Obavijesti

News

Komentari 316

Bijela kuća: Iranci na Krimu pomogli Rusiji u napadima dronovima na Ukrajinu

Bijela kuća: Iranci na Krimu pomogli Rusiji u napadima dronovima na Ukrajinu
9

Rat u Ukrajini i dalje se ne smiruje. Britanski obavještajci tvrde da Rusi planiraju veliko povlačenje kod okupiranog Hersona iz kojeg su počeli evakuirati civilno stanovništvo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:44

Zelenski: Gađanjem elektrana Rusija želi potaknuti masovnu migraciju Ukrajinaca u EU 

Rusija napada ukrajinske elektrane jer želi prisiliti ljude da napuste svoje domove i presele se u zemlje Europske unije, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

OVDJE VIŠE O TEMI

23:27

Dijelovi Kijeva bez struje

Ukrajinski, ali i ruski mediji javili su kako je dio ukrajinske metropole večeras ostao bez struje. Ne radi ni prometna signalizacija.

22.34

Bijela kuća: Iranci na Krimu pomogli Rusiji u napadima dronovima na Ukrajinu

Iranci su na Krimu pomogli Rusima u napadima na Ukrajinu iranskim bespilotnim letjelicama, a američki napori da se obnovi iranski nuklearni sporazum zasad su na čekanju, objavila je Bijela kuća u četvrtak.

John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za pitanja nacionalne sigurnosti, novinarima je rekao da rusko vojno osoblje, koje na daljinu djeluje iz Krima, upravlja iranskim bespilotnim letjelicama kojima proteklih dana gađa ciljeve u Ukrajini, uključujući Kijev.

"Procjenjujemo da je iransko vojno osoblje bilo na terenu na Krimu i da je pomoglo Rusiji u ovim operacijama“, rekao je Kirby, dodavši da se čini da je riječ o relativno malom broju Iranaca.
 

22.05

Zelenski: Rusija gađanjem elektrana želi izazvati masovnu migraciju Ukrajinaca u EU

Rusija napada ukrajinske elektrane jer želi prisiliti ljude da napuste svoje domove i presele se u zemlje Europske unije, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

Zelenski je početkom tjedna rekao da je Rusija već uništila oko trećinu elektrana u zemlji, uzrokujući nestanak električne energije i vode uoči zime. 

Kijev je u četvrtak prvi put odlučio ograničiti opskrbu strujom u cijeloj zemlji.

Ujedinjeni narodi navode da 7,7 milijuna Ukrajinaca, otprilike 19 posto prijeratnog stanovništva, sada živi diljem Europe od početka invazije 24. veljače. Izbjeglice su teško pronalazile pristojno plaćene poslove.

"Rusija izaziva novi val migracije Ukrajinaca u zemlje Europske unije", rekao je Zelenskij u video obraćanju samitu EU-a. 

"Cilj ruskog terora nad našim energetskim postrojenjima je stvoriti Ukrajini što više problema sa strujom i grijanjem ove jeseni i zime, kako bi više Ukrajinaca odlazilo u europske zemlje", rekao je.

Kao odgovor, savezničke nacije trebale bi osigurati više protuzračnih sustava i nametnuti dodatne sankcije Iranu, proizvođaču bespilotnih letjelica koje Moskva koristi, rekao je Zelenski. 

21.30

Zelenski: Rusi miniraju branu hidroelektrane Kakhovka i planiraju povijesnu katastrofu

Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su Rusi minirali branu i jedinice hidroelektrane Kahovka (KHPP) i da planiraju izvršiti teroristički napad-

- Rusija namjerno priprema radove za katastrofu ogromnih razmjera na jugu Ukrajine. Imamo informacije kako su ruski teroristi minirali branu i postrojenje hidroelektrane Kakhovka. Ovo je jedno od najvećih energetskih postrojenja, sadrži otprilike 18,000,000 kubičnih metara vode. Ako ruski teroristi raznesu ovu branu, više od 80 mjesta, uključujući Herson, bit će u zoni poplava. Stotine tisuća ljudi moglo bi patiti.

Može uništiti najveće zalihe vode za jug Ukrajine. Ovaj potez ruskih terorista može ostaviti nuklearku Zaporižje bez vode za hlađenje reaktora. Općenito, posljedice ovog poteza mogu dovesti do povijesne katastrofe - rekao je Zelenski.

Komentari 316