Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
69 komentara

Bauk je pohvalio Plenkovića zbog Istanbulske konvencije

Bauk je pročitao i odluku Ustavnog suda o definiciji braka koja kaže da su zaštićena i prava svih osoba neovisno o rodu i spolu na poštivanje i pravnu zaštitu njihovog osobnog i obiteljskog života

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
69 komentara

Šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk pohvalio je u utorak premijera Andreja Plenkovića jer insistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije te je poručio da je priča o rodu i rodnom identitetu u Hrvatskoj završena prije 10 godina, kad je Hrvatska  pristupala Europskoj uniji.

"Posljednjih dana se intenzivirala rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije i poprimila je neprihvatljive i sulude oblike i možda je vrijeme da se rasprava o tome usmjeri na Ustavom i zakonom zadane okvire", poručio je Bauk nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.

Protivnici ratifikacije, podsjetio je, kao najveću rezervu prema tom dokumentu ističu spominjanje pojma rod i govore da se radi o uvođenju tzv. rodne ideologije.

U tom je kontekstu podsjetio kako je upravo HDZ-ova vlada 2008. u svibnju poslala u Sabor konačni prijedlog Zakona o suzbijanju diskriminacije kojim se osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka.

"Zakon je prihvaćen velikom većinom glasova da svako ima pravo na  zaštitu i promicanje jednakosti i ostvarivanje jednakih mogućnosti i zaštitu od diskriminacije na osnovu rodnog identiteta", rekao je. 

Bauk pozvao na podnošenje prekršajnih prijava prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije

U jednom od članaka, podsjetio je, propisana je kazna od 5 do 35 tisuća kuna za prouzročenje straha drugoga ili stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja na temelju razlike i u rodnom identitetu.

"Ono što smo čuli ovih dana u Saboru napunilo bi proračun tim kaznama zbog stvaranja u najblažem smislu rečeno uvredljivog ili ponižavajućeg okruženja u razlici u rodnom identitetu. Pozivam sve one kojima je zbog istupa javnih osoba koje su stvarale uvredljivo okružje na temelju rodnog identiteta da upute prekršajnu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, da se kazne konačno po Zakonu o suzbijanju diskriminacije oni koji promiču ponižavajuće i uvredljivo okružje zbog drugačijeg rodnog identiteta", rekao je Bauk.

Pozvao je i udruge, tijela i ustanove koje imaju opravdan interes za zaštitu  kolektivnih interesa određene skupine da pokrenu udruženu tužbu za zaštitu od diskriminacije.

Bauk je pročitao i odluku Ustavnog suda o definiciji braka koja kaže da su zaštićena i prava svih osoba neovisno o rodu i spolu na poštivanje i pravnu zaštitu njihovog osobnog i obiteljskog života i njihovog ljudskog dostojanstva. 

"Te pravne činjenice danas se smatraju trajnom vrijednošću hrvatske ustavne države. Priča o rodu i rodnom identitetu u Hrvatskoj je započeta i završena prije 10 godina, kada smo pristupali EU", poručio je.

Oni, koji s tim imaju problema, neka nas ne vraćaju 10 godina unatrag, a oni, kojima je povrijeđeno dostojanstvo, neka tu stvar rješavaju na sudovima, pozvao je.  

Bauk je pohvalio predsjednika vlade Andreja Plenkovića jer insistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Aleksić HDZ-ovim zastupnicima: Pogledajte se u ogledalo i recite sebi tko ste!

Saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) prozvao je u utorak zastupnike vladajućeg HDZ-a da nisu ispunili obećanje dano udruzi Franak da će se propisati metodologija za određivanje fiksne kamatne marže u kreditima u kojima ta marža nije ugovorena.

"Pogledajte se u ogledalo i recite sami sebi tko ste vi", pozvao je Aleksić kolege iz HDZ-a, podsjećajući ih da je HDZ krajem 2015., za vrijeme Tomislava Karamarka, obećao riješiti pitanje metodologije, da je obećanje ponovljeno u srpnju prošle godine, "u eri" premijera Andreja Plenkovića, ali da je nedavno dobio premijerov odgovor da se to neće riješiti.

