Obavijesti

News

Komentari 144

Šokantne prijave iz KB Dubrava. 'Doktor o kolegici: Jel ovo neko je*e'; Beroš: Poslali smo nadzor

Šokantne prijave iz KB Dubrava. 'Doktor o kolegici: Jel ovo neko je*e'; Beroš: Poslali smo nadzor

Inspekcija je poslana nakon prijave koja govori o lošem vođenju pojedinih odjela, nezakonitom deficitu osoblja kao i dotrajaloj i neadekvatnoj opremi te neetičkom i seksističkom ponašanju pojedinih liječnika

VIDEO

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je potvrdio da je poslana inspekcija u KB Dubrava nakon anonimnih prijava o nizu nepravilnosti na Klinici za kirurgiju, te poručio da mu je zadaća vratiti značaj i važnost toj bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Zagreb: Konferencija za medije ministra zdravstva Vilija Beroša 05:07

Informiran sam o anonimnom dopisu vezano uz funkcioniranje KB Dubrava, čuo sam se s ravnateljem i zdravstveno-inspekcijski nadzor je poslan u bolnicu", izjavio je Beroš na konferenciji za medije ispred Ministarstva.

Inspekcija je poslana nakon prijave, potpisane s "Kirurzi KB Dubrava" koja govori o lošem vođenju pojedinih odjela, nezakonitom deficitu osoblja kao i dotrajaloj i neadekvatnoj opremi te neetičkom i seksističkom ponašanju pojedinih liječnika.

U anonimnoj prijavi navodi se tako da Klinika za kirurgiju radi s nezakonitim deficitom kadra, da je sve  krenulo u doba korone i da je uzrokovalo odljev doktora i sestara.

Upozoravaju da odjeli torakalne i vaskularne kirurgije ne zadovoljavaju standarde malih bolnica, da je manjak sala, osoblja, da nema kreveta, ali i  da se kirurzi moraju svađati s radiolozima radi UZV i MSCT pretraga u hitnoj.

U dokumentu se navode detalji oko neprimjerenog ponašanja i ozbiljne optužbe se stavljaju na teret liječnika.

- Iako smo muškarci, doktori u nekim ozbiljnim godinama, očevi smo prekrasnih kćerki i ne želimo im da prolaze ono što prolaze kolegice doktorice s Klinike na kojoj radimo - stoji u prijavi gdje se navode razna imena i ekscesne situacije.

Tako se navodi slučaj jednog doktora koji je pred drugim kolegama za kolegicu rekao 'jel ovo ne'ko j*be?'. Navode i da je isti doktor prijavljivan zbog glasnih sekusalnih odnosa u bolničkoj sobi dežurnog kirurga.

Spominje se i slučaj liječnice koja je dobila hitan transfer nakon ponižavanja pred svima u sali.

 

Ministarstvo zdravstva s tim u vezi dopis je od DORH-a primilo 11. listopada 2022., no inspekcija je poslana tek u ožujku.

"Zdravstvena inspekcija je samostalna i ja nad njom nemam ingerenciju i ne određujem njihove prioritete rada", rekao je ministar te dodao da su u međuvremeni imali 34 hitna nadzora koji se odnose na brojne disfunkcionalnosti u sustavu.

"Prema preliminarnim informacijama, ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić me izvijestio da nije riječ o velikim propustima, no i KB Dubrava će se s tim u vezi obratiti javnosti, a ja čekam i inspekcijski nadzor", rekao je Beroš.

Lukšić: Unutarnja kontrola nije potvrdila navode

Zagreb: Josipa Dominiković ja najsestra, a Duško Kardum je najliječnik

Ravnatelj Lukšić rekao je Hini da je riječ o anonimnim prijavama, zaprimljenima u lipnju i listopadu 2022., te da unutarnja kontrola u bolnici nijedan od navoda nije potvrdila.

Predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava Silvio Bašić rekao je da su očito narušeni međuljudski odnosi u toj bolnici, a ministar je istaknuo odljev kadrova dok je ta bolnica bila primarni respiratorno-intenzivistički centar za najteže covid bolesnike.

"Moj je zadatak vratiti značaj i važnost KB-u Dubrava, ojačati je kadrovski, materijalno i tehnički", poručio je.

Beroš je potvrdio i da je do promjena na čelu Upravnog vijeća KBC-a Split došlo nakon inspekcijskog nadzora koji je u toj bolnici utvrdio brojne propuste u organizaciji rada.

Naime, Vlada je nedavno smijenila Jugoslava Bagatina s mjesta predsjednika Upravnog vijeća KBC Split, a novim predsjednikom imenovan je Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju.

"Ukoliko se u nekoj zdravstvenoj ustanovi događa niz propusta, moja je zadaća intervenirati i unaprijediti funkcioniranje", rekao je Beroš o promjenama u KBC-u Split.

Inspekciji je nalaz uz ostalo utvrdio da je 13 liječnika KBC-a Split u proteklih godinu dana radilo u privatnim ustanovama u radno vrijeme, da je 11 liječnika radilo u privatnim ustanovama bez odobrenja poslodavca, a troje ih nije bilo na radnom mjestu na klinikama za kirurgiju i anesteziologiju.

Na čelo UV-a KBC Split imenovan je dr. Petričević koji je u godinu je dana, nakon prelaska s Rebra, riješio listu čekanja na splitskoj kardiokirurgiji, gdje su se prethodno nagomilali problemi.

"Vidljivo je da možemo postići poboljšanje u funkcioniranju i to nam je zadatak", istaknuo je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature