News

Komentari 12

Banožić: 'Trebamo osigurati prevenciju humanitarne katastrofe u Afganistanu'

Banožić: 'Trebamo osigurati prevenciju humanitarne katastrofe u Afganistanu'

Banožić je rekao da bi se u okvirima zajedničke sigurnosne i obrambene politike trebale primijeniti naučene lekcije iz Afganistana kako bi se izbjeglo ponavljanje istih pogrešaka

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Ljubljani na kojem se razgovaralo o stanju u Afganistanu, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane.

Banožić je rekao da bi se u okvirima zajedničke sigurnosne i obrambene politike trebale primijeniti naučene lekcije iz Afganistana kako bi se izbjeglo ponavljanje istih pogrešaka.

"U suradnji s partnerima moramo se fokusirati na prevenciju humanitarne katastrofe u obliku nekontroliranih migracija i voditi računa da Afganistan ne postane utočište terorističkih organizacija“, rekao je.

Što se tiče operativnog angažmana Europske unije, Banožić je rekao da neupitna potpora partnerima u Sahelu, Libiji i u najbližem susjedstvu, ali istovremeno treba jasno dati do znanja da se od partnera očekuje provedba potrebnih političkih i sigurnosnih reformi.

"Europska unija mora ojačati operativni angažman, pogotovo u najbližem susjedstvu, a upravo će aktualni rad na Strateškom kompasu doprinijeti zajedničkom razumijevanju razine ambicije i sposobnosti koje moramo razvijati. Ovakav pristup doprinijet će vjerodostojnosti Europske unije u naporima prevencija kriza i izgradnje mira i stabilnosti“, rekao je Banožić

Najčitaniji članci