Obavijesti

News

Komentari 15

Beroš reagirao na zahtjeve liječnika: 'Krajem drugog tjedna sastat ćemo se sa sindikatima'

Beroš reagirao na zahtjeve liječnika: 'Krajem drugog tjedna sastat ćemo se sa sindikatima'

Mišljenja smo da ne smijemo penalizirati, moramo dodatno plaćati djelatnike koji će ostati tamo gdje su se obvezali ostati - rekao je Beroš

VIDEO

Liječnici su jutros održali konferenciju za medije u kojoj su zaprijetili štrajkom, ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

- Od Vlade i predsjednika tražimo ispunjavanje dogovorenog. Do kraja idućeg tjedna očekujemo primjerene koeficijente od 20 posto, a ponudili su nam 5. Očekujemoi da u e-savjetovanje uvrste izmjene ugovora o specijalizantima. Do kraja siječnja čekamo pregovore za granski kolektivni ugovor. Što se tiče vremensko.kadrovskih normativa treba ih uskladiti, trebaju postati obvezujući dokument. Nakon 9 mjeseci što smo dogovorili rješavanje problema, ako se to sve ne riješi, bit ćemo prisiljeni i počet ćemo s pripremama za akcije među kojima je i štrajk - rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a. 

Na sve je sada reagirao i ministar Vili beroš koji se obratio medijima.

PRATITE IZJAVU BEROŠA:

- Želim reći da je svima u interesu borba za vlastita prava. Na početku ću reći da je naš zadatak borba za prava pacijenata. Nećemo odustati od borbe za prava pacijenata. Kao prvo, ova administracija je preuzela obvezu o potrebi rješavanja robovlasničkih ugovora. Kad se usvoje izmjene i dopune Zakona robovlasnički ugovori odlaze u povijest. Izmjenama i dopunama Zakona bit će naloženo da sve zdravstvene ustanove potpišu anekse ugovora s djelatnicima - rekao je Beroš.

- Naš je zadatak zadržati liječnike u Hrvatskoj. Odgovor ćemo potražiti u izmjenama i dopunama Zakona koji se prema dogovoru s premijerom ne može baviti materijalnim pravima, ali se može baviti nizom drugih elemenata. To je pravac našeg kretanja, nagrađivat ćemo djelatnike koji ostaju. To je zdravo logično. U izmjenama i dopunama Zakona uvodimo obavezne anekse u trošak koji će se plaćati ide samo edukacija, a ne rad. Uvažili smo utemeljenim prigovor mladih liječnika. To je početka rješavanja problema. Mišljenja smo da ne smijemo penalizirati, moramo dodatno plaćati djelatnike koji će ostati tamo gdje su se obvezali ostati - rekao je Beroš.

- Ova Vlada je prva Vlada koja je nakon niza desetljeća odlučila donijeti Zakon koji će izjednačiti rad. Prvi sam koji podržava donošenje zakona o ravno pravnom statusu liječnika. Ova administracija je riješila pitanje prekovremenih. Činjenica je da u novom zakonu neće biti moguće regulirati ta pitanja. Uređujemo sustav plaća na jednak način. Neće svi bit sretni, a intencija je da svi osjete određeno povećanje. Trudili smo se naći optimalan model. Vjerujem da ćemo naći snage riješiti pitanja. Smisao donošenja nove uredbe je izjednačavanje plaća u različitim sustavima koji rade isti posao. Mi smo se borili da liječnici mogu pregovarati. Granski pregovori će se odvijati kad se steknu uvjeti - rekao je Beroš.

Liječnici zaprijetili: Spremamo se za štrajk ako ne ispunite ovo što ste nam obećali 11. travnja
Liječnici zaprijetili: Spremamo se za štrajk ako ne ispunite ovo što ste nam obećali 11. travnja

- Kada je riječ o plaćama u zdravstvu. Niz je postignuća i dostignuća. Nije da se time hvalim. Primanja radnika u zdravstvenom sektoru su rasla najviše. Od 2016. do 2022. financijski trošak za plaće je povećan za 43 posto, prošle godine Vlada RH donijela je odluku, a trošak plaće je dodatno povećan za 226 milijuna eura. U 2024. planiramo još 230 milijuna eura, to je nikad viđeno. Svjesni smo situacije. Ovih 400 milijuna odgovara skoro iznosu od 2016. do 2022. Robovlasnički ugovori odlaze u povijest, u trošak specijalizacije ide samo edukacija, navedene promjene su početak. Potrebno je biti realan, potrebno je vrijeme - rekao je Beroš.

Govorio je i o listama čekanja.

- Prosječno čekanja smanjili smo na 146 dana. To je samo prvi korak. Možda najteži. Jasno je da moramo nastaviti ovim putem. U budućnosti vjerujemo da će nas sustav bolje funkcionirati. Moramo se pohvaliti, početkom godine postavili smo si cilj, a to je obveza da ćemo objediniti nabavu roba i usluga. Ispunili smo indikator imamo objedinjena javnu nabavu preko 85 posto. Ostvarili smo preduvjete za 826 milijuna eura - rekao je Beroš.

- Krajem sljedećeg tjedna sastanak sa sindikatima ranije je to dogovoreno - dodao je.

'Novim e-smjernicama puno teže naručujemo pacijente. Ovo što su nam uveli je apsurdno'
'Novim e-smjernicama puno teže naručujemo pacijente. Ovo što su nam uveli je apsurdno'

- Ako je dobio netko prijedlog koeficijenata, to je prijedlog. Jednaki rad će se platiti jednako. Nije vrijeme govoriti o primjerima. Svima će rasti plaće, nekom više, nekom manje, a sve s ciljem ujednačavanja. Ne bojim se da će doći do štrajka na pragu smo rješavanja mnogih pitanja sve kako u korist djelatnika više u korist građana - rekao je Beroš.

- Sve će se stići. U uredu premijera smo se svi skupa dogovorili da s obzirom na novi Zakon ne može se dirati materijalna prava. Taj zakon je dobrodošao. Pozvat ću sve i zamoliti da dođu na sljedeći sastanak da se usuglasimo. Zakon je u završnoj fazi. Želim da omogućimo da platimo mladim liječnicima, da ih nagradimo za to što su ostali u zdravstvenoj ustanovi s kojom su potpisali ugovor o specijalizaciji - rekao je Beroš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C