Obavijesti

News

Komentari 80

Bernardić, Mrsić ili Maras: Tko sjeda na čelo SDP-a u Zagrebu

Bernardić, Mrsić ili Maras: Tko sjeda na čelo SDP-a u Zagrebu
6

Predsjednik SDP-a bit će zadovoljan ako pobijede Mrsić ili Maras. No, ako pobijedi Bernardić, to će biti jasan znak da zagrebački SDP okreće leđa upravo Milanoviću

VIDEO

U nedjelju se održavaju unutarstranački izbori u SDP-u za predsjednika zagrebačke gradske organizacije. Gotovo 7000 članova biraju između Davora Bernardića, dosadašnjeg predsjednika, Miranda Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava, i Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta. 

Izbori su počeli u 8 sati ujutro i traju do 21 sat. Rezultati bi trebali biti poznati iza 22 sata, poručuju iz SDP-a. No, izgledi su veliki da se danas neće znati pobjednik. Naime, budući da je troje kandidata, teško da će itko od njih danas osvojiti 50 posto glasova. Drugi krug izbora bit će već iduću nedjelju, 27. listopada, i tada se očekuje ime novog predsjednika zagrebačkog SDP-a. 

Maras računa na pobjedu: Od sutra smo jača stranka

Prvi od trojice kandidata koji je glasovao bio je Maras. Svoj glas dao je u Maksimiru, a potom izjavio da će SDP od sutra biti jača stranka, aludirajući na svoju pobjedu. Naglasio je da će raditi na ujedinjavanju stranke i svih njenih članova, od pojedinaca do predsjednika stranke, javlja Večernji list

- Moj prvi zadatak je ujediniti stranku i ponuditi program, ali ne onakav kakav nudi Milan Bandić, a to je šetnja gradom i stvaranje dojma da se nešto radi, već moramo pružiti gospodarski program građanima Zagreba i uvjeriti ljude da im možemo ponuditi bolju perspektivu. Na taj način ćemo pobijediti u Zagrebu za četiri godine jer je ovo dosad bila bitka na gostujućem terenu, tamo gdje se Milan Bandić najbolje osjeća. To je šetnja po gradu i kreiranje dojma, a Bandić je u tome šampion, rekao je Maras. 

Bernardić: Danas glasujemo, večeras slavimo, a sutra radimo

Bernardić je prilikom glasovanja istaknuo da je SDP stranka koja je napravila najveći demokratski iskorak.  

- Ideja socijaldemokracije, ono što nas vodi ne počiva samo na jednom čovjeku nego na zajedničkoj spremnosti i suradnji. Danas glasujemo, večeras slavimo, a sutra radimo - kazao je Bernardić.

Mrsić: Sigurno će biti drugog kruga

Mirando Mrsić, nakon što je dao svoj glas, izjavio je da zagrebačka organizacija SDP-a treba zaokret, ujedinjenje i bolju organizaciju.  

- Svaki član će imati svoju ulogu, a želim i da se odluke donose u mjesnim organizacijama. SDP mora postati prepoznatljiv u Zagrebu, da građani koji su nam rekli ne na ovim lokalnim izborima, na sljedećim pokažu da smo mi ta snaga koja će ispuniti njihove želje u sljedećih 20- ak godina. Na upit smatra li da je kampanja bila prljava, odgovorio je da je bila oštra te naglasio da je za očekivati da se tijekom predstavljanja kaže koja riječ previše kada je više kandidata u igri. Naglasio je i da će nakon izbora svi krenuti zajedno s istim ciljem da SDP pobijedi na sljedećim izborima u Zagrebu. Kazao je kako je on već dokazao da može pomiriti sukobljene strane u pregovorima sa sindikatima, a da će mu jedini kriterij, ukoliko postane šef zagrebačkog SDP-a, biti hoće li netko raditi ili ne. 

- Danas sigurno nećemo imati pobjednika obzirom da se za čelnika gradskog SDP-a bira između tri kandidata pa će se zasigurno ići u drugi krug, uvjeren je Mrsić.

Izbori koji će pokazati raspoloženje u SDP-u

Zanimljivo, iako je riječ o tek unutarstranačkim izborima, kandidati su vodili kampanju kao da je riječ o izboru za gradonačelnika. Nije manjkalo ni prljave kampanje, ne samo negativne, koja se vodila kroz medije. 

Kako piše Večernji list, ovi izbori su vrlo  važni jer će pokazati raspoloženje u SDP-u. Jer, ako pobijedi Bernardić, kojem je šef stranke Zoran Milanović otvoreno pokazao nepovjerenje, to će biti jasan znak da zagrebački SDP okreće leđa upravo Milanoviću. 

No, ako i dobije mandat teško je vjerovati da će Bernardić pokušati rušiti Milanovića dok je premijer. Ali, sigurno je da će odnosi SDP-a i zagrebačke organizacije, u tom slučaju, biti vrlo napeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca