova za, 20 protiv i 6 suzdržanih. Nisu ga podržali SDP , Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš...

VIDEO

U sporazumu HDZ-a, Milana Bandića, Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića postoji 17 projekata, ali nitko ih od navedenih nije mogao točno nabrojati. Promjena imena Trga maršala Tita je bila preduvjet za novu većinu.
Milan Bandić nam je rekao da on uopće u tim pregovorima ne sudjeluje i da on ništa ne zna?!!
Bruna Esih je rekla da su među projektima ono što su već komunicirali, od izgradnje dječje bolnice, pa gospodarenje otpadom. 

- Ne mogu napamet reći, svakako je tu izgradnja nove dječje bolnice. Ono što smo komunicirali u kampanji, ali teško je razlikovati tu koji je prijedlog HDZ-a, koji Milana Bandića, a koji naš. Mi nismo u koaliciji nego se radi o programskoj suradnji – rekla je Esih.
Njena stranka Neovisni za Hrvatsku je dobila u Skupštini čelna mjesta u Odboru za imenovanja ulica, naselja i trgova koje će voditi Hasanbegović. Dobili su i Odbor za obrazovanje, Odbor za prostorno uređenje i Odbor za međugradsku suradnju. Esih se osvrnula i na kritike da je u kampanji govorila da neće s Bandićem.

- Odbijala sam koaliciju, ali stvari su se promijenile. Ne radi se o koaliciji nego suradnji. Mi smo imali i svoju nezavisnu , a sada imamo stranku, a cilj svake stranke je sudjelovanje u vlasti i mijenjanje onoga što nije dobro. Ako se želimo iz toga izdvojiti, onda možemo reći da za politiku nismo spremni – rekla je Esih. Esih inzistira da se nije radilo o ucjeni s njihove strane.
Andrija Mikulić, šef HDZ-a u Zagrebu je rekao da će sporazum donijeti stabilnost unatoč tankoj većini od 26 zastupnika. Upitan da nabroji barem pet od 17 projekata, Mikulić je rekao da je unutra sve što su govorili u kampanji.

- Sporazum stvara stabilnu i dobru većinu i šaljemo poruku političke stabilnosti. U njemu je i 17 projekata, od kojih je najvažniji izgradnja nove dječje bolnice, obnova fasada, sve ono što smo govorili u kampanji i davali ranije kroz amandmane – rekao je Mikulić.

Konstituirali skupštinu, Mikulić predsjednik

Konstituirana je zagrebačka Gradska skupština, kako je i najavljivano, HDZ-ov Andrija Mikulić imenovan je njezinim predsjednikom. Andrija Mikulić izabran je za predsjednika Gradske skupštine s 26 glasova za, 20 protiv i 6 suzdržanih. Nisu ga podržali SDP te Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš i Mate Kapović iz Radničke fronte.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:36

Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš i Mate Kapović iz Radničke fronte, ali i SDP-ovci su prozvali novu većinu političkom trgovinom.
- Ovo je odvratna politička trgovina. Bandić je govorio da će dati ime Trga maršala Tita na referendumu, a Bruna Esih da neće ići s Bandićem zbog korupcije i klijentelizma. Zbog ovakve politike mladi odlaze iz Hrvatske - rekao je Tomašević.
Milan Bandić mu je odgovorio da je već rekao da se na trgu nalaze najvažnije institucije, pa da nitko normalan ne može biti protiv preimenovanja trga u Trg Republike Hrvatske. 
- Što se Tita tiče, mogu samo reći da su moja dva strica poginula na Sutjesci. Prvi prijedlog preimenovanja Trga maršala Tita je bio 1997. godine, ali tada je pokojni Franjo Tuđman to zaustavio. Sada su se povijesne prilike primijenile – rekao je Bandić.
Kada mu je Tomašević odgovorio da kako su se od svibnja promijenile povijesne prilike, Bandić ga je podsjetio da posluša njegov govor zašto želi Trg Republike Hrvatske.
- Ja sam ljepši od vas, ali nisam izbore dobio zato što sam ljepši. Ja sam dobio šesti mandat jer ono što drugi misle, ja napravim  -rekao je Bandić.
Andrija Mikulić je rekao da nije savršen, da je radio najbolje što može i poštuje druge i drugačije. Indirektno je rekao da će ograničiti Bandića.
- Nadam se kvalitetnom radu. Tri stranke čine vladajuću većinu. Proteklih sam tjedana čuo razne nazive za ovu suradnju poput trgovine. Tri stajališta i tri stranke čine veću demokratičnost nego jedna stranka i mišljenje. To će se vidjeti. Gradom više ne upravlja jedan čovjek, nego će odluke proizlaziti iz konsenzusa većine. Ovo će biti glavno mjesto odlučivanja. Iz Skupštine moraju biti odluke za dobrobit grada, poruke demokratičnosti i transparentnosti - rekao je Mikulić
Mikulić je podsjetio na probleme poput prometa i da očekuje kvalitetne prijedloge, te da donose kvalitetne odluke. 

Potpisali ugovor

Bruna Esih je ranije za 24sata rekla da je ugovor o suradnji i novoj koaliciji sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem potpisan. Što je u njemu, otkrit će naknadno, nakon konstituiranja Skupštine.

Skupština je započela s radom i nova većina se pokazala pri izboru Mandatno imunitetnog povjerenstva kojeg vodi SDP-ova Vesna Nađ. Ostali članovi su  Sandra Švaljek, Mislav Herman, Dragica Nikolić i Nenad Matić.

Nakon izglasavanja Mandatnog povjerenstva, određena je stanka od 20 minuta, a Povjerenstvo treba održati sastanak i pripremiti izvješće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:53

Podsjetimo, iako je današnja sjednica zakazana za 10 sati nije postignut niti kvorum pa je ministar Lovro Kuščević odgodio sjednicu za 13 sati. Branko Lustig koji nije želio dati potpis za preimenovanje Trga maršala Tita stavio je svoj mandat u mirovanje, a zamijenio ga je neurokirurg KB Dubrava, Vjekoslav Jeleč koji je u prošlom sazivu bio gradski zastupnik HSLS-a.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Podsjetimo također, Lustig je prije nekoliko dana za 24sata kazao da će potpisati.

- Što biste vi uradili na mom mjestu? - pitao nas je, pa nastavio da mu još nitko nije ponudio da išta potpiše.

Na naše dodatno pitanje da će ipak morati odlučiti hoće li dati podršku za promjenu imena trga, rekao je da će ostati uz Bandića.

- Kao zastupnik i dio većine koja predlaže promjenu, vjerojatno ću potpisati. Ostat ću vjeran grupi kojoj pripadam – rekao nam tada Lustig.

Vjekoslav Jeleč koji ga je zamijenio dao je potpis za preimenovanje Trga te je tako Bandić skupio potrebnih 26 potpisa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:10

Odgodu konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske skupštine s 10 na 13 sati zbog nedostatka kvoruma, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor komentirao je u ponedjeljak kao dokaz da nema sreće u koaliciji Milana Bandića i Zlatka Hasanbegovića, dok je predsjednik Foruma mladih zagrebačkog SDP-a i zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Matej Mišić ocijenio to neprihvatljivim te najavio da SDP neće podržati predsjednika Skupštine koji će biti predložen.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 628
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece