Obavijesti

News

Komentari 43

Banka mu ukrala zlato? Nestali su milijuni koje je pohranio

Banka mu ukrala zlato? Nestali su milijuni koje je pohranio
1

Njemački je poduzetnik Günter Püschmann pohranio je u banci UBS zlato vrijedno 297 milijuna kuna. Banka mu to nikada nije vratila. Kad je umro obitelj mu je jedva platila sprovod

VIDEO

Njemački poduzetnik je kod UBS-a AG (United Bank of Switzerland), najveće švicarske banke sa sjedištima u Zürichu i Baselu, pohranio stotine kilograma zlata. Kad je zlato htio nazad, saznao je da je ono nestalo. 

Günter Püschmann, poduzetnik iz Wuppertala je 1980-ih i 1990-ih godina zlato deponirao u bankama u Švicarskoj i Kanadi. U banke je pohranio tisuće kilograma zlatnih kovanica i poluga. Püschmann je 1956. pobjegao u Zapadnu Njemačku, a zlato je pohranio za slučaj da će morati pobjeći iz Njemačke. Sve do pada Berlinskog zida bojao se da će Sovjeti zauzeti Njemačku.

Njegovo zlato danas bi vrijedilo 43 milijuna franaka (oko 297 milijuna kuna). Banke s kojima je Püschmann surađivao danas su dio UBS-a. No u UBS-u tvrde da ne znaju gdje je Püschmannovo blago. Ono je nestalo. Püschmann je godinama preko odvjetnika pokušao vratiti svoje zlato.

Prije svoje smrti, a umro je ove godine, 81-godišnji Püschmann je odlučio cijeli slučaj objaviti u javnosti. Tvrdio je da je USB u Kanadi uzela njegovo blago. U banci tvrde da je to laž. Navodno je banka Püschmannovo zlato iskoristila kako bi pokrila gubitke prilikom transakcija deviza. Odvjetnici banke tvrde da je Püschmann 1990-ih godina krenuo u posao s devizama, ali da je izgubio 10 milijuna dolara (oko 67 milijuna kuna). Ako je to i istina, poduzetniku su u banci trebali ostati još milijuni. Banku je tužio 1998. godine, ali bez uspjeha. Povukao je veze, platio najbolje odvjetnike, ali zlato nije dobio nazad.

Püschmann je osiromašio i na kraju je živio od rente od 1400 eura (oko 10.500 kuna). Njegov sin je rekao da je otac psihički propao, piše Spiegel.

Ove je godine završio u bolnici, ali se borio sve dok nije umro 8. svibnja od moždanog udara. Iza njega su ostali dugovi i obitelj je jedva prikupila novac za njegov sprovod.  

No pitanje je i dalje ostalo, gdje je Püschmannovo zlato?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije