News

Komentari 10

Banožić: Uvjeren sam da se proces migracija iz Afganistana neće odraziti na Hrvatsku

Banožić: Uvjeren sam da se proces migracija iz Afganistana neće odraziti na Hrvatsku

Ministar obrane dodao je da Hrvatska neće mijenjati stav prema ilegalnoj migraciji i da će se na hrvatskim granicama nastaviti vršiti provjere

Ministar obrane Mario Banožić očekuje da se proces migracija iz Afganistana neće odraziti na Hrvatsku i da će se potencijalna migrantska kriza riješiti "puno prije hrvatskih granica". 

Banožić je novinarima rekao da je "poslana jasna poruka" odlaskom posljednjeg američkog vojnika iz Afganistana.

"Očekujem da se procesi koji će se događati poslije preuzimanja kompletne vlasti u Afganistanu, a naglašavam prije svega - proces migracija, neće se odraziti na RH, odnosno nećemo doživjeti onaj scenarij koji je bio 2015. godine", rekao je hrvatski ministar koji je u utorak sudjelovao na svečanoj dodjeli prvog časničkog čina kadetima i kadetkinjama 14. i 15. naraštaja u vojarni "Petar Zrinski". 

Banožić je uvjeren da će se "problemi migrantskih kriza riješiti puno prije hrvatskih granica".

Ministar obrane dodao je da Hrvatska neće mijenjati stav prema ilegalnoj migraciji i da će se na hrvatskim granicama nastaviti vršiti provjere. 

SAD je dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana gotovo 20 godina nakon invaziju na tu zemlju koja je bila odgovor na napade 11. rujna 2001. godine.

Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Zorana Milanovića koji je umjesto njega sudjelovao na svečanosti, uvjeren je da će problemi u regiji porasti jer se mijenjaju odnosi sa susjednim državama, a tu je i "pitanje terorizma, vidjeli smo i da talibani imaju pune ruke posla s nekim grupacijama".

Briški nije poginuo uzalud

Predsjednikov savjetnik smatra da je Hrvatska bogatija iskustvom nakon sudjelovanja u misiji NATO-a u Afganistanu. 

"Hrvatskoj je Afganistan otvorio vrata za ulazak u NATO, ali i EU jer je to najbolji način kako smo (...) mogli podijeliti teret s našim saveznicima i time smo dokazali da je naše mjesto u redovima euroatlantske zajednice", rekao je.

Uz to, "hrvatskim vojnicima koji su prošli Afganistan, to bila velika škola", rekao je Lozančić koji vjeruje da nije bila uzaludna žrtva hrvatskog vojnika Josipa Briškog.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Umro je od teških ozljeda zadobivenih u napadu na vozilo hrvatske vojske u Kabulu. 

"Siguran sam je da svaki hrvatski vojnik koji je upućen na mirovnu misiju ili operaciju bio svjestan određenog rizika", rekao je ministar Banožić i još jednom izrazio sućut obitelji poginulog vojnika.