Obavijesti

News

Komentari 374

'Fiksirat ćemo tečaj švicarca na 6,39 kuna idućih godinu dana'

'Fiksirat ćemo tečaj švicarca na 6,39 kuna idućih godinu dana'
4

Milanović je kazao je da će Vlada Saboru uputiti izmjene Zakona o kreditiranju. Najavio je da će za godinu dana razgovarati o konverziji kredita u kune

VIDEO

Premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio je da će Vlada Saboru uputiti izmjene Zakona o kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna sljedećih godinu dana, a trošak će ići na teret financijskih institucija.

- Odluku smo donijeli po kratkom postupku. Dogodilo se ono što gleda cijeli svijet, ali s puno manje brige. Radi se o sudbinama desetaka tisuća obitelji koji večeras mogu ići mirno spavati. Tečajna lista više nije njihova briga.To je ono što Vlada osjeća kao svoju državničku dužnost - kazao je premijer.

- U sljedećih godinu dana možemo pristupiti konverziji kredita u 'švicarcima' u kune, ali za to je potrebna suradnja HNB-a - rekao je premijer na kratkoj konferenciji za novinare.

Na pitanje novinara može li ova odluka biti povod za tužbe banaka, premijer je kazao:

- Jedina tužba koja je moguća je ustavna tužba. Dakle, tužbe banaka prema građanima temeljem ovog Zakona nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane.

Nakon objave Vladinog rješenja, Milanović je brzo napustio prostoriju ne dajući novinarima da postave još pitanja.

Franak: Zadovoljni smo

- Ova odluka je privremena i zadovoljni smo, ali svakako ćemo inzistirati na dugotrajnijem rješenju u kojem HNB mora odigrati najveću ulogu - rekla je predsjednica Udruge Franak, Katarina Lucić.

'Svejedno ćemo prosvjedovati'

Božo Ivošević iz Udruge Franak pak kaže da ova odluka Vlade nije dovoljna da ih odagna od prosvjeda.

- Mi ćemo svakako razmotriti ovaj prijedlog Vlade. Ali rok mi je nejasan: tečaj će se fiksirati na godinu dana, a ovo je izborna godina, što znači da bi se našim problemom početkom 2016. godine mogla baviti neka druga Vlada, kazao je Ivošević za HRT-ovu emisiju "Hrvatska uživo". Kazao je da je trenutno stanje neodrživo, unatoč ovoj Vladinoj mjeri. 

- Sada imamo kamatnu stopu 3,23 uz tečaj od 6,39 kuna. Kamate jesu nešto niže, ali je tečaj otišao gore za nekih 80 posto od tečaja po kojem smo dobivali naše kredite od banaka, kazao je i dodao da očekuje da Vlada do 1. veljače usvoji njihove zahtjeve, te da ih provedu do 1. ožujka ove godine. 

- Mi od Vlade tražimo i očekujemo da se napravi konverzija naših kredita u kune po tečaju koji je vrijedio na dan potpisivanja kredita, tražimo da nam kamata bude kao na početku, tražimo povrat preplaćenih sredstava, moratorij odnosno zabranu ovrha i deložacija za sve korisnike kredita u francima do odluke Vrhovnog suda koju očekujemo uskoro i tražimo da se odredi metodologija fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju, kazao je Ivošević i dodao da ih u prosvjedima podupiru Udruga blokirani i Živi zid.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 374
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu