Obavijesti

News

Komentari 131

Banka je 'pomagala' bogatima: 'Crne' račune imali su i Hrvati?

Banka je 'pomagala' bogatima: 'Crne' račune imali su i Hrvati?
8

Velika afera potresa HSBC, švicarsku podružnicu britanske banke. Od 2005. do 2007. imali su više od 30.000 'crnih' računa na kojima je bilo čak 120 mlrd. dolara

VIDEO

Švicarska podružnica britanske banke HSBC pomogla je svojim bogatim klijentima izbjeći plaćanje poreza i 'zamračiti' milijune dolara izdajući im novac kojem nije moguće ući u trag, pokazuju dokumenti o tajnim računima koji su procurili u javnost. 

Pomagali bogatim klijentima na razne načine

Podaci do kojih su došli Guardian, Le Monde, BBC i Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ), otkrivaju kako je HSBC svojim klijentima omogućavao podizanje velike količine novca u stranim valutama koje se rijetko koriste u Švicarskoj. Također, prodavali su im financijske sheme kojima su izbjegavali plaćanje europskih poreza i pomagali im u prikrivanju neprijavljenih "crnih" računa. 

Otvarali račune kriminalcima, političarima, zvijezdama...

HSBC se suočava i s optužbama da su otvarali račune kriminalcima i korumpiranim poduzetnicima. Dokumenti pokazuju i postojanje privatnih računa slavnih iz svijeta sporta, glazbe, Hollywooda, politike, aristokracije i mnogih drugih.

Bivši zaposlenik banke i 'zviždač' Hervé Falciani francuskim je vlastima dostavio popis od 3000 ljudi koji su utajili porez u toj zemlji. Među njima su glumci John Malkovich i Gad Elmaleh, marokanski kralj Muhamed VI., jordanski kralj Abdulah II., pjevači Phil Collins i Tina Turner, vozači Fernando Alonso i Valentino Rossi, talijanski milijarder Flavio Briatore, dizajner Valentino, glumica Joan Collins, model Elle McPherson i španjolski bankar Emilio Botín, koji je umro u rujnu 2014. godine. 

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara navodi da prisutnost nekih imena na popisu ne znači automatski da su počinili kazneno djelo.

I Hrvati imali račune

Na popisu je i 40 računa klijenata iz Hrvatske koji su povezani s dodatnih 77 bankovnih računa. Hrvati se nalaze na 128. mjestu (od ukupno 200) po količini sumnjivih računa. Hrvatski udio iznosi približno 33,2 milijuna dolara dok je 10,7 milijuna dolara najveća pojedinačna količina novca koja se povezuje s klijentom iz Hrvatske.

Na više od 30.000 računa bilo oko 120 milijardi dolara

Podaci se odnose na razdoblje od 2005. do 2007., a radi se o više o 30.000 računa na kojima je bilo oko 120 milijardi dolara. Banka je priznala da su mjere opreza u spomenutom razdoblju bile na nižoj razini nego sada i da su od 2007. smanjili broj klijenata za 70 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu