Obavijesti

News

Komentari 114

Beroš: Šetati je dobro, ali onda morate biti sami. Ne u društvu

Beroš: Šetati je dobro, ali onda morate biti sami. Ne u društvu
1

Ukoliko se virus bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja, no ako ne bude tako spremni smo i za takve scenarije, rekao je Vili Beroš

VIDEO

Kina je u Hrvatsku poslala avion medicinske opreme, koji je danas stigao iz Šangaja. Skoro 13 tona opreme potrebnih za suzbijanje i borbu s korona virusom uključuje zaštitne maske, naočale i zaštitna odjela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:14

- Donacije su uvijek dobre i čin su milosrđa i dobrote, no ovo nije sve donacija. U okviru naših aktivnosti moramo obnavljati robne rezerve, pa smo nastojali osigurati tržište zaštitne opreme i predsjednik Vlade izravno je sudjelovao u ovom - naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš dodajući kako se putem stranice koronavirus.hr također može donirati i opremu i novac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pomoć nam stiže i iz Njemačke. Suradnjom naših s tamošnjim vlastima, kamionima će stići 10 tona opreme.

- U prvom ćemo redu opskrbiti zdravstveni sustav i službe koje su izravno u borbi s ovom epidemijom, a ako ostane još opreme one će u slobodnu prodaju građanima.

U Hrvatskoj je stanje s korona virusom itekako zadovoljavajuće.

- Uz promptna postupanja epidemiologa jedan od detalja u kojem se krije dosadašnji uspjeh je u brzoj izolaciji kontakata zaraženih te otkrivanju istih. Za sada nam to uspijeva i to je ključ svega. Kao i naše ponašanje i samozaštita i disciplina građana. Brojke su još uvijek dobre i vjerujemo da je velik dio u tome što su građani poslušali naše apele da se pobrinu za starije te da stariji ne napuštaju domove ako nije nužno.

Ići u šetnju ili ne?

Građane ovih dana bune informacije oko izlazaka iz domova. Neki pozivaju na šetnju, neki kažu da bolje ne. Pa što je od toga istina?

- Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma. Ako ćete na ribolov možete sami, nikako u društvu.

Ministar tvrdi kako nema bojazni i da je cijeli hrvatski zdravstveni sustav pod kontrolom.

- Uspjeli smo za sada dosta prolongirati eksponencijalni rast, ako svi budemo odgovorni, ako građani budu vodili računa o samozaštiti možemo ga još jako dugo prolongirati. U pripremi je čitav niz mjera planiran za aktiviranje u skladu s epidemiološkom slikom, za sada nema potrebe za tim, ali ako bude potrebno aktivirat ćemo ih. U pripremi je i daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša.

Epidemija bi mogla trajati do lipnja ili srpnja

A koliko bi epidemija mogla potrajati?

- Onako kako ćemo se ponašati, o tome će ovisiti i trajanje epidemije i broj oboljelih. Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji, jer on ovisi o nama samima, o svakome od nas. Ukoliko se ne budemo odgovorno ponašali sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati.

Dosta toga ovisi i o samom virusu. Budući da je Covid-19 virus nove generacije, ne znamo kako se ponaša.

- Ukoliko se bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja, no ako ne bude tako spremni smo i za takve scenarije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)