Obavijesti

News

Komentari 74

Nisu mu dali govoriti: Ministar Banožić traži ostavku od Hranja

Nisu mu dali govoriti: Ministar Banožić traži ostavku od Hranja

Kao što sa mnom nema hrabrosti 6 mjeseci održati jedan briefing o stanju u vojsci u kojem svi troje moramo sudjelovati, onda ne mogu reći ništa drugo nego da imamo ozbiljan problem, rekao je Mario Banožić

VIDEO

Ministar obrane Mario Banožić u Požegi je rekao da je od viceadmirala Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zatražio ostavku.

- Stvar je jednostavna. Ako ne možeš poštovati zakon, ako ne možeš trpjeti pritisak osobe koja kad nema argumente ide u ponižavanje, kada nema hrabrosti sjesti za stol. Kao što sa mnom nema hrabrosti 6 mjeseci održati jedan briefing o stanju u vojsci u kojem svi troje moramo sudjelovati, onda ne mogu reći ništa drugo nego da imamo ozbiljan problem - rekao je Banožić, prenosi RTL.

- 'Želim da ovo bude zadnji put. Pozivam predsjednika Milanovića da onako pravo muški sjedne sa mnom za stol i razgovara o rješenjima za Hrvatsku vojsku. A ne da vrijeđa i prijeti se zapovjednicima koji moraju izvršavati njegovu odluku i imat će situaciju kao što ste mogli vidjeti gore -  kazao je Banožić. 

Plenković: 'Pitanje umirovljenja Burčula nema veze s Vladom, ti cirkusi govore o Milanoviću'
Plenković: 'Pitanje umirovljenja Burčula nema veze s Vladom, ti cirkusi govore o Milanoviću'

'Do jučer sam bio u protokolu'

Na obilježavanju obljetnice "Trokut Novska" - Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije i komemoraciji u spomen na poginule hrvatske branitelje bio je predsjednik Zoran Milanović koji je održao i govor.

Tamo je bio i ministar Banožić, koji je rekao da mu je zabranjeno govoriti na događaju u Oružanim snagama Kaže da je do jučer bio u protokolu, ali da mu je rečeno da će govoriti samo Milanović.

- 'Načelnika sam pitao za zakonitost takvih zapovijedi, na što je on počeo tražiti razne izgovore da je tako nešto morao učiniti. Znam da nije prvi puta - rekao je Banožić. 

Banožić: 'Očito u nedostatku argumenata Milanović ne zna drugačije, nego vrijeđati'
Banožić: 'Očito u nedostatku argumenata Milanović ne zna drugačije, nego vrijeđati'

Kaže da je Zakon o obrani donio Milanović kao premijer i da je on kao vrhovni zapovjednik dobrodošao u protokole.

'- Ali da ćemo pristati na to da se ne poštuje zakon, na to da načelnik Glavnog stožera pristaje na zapovijedi koje nisu utemeljene zakonom, ne mogu pristati i zato sam tražio njegovu ostavku - rekao je i dodao na podatak da ga Milanović nije pozdravio da 'to najbolje govori o njemu i njegovom poštovanju institucije'.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo

U skladu sa Zakonom o obrani ministar obrane donio je 28. listopada 2021. Odluku o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Vojarni 123. brigade HV u Požegi 29. listopada 2021. u 13.30 sati s programom svečane prisege.

Program svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u skladu s Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane izradio je Samostalni odjel za protokol Ministarstva obrane, na prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Programu su bili predviđeni govori načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane i Predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Hrvatske donio je 28. listopada 2021. Naredbu, za koju nema uporišta u Zakonu o obrani, kojom je odredio Program svečane prisege u kojem je govornik na svečanoj prisezi u Požegi jedino Predsjednik Republike Hrvatske te je zabranio govor ministra obrane na svečanoj prisezi.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske odbio je provesti svojom zapovijedi Odluku ministra obrane od 28. listopada 2021. te je 29. listopada 2021. donio Zapovijed kojom je proveo Naredbu i Program Predsjednika Republike Hrvatske za svečanu prisegu u Požegi.

Domaćin vojne svečanosti u Vojarni 123. brigade HV u Požegi su Oružane snage Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo obrane i svečanost se odvija u vojnoj lokaciji. Zakonom o obrani propisano je i to da se vojnim lokacijama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane.

Navedenim postupanjem Predsjednik Republike Hrvatske kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske prekršili su Zakon o obrani.

Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja.

„Ako ne možeš poštivati zakon, ako ne možeš trpjeti pritisak osobe koja kad nema argumente da bi sjeo za stol, kao što to već šest mjeseci nema, za održati jedan brifing i razgovarati sa mnom o stanju u vojsci, o kadrovskoj politici, o temama u kojima svi troje moramo sudjelovati, onda ja ništa drugo ne mogu reći, nego da imamo ozbiljan problem“, istaknuo je ministar Banožić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u