"Ne znam kako građani gledaju na vaše ponašanje, ja ga ne gledam blagonaklono", rekao je Aleksić nakon zatražene stanke i precizirao o čemu se zapravo radi.

Banke su, rekao je, morale na temelju zakona definirati, pa s dužnicima uskladiti i ugovoriti parametre za promjenu kamatne stope, banke to nisu ugovorile, nego su je samovoljno definirale. Nakon toga, u kolektivnom sudskom procesu, sud donosi pravomoćnu presudu da kamatne stope definirane samovoljnim odlukama banaka ne vrijede, da su nepoštene i ništetne, te da se banke tako ne smiju ponašati.

Aleksić podsjeća da je i sam predložio zakon kojim bi se riješilo spomenuto pitanje, za njega dobio 78 zastupničkih potpisa, ali su ga odbacili i Vlada i Sabor.

Nedavno sam premijeru uputio zastupničko pitanje hoće li i kada pokrenuti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će se riješiti spomenuta metodologija, a bankama naložiti da moraju nedvojbeno ugovoriti maržu s dužnicima, rekao je Aleksić i naveo kako je premijerov odgovor bio "jednostavan, birokratski: nemamo u planu ove godine mijenjati taj zakon".

Glasnović: "Neka Sabor proglasi novog heroja, kneza Drpislava"

Željko Glasnović (NH) upozorio je kako su nesređene zemljišne knjige glavna kočnica za razvoj Hrvatske u modernu državu. Svi gospodarski planovi, ekonomski razvoj pada u vodu, sve je nemoguće bez sređenih zemljišnih knjiga, rekao je zastupnik ističući da je 50 godina vladavine “samoupravne anarhije” dovelo do toga da su te knjige totalno uništene, a katastar u kaosu.

Bez pravnog sustava, bez sinergije između pravosuđa, bez radnji na terenu od reforme zemljišnih knjiga nema ništa, rekao je zastupnik i predložio da Sabor proglasi novoga heroja, "kneza Drpislava". “Taj hara ovdje, rodio se '45. i dan danas hara po Hrvatskoj, a to ne žele čuti neki nasljednici te, lijevo- desno-krilo partije. To je knez Drpislav, s nama je", zaključio je Glasnović.

Saborska rasprava o Nacionalnoj strategiji i Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga u 2016. u utorak je na samom početku preskočila na politički kolosijek, pa dok je čelnik HSS-a Krešo Beljak, zazivajući legalizaciju kanabisa, dijagnosticirao HDZ-ovcima ovisnost o vlasti, iz te su mu stranke uzvraćali kako još samo čekaju da obznani da je i Stjepan Radić pušio marihuanu.

"Po korištenju kanabisa Hrvatska je u razini s velikim većinom zemalja EU. Mislite da je turizam u Amsterdamu razvijen zato što je to prekrasan grad? Ne! Zbog nečeg drugog. Velik broj Hrvata odlazi tamo umjesto da Nizozemci dolaze ovamo", kazao je Beljak, inače zagovornik legalizacije marihuane.

 Zanimalo ga je i koliko je umrlih od predoziranja kanabisom, upitavši koliko je lani umrlo od predoziranja alkoholom koji je, podsjeća, posve legalan.

 HDZ-ov Ivan Ćelić poručio je Beljaku da krade ideje Živog zida. "Valjda ćemo tijekom rasprave saznati da je i Stjepan Radić pušio marihuanu", istaknuo je Ćelić, koji je kao psihijatar obrazlagao da marihuana ima razorniji učinak na mozak mladog čovjeka nego heroin.

 "Iako je tema droga, u našoj domovini najviše je ovisnost o vlasti, posebno kod HDZ-a. Bili ste ovisni o dr. Ivi Sanaderu, pa o Jadranki Kosor, danas o Andreju Plenkoviću, a sutra o nekom novom. To je najveći problem! Nažalost, za vas lijeka nema", uzvratio je Beljak HDZ-ovcima.

