Obavijesti

News

Komentari 14

Benvenuti! Dobrodošli! Bili smo na predivnoj platformi Annamaria

Benvenuti! Dobrodošli! Bili smo na predivnoj platformi Annamaria

Na Annamariji A, do koje smo mirnim morem stigli za dva i pol sata opskrbnim brodom Junak iz Pule, dočekali su nas hrvatski radnici s talijanskim šefom. Platforma Annamaria A visoka je 125 metara i teška gotovo 4,5 tisuća tona

VIDEO

Iako nosi žensko ime, kao i 10 manjih, okolnih platformi kojima se upravlja s Annamarije, na njoj živi 16 muškaraca - 13 zaposlenika na platformi te dva kuhara i član  pomoćnog osoblja. Platforma je u vlasništvu Ine, a njome zajednički upravljaju Ina i talijanski ENI preko operativne kompanije INAgip. U dvotjednim smjenama izmjenjuju se mješovita talijansko-hrvatska posada, a Ina trenutačno s talijanskim partnerima upravlja s 20 platformi - s ENI-jem na 18  i s Edisonom na dvije platforme. U cijeli projekt Sjeverni Jadran Ina je uložila šest milijardi kuna. Polje Annamaria jednim se dijelom nalazi na hrvatskoj, a drugim na talijanskoj strani Jadrana te se, prema međunarodnim sporazumima, proizvedene količine plina dijele između dvije zemlje.

Do vrha platforme popeli smo se po 164 stube, koje “stanari” ove metalne dame svakog dana prehodaju nekoliko puta. - Imamo smjene od 14 dana, a radi se u dnevnoj i noćnoj smjeni. Posao počinje u 7 sati kratkim dogovorom što  će se taj dan raditi, a zatim odlazimo na okolne bušotine - govori Robert Stanešić (46), poslovođa s 15-godišnjim stažem u Ini. Objašnjava kako se plin, koji je gotovo u potpunosti čisti metan bez štetnih plinova, odmah obrađuje u separatorima te se nakon dehidracije šalje plinovodom u Pulu i dolazi izravno do kućanstava. Značenje Annamarije je važno za Ininu domaću proizvodnju kojom zadovoljava oko 50 posto potreba hrvatskog tržišta za plinom. Platforma je opremljena najmodernijom tehnologijom.Ispitivanje okoliša se radi svake godine, flora i fauna je vrlo bogata oko platforme, što znači da nema zagađenja. Mnogo se ulaže u sigurnost, pogotovo preventivno, a i radnici redovito odlaze na dodatne edukcije i stalno stječu nova znanja - govori Stanešić te dodaje kako platforma sama proizvodi električnu energiju za svoje potrebe od plina koji crpi.

Na platformi, koja je osigurana automatskim  sustavima gašenja, te se može sama rasteretiti od plina u slučaju incidenta, u ovih 18 godina nije bilo nezgoda. Za sigurnost i zaštitu kolega, ali i okoliša, brine se Bruno Keri (30). - Puno toga je posvećeno obuci radnika, a svaki član posade, osim svoje stručne osposobljenosti, obučen je i uvježban za spašavanje i preživljavanje na moru, protupožarnu zaštitu, pružanje prve pomoći, sigurni prihvat helikoptera i putnika, sigurno upravljanje dizalicama, sigurno izvođenje i nadzor rada na visini.

Zaštita okoliša i sigurnost su nam  prioriteti, selektivno odvajamo otpad, sve što sakupimo odvozi se brodovima u Pulu. Ništa se ne baca, ništa se ne ispušta u more. Sva relevantna provedena istraživanja su pokazala da platforma nema negativan utjecaj na okoliš - govori Keri te se prisjeća svakodnevnih prizora jata dupina i tuna koje redovito viđaju s čelične konstrukcije. Momci kažu kako strah od visine ili pada brzo nestaje, a budući da su koncentrirani na posao, zaborave da vise iznad mora. Ivica Žabek (45), operater procesa u kontrolnoj sobi, kako sam kaže, predstavlja oči i uši platfome. U Ini je 24 godine, a na Annamariji je od otvaranja. Prije toga 16 godina radio je na naftnom polju u rodnim Lipovljanima.

Ovo je zbilja izazovan posao i zadovoljstvo ga je raditi - govori Žabek, kojem usred mora nedostaju jedino supruga i dvije kćeri. Kako na platformi imaju i internet i telefon, svakodnevno se čuju, a sve nadoknade nakon što mu završi dvotjedna smjena jer je sljedećih 14 dana samo njihov. Na platformi vrijeme brzo prolazi, a malo slobodnog vremena radnici provode u teretani, igrajući pikado, stolni nogomet, gledajući TV ili odmarajući se u sobama. Njihov drugi dom opremljen je kao bolja kuća, svaka soba ima kupaonicu, imaju modernu kuhinju i praonicu, prostorije za hobije.

 

Pogledajte video prilog

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje