Obavijesti

News

Komentari 14

Barack priseže: Hoće li opravdati njihovu nadu?

Barack priseže: Hoće li opravdati njihovu nadu?
29

U 18 sati po našem vremenu prisegnut će prvi predsjednik crnac Barack Hussein Obama II. Ruku će položiti na Bibliju koju je koristio Lincoln

VIDEO

Gotovo dva milijuna posjetitelja pratit će danas davanje prisege na Capitolu u Washingtonu 44. predsjednika SAD-a, Baracka Obame. Osiguravat će ih osam tisuća policajaca i 11.500 vojnika. Glazbenu uvertiru velikoj svečanosti dat će orkestar američkih marinaca, Zbor dječaka i djevojčica iz San Francisca. Prva će na pozornici govoriti senatorica Dianne Feinstein, a nju će zamijeniti evangelički pastor Rick Warren. Obami će zapjevati i vječna soul diva Aretha Franklin. Prisegu će prvi položiti potpredsjednik Joe Biden pred sucem Vrhovnog suda. Nešto prije podneva, u 11.56 po programu, prisegnut će prvi američki crni predsjednik pod svojim punim imenom, Barack Hussein Obama II. Ruku će položiti na Bibliju nad kojom je prisegnuo i Abraham Lincoln.
- Svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država - bit će riječi kojima će Obama prisegnuti. Orkestar Ratne mornarice prisegu će popratiti američkom himnom. Barack Obama će zatim prisustvovati Bushevom svečanom ispraćaju i večeri s kongresnicima. Duž avenije Pennsylvanija krenut će zatim 56. inauguracijska parada s oko 1300 članova. U večernjim satima će, na više lokacija, biti organizirani inauguracijski balovi na kojima će se pojaviti i supružnici Barack i Michelle Obama.

BUSHA ĆE ISELITI ZA ČETIRI SATA
George Bush većinu svojih stvari iz Bijele je kuće već poslao za Teksas. Svi zapisi Busha iz vremena njegovih mandata također odlaze iz Bijele kuće, a većina ih ide u njegovu predsjedničku knjižnicu. Martha Kumar, stručnjakinja za predsjedničke tranzicije, kaže da će ovalni ured biti ispražnjen od Bushevih stvari u roku od četiri sata.

BESKUĆNICI IDU NA OBAMIN BAL
Dick Cheney na inauguraciju će doći u invalidskim kolicima. Dick je preko vikenda istegnuo leđne mišiće dok je uređivao dvorište svoje kuće. Doktori su mu preporučili da nekoliko dana ostane u kolicima. Mnogi beskućnici nazočit će svečanosti inauguracije i večernjim balovima zbog darežljivosti tajkuna Earla W.Stafforda. On je izdvojio 8 milijuna kuna da beskućnicima i siromašnima plati ulaznicu za inauguraciju, te ih za to i prikladno obuče. Beskućnicu Emily Miller počastio je svečanom toaletom i cipelama za inauguracijski bal u kojima će plesati dugo u noć.

PROGRAM INAUGURACIJE
- 16.00 - Orkestar američkih marinaca otvorit će svečanost
- 17.30 - prvi će prisegnuti potpredsjednik Joe Biden
- 18.00 - inauguracija će dosegnuti svoj vrhunac, na pozornicu će izaći Barack Hussein Obama II. i izgovoriti svečanu prisegu nad Biblijom nad kojom je prisegnuo i Lincoln
- 18.05 - Obama će se obratiti američkom narodu
- 19.00 - Barack Obama nazočit će Bushevom ispraćaju i večeri s kongresnicima
- 20.00 - započinje 56. inauguracijska parada, a nakon toga će uslijediti inauguracijski balovi na više lokacija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...