Obavijesti

News

Komentari 4

Barack Obama obilazi bivše neprijatelje, Vijetnam i Japan

Barack Obama obilazi bivše neprijatelje, Vijetnam i Japan
1

Bijela kuća je priznala kako s dvije zemlje postoji opterećujuća povijest, a američki dužnosnici uoči Obamina puta susreli su se sa skupinama ratnih veterana

VIDEO

Američki predsjednik Barack Obama tijekom turneje po Aziji, na koju je otputovao u subotu navečer, stavit će naglasak na dvije zemlje - Vijetnam i Japan - protiv kojih su Sjedinjene Države u prošlosti vodile duge i krvave ratove, ali koje su danas važni američki partneri u vrijeme kad Washington pokušava učvrstiti veze u azijskoj regiji. 

Američki dužnosnici naglasili su kako je na toj turneji koja počinje u Vijetnamu a završava u Hiroshimi važan pogled u budućnost a ne okretanje prošlosti.

"U okviru ponovne uspostave ravnoteže u Aziji mi promoviramo pomirenje s dva bivša neprijatelja", kazao je pomoćnik državnog tajnika Daniel Russel. "Vidjet ćete tijekom ovog puta, kada predsjednik bude posjetio dvije nacije s kojima smo vodili gorke ratove, da smo sada postigli iznimne rezultate u smislu suradnje i partnerstva", naglasio je.

Bijela kuća je priznala kako s dvije zemlje postoji opterećujuća povijest, a američki dužnosnici uoči Obamina puta susreli su se sa skupinama ratnih veterana. Međutim, za razliku od Japana posjet Vijetnamu neće uključiti zaustavljanja na mjestima izravno vezanima uz rat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obama je treći američki predsjednik koji će posjetiti Vijetnam, nakon svojih prethodnika Billa Clintona i Georgea W. Busha. Odnosi između dvije zemlje normalizirani su 1995.

Budućnost odnosa zemalja regije i SAD-a dodatno je osigurana trgovinskim sporazumom 12 zemalja čije je zaključivanje predvodila američka administracija. Transpacifički sporazum o partnerstvu dogovoren prošle godine otvorit će vijetnamsko tržište za američke rubu, kažu američki dužnosnici koji su požurili raznim argumentima obraniti sporazum od mogućih napada da sporazum šteti američkoj industriji.

Ipak jedna od ostavština rata je embargo na oružje Vijetnamu, a pred put su se pojavile glasine da bi ga Obama mogao ukinuti tijekom posjeta ili ubrzo nakon njega. SAD je ublažio ograničenja prije dvije godine a Obamina administracija suočena je s pozivima da ih u potpunosti ukine.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes kazao je da se to pitanje redovito stavlja na dnevni red te da se očekuje da će se o njemu razgovarati s vijetnamskom stranom. Dodao je da se odnosi razvijaju ali da i dalje ostaje problem oko stanja ljudskih prava u toj zemlji.

Posjet će uključiti susrete s vijetnamskim predsjednikom Tran Dai Quangom, premijerom Nguyenom Xuanom Phucom i čelnikom komunističke stranke Nguyenom Phu Trongom.

U Japanu, kamo će Obama stići na summit Skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, povijest će se ipak pojaviti kao tema budući da američki predsjednik posjet završava posjetom Hiroshimi.

Ne očekuje da se će tamo održati povijesni govor, već će govoriti o užasima rata, američko-japanskom savezništvu i nuklearnom razoružanju.

"Ovo je prigoda da se svjetska pažnja usmjeri na potrebu spriječavanja širenja nuklearnog oružja i da se pokuša ostvariti svijet bez njega", kazao je Rhodes.

Bijela kuća bila je vrlo jasna: Obama se neće ispričati za nuklearno bombardiranje Hiroshime i Nagasakija, iako bi mogao priznati posebnu odgovornost SAD-a kao jedine države koja je ikad koristila nuklearno oružje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović