News

Komentari 18

Beroš: 'Sa svega dva zaražena u proteklih tjedan dana, nastavljaju se odlični rezultati'

Beroš: 'Sa svega dva zaražena u proteklih tjedan dana, nastavljaju se odlični rezultati'

Ministar Beroš istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade kako je broj oporavljenih u odnosu na broj zaraženih premašio 93 posto. Ministar Božinović naveo je kako je dolazak u Hrvatsku najavilo 86.636 turista

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade, 101. dana od pojave korona virusa u Hrvatskoj, istaknuo kako bilježimo četiri uzastopna dana bez novozaraženih. 

- Uz to, postotak oporavljenih na ukupan broj bolesnika premašio je 93 posto. Od ukupno 67.814 testiranih, 2246 je pozitivno. Oporavljenih je 2095, a trenutno je 48 aktivnih slučajeva - istaknuo je dodavši da se od toga njih 17 nalazi u bolnici na liječenju.

U skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom, dodao je, bolničke ustanove povećavaju broj pregleda i zahvata.

- U primarno respiratorno intenzivističkim centrima i dalje su osigurani odgovarajući kapaciteti za mogući prijem COVID-19 pozitivnih pacijenata - istaknuo je dodavši kako u suradnji s HZJZ-om pripremaju nove preporuke za posjete pacijentima u bolničkim ustanovama. A pripremaju se i protokoli za postupanje u slučaju sumnje na COVID-19 u turističkim objektima. 

- Bolnice i dalje vrše evaluaciju liste čekanja i pozivaju pacijente sukladno utvrđenim prioritetima. Prema zadnjim podacima, bolnice su povećale realizaciju redovitog rada za 73 posto - rekao je. 

Sa svega dva oboljela u proteklih tjedan dana, naglasio je, nastavljaju se odlični rezultati.

- I dok je u istom periodu u svijetu zabilježen rekordan broj oboljelih u jednom danu, više od 124.000, mi bilježimo brojke koje znače uspjeh i ulijevaju sigurnost. Vlada pod vodstvom Andreja Plenkovića epidemiju je dočekala spremno i bez panike pravovremeno i promišljene provodila nužne epidemiološke mjere. I zato već danas možemo ponovno u punom režimu voditi i najzahtjevnije akcije, poput transplantacije organa - rekao je i pozvao građane da i dalje budu odgovorni.

- Zdravlje nije sve, ali sve bez zdravlja je ništa - poručio je.

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, izvijestio je kako je od 28. svibnja putem stranice entercroatia.mup.hr 86.636 osoba najavilo svoj dolazak u Hrvatsku.

- Najviše državljana Slovenije, Njemačke i Austrije. Aplikacija se uspješno koristi i njome se skraćuje čekanje za prelazak granice - rekao je.

Istaknuo je još i kako je Ravnateljstvo Civilne zaštite dobilo dvije donacije u vrijednosti nešto više od milijun kuna. . Američka neprofitna humanitarna organizacija International Medical Corps donirala je 70.000 respirator maski, 12.000 štitnika za lice, 18 pulsnih oksimetara, a vlada Savezne Republike Njemačke donirala je 10 rasvjetnih balona i 100 termogena. 

Najčitaniji članci