Psihijatar Ćelić: Beljak je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanje od vrijednosti HSS-a

 Ćelić mu je na to ironično poručio kako je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanja od vrijednosti HSS-a.

 "Beljak je pokazao da je stručnjak za ovisnosti jer sve više istaknutih članova HSS-a izlazi. On je stručnjak za odvikavanje od istinskih tradicionalnih vrijednosti HSS-a, pa će možda biti ta nova dijagnoza u nekom novom dijagnostičkom priručniku", rekao je.

 U zastupničko prepucavanje umiješao se i predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ), koji je u konačnici ipak pozvao da se "vrate na temu".

Brkić kolegi Ćeliću: Beljak nije kod Vas u ordinaciji, nego ste u Saboru 

 "Budući da ste stručnjak za ovisnost, onda ste i kompetentni, ali Vas molim nemojte govoriti van teme. Kolega Beljak nije kod Vas u ordinaciji nego ste u Saboru", poručio je Brkić stranačkom kolegi.

 Beljak je, međutim, nastavio na političkom kolosijeku.

 "Okanite se HSS-a jer vi možete učiti od nas i vaš prvi predsjednik se pozivao na Radića. Mi vam kao kršćani opraštamo. Tko tebe kamenom mi njega kruhom i mi ćemo vas gađati kruhom, a vi sa svojim udbaškim metodama nastavite uništavati ne samo HSS, nego i druge stranke", poručio je Beljak HDZ-ovcima.

Jovanović: Smanjenje broja liječenih ovisnika nije dobar pokazatelj jer stalno raste količina droga

 SDP-ovac Željko Jovanović referirao se na broj liječenih ovisnika koji se iz godine u godinu smanjuje. "U 2016. liječilo se 7.106 osoba, a godinu ranije 7.533 što je za 427 osoba manje i taj trend traje već nekoliko godina. To po meni nije dobar pokazatelj, jer smatram da ako stalno raste količina droga koja se zapljenjuje, iznad smo prosjeka i po pušenju, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti, a istovremeno pada broj liječenih ovisnika", istaknuo je.

 Zašto pada broj liječenih ovisnika kad bi po meni on zapravo morao rasti, upitao je Jovanović, na što mu je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić odgovorio kako pada broj liječenih od opijatske ovisnosti te samim tim pada i broj liječenih ovisnika.

 Po izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj, ukupni specificirani javni rashodi u području suzbijanja zlouporabe droga u državnom i županijskim proračunima te financijskim planovima javnih tijela i organizacija civilnog društva u 2016. iznosili su 125,3 milijuna kuna, što u odnosu na 2015. predstavlja povećanje od 5,5 posto.

 Od ukupno liječenih u 2016., 83,8 posto ih je uzimalo opijate, zbog uzimanja i ovisnosti o drugim psihoaktivnim tvarima liječeno je 16,2 posto, na liječenju od ovisnosti o kanabisu bilo je 10,4 posto od ukupnog broja liječenih, 3,6 posto na liječenju kao glavnu drogu navelo je stimulanse i kokain, što je porast za 0,4 posto.

Petrijevčanin Vuksanović: Dostupne nove psihoaktivne tvari

 HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović upozorila je na problem novih psihoaktivnih tvari. "Mjesečno se iz Kine uvoze velike količine primamljivih tabletica sintetskih kanabinoida, pa djeca već s 13 godina kreću u online kupovinu", kazala je.

 "Nije nam problem samo Kina, nego i to što su laboratoriji za proizvodnju sintetskih droga u zemljama EU", nadovezao se Ćelić.

 SDP-ov Nenad Stazić založio se za uvođenje u škole obveznog predmeta zdravstvenog odgoja koji bi govorio o ovisnosti, i to ne samo o drogama, već i o internetu, društvenim mrežama... "Mi kao društvo ne dajemo dovoljno pozornosti edukaciji", zaključio je Stazić.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message