News

Komentari 4

Benčić: Ne može se odgovornost za cijepljenje prebacivati na privatnike, kampanja je loša

Benčić: Ne može se odgovornost za cijepljenje prebacivati na privatnike, kampanja je loša

Mi strahove moramo moći adresirati kroz kampanju. Rekla sam ministru da ne ide s pozicije autoriteta i prisile, nego razumijevanja, rekla je saborska zastupnica Sandra Benčić

Ne podržavamo tu ideju. Odgovornost za cijepljenje se ne može prebacivati na privatne subjekte. Kampanja je napravljena toliko loše, sasvim je kriv pristup da Stožer i Vlada daju poruku da se građani cijepe. Trebalo se ići na to da građani idu ka građanima, posebno jer znamo da je povjerenje nisko. Oni koji su se u Saboru cijepili, cijepili su se preko reda. Mi i danas u ranjivim skupinama imamo onih koji nisu cijepljeni. Jučer smo dali prijedloge kako cijepiti takve skupine. Kampanja treba obuhvaćati one koji su se cijepili i koji kažu zašto su se cijepili, jer mi strahove moramo moći adresirati kroz kampanju. Rekla sam ministru da ne ide s pozicije autoriteta i prisile, nego razumijevanja - rekla je saborska zastupnica zeleno-lijeve koalicije Sandra Benčić za N1.

Benčić poručuje i kako nema potrebe davati građanima nagrade za cijepljenje i kako bi bilo bolje da im se olakšaju davanja koja trenutno imaju.

- Trošak lockdowna nam je bio visok, kao i bolničkog liječenja. Savjetovali smo da se starije koji se cijepe oslobodi plaćanja dopunskog osiguranja. Mislim da ne treba ići na sustav nagrađivanja, nego olakšati građanima davanja koja i onako imaju. Penalizacija nije dobar put - poručila je Benčić.

Osvrnula se i na dolazak Ursule von der Layen u Zagreb te kaže kako se ne zna hoće li Hrvatska moći iskoristiti sav novac koji joj stoji na raspolaganju.

- Novac je dan na temelju prijedloga plana, a vidjet ćemo što smo zapravo dobili i što je zadnja verzija plana… Nije dobro što proces nije bio sasvim transparentan. Kapacitet za alokaciju sredstava nije takav da smo optimistični. Znamo kakvi su nam kapaciteti bili za razdoblje 2014-2020. Još sada imamo vrlo nisu stopu iskoristivosti sredstava - rekla je Benčić.

Najčitaniji članci