News

Komentari 23

Beroš sve iznenadio: Kerum ga cijeni, a Bauk se nada nalazima inspekcije o virusu u domu...

Beroš sve iznenadio: Kerum ga cijeni, a Bauk se nada nalazima inspekcije o virusu u domu...

Robert Pauletić iz Domovinskog pokreta Vilija Beroša naziva vojnikom stranke koji nema previše veze s Dalmacijom, a Miro Bulj iz Mosta nezavisnih lista kaže kako je HDZ očito ispolitizirao Nacionalni stožer

Odluka da listu u 10. izbornoj jedinici predvodi Vili Beroš je riskantna, a očito je da šef HDZ-a Andrej Plenković nije imao drugi izlaz, stav je političkog analitičara Žarka Puhovskog koji smatra da je to greška, jer je Beroš politički nepoznat. Podsjetimo, nagađalo se da će na toj poziciji biti Damir Krstičević, kojemu je premijer više puta, nakon što je prihvatio njegovu ostavku na mjesto u Vladi, poručio kako na njega računa. 

U HDZ-u se može čuti kako je Krstičević, s kojim su razgovori na ovu temu vođeni prošli tjedan, odbio predvoditi HDZ-ovu listu u 10. izbornoj jedinici. Navodno je bijesan i ljut jer nije bio dio Nacionalnog stožera, a bio je glavna figura uz bivšu predsjednicu države za domovinsku sigurnost. Zadnja istraživanja pokazuju da HDZ u Dalmaciji, koja je slovila za njihovu utvrdu, gubi dio glasača. Posljednja istraživanja pokazuju da HDZ u navedenoj izbornoj jedinici, koja je slovila za njihovu utvrdu, gubi dio glasača. Prema najnovijim anketama, imaju 28 posto potpore, dok su, primjerice, 2016. godine uživali potporu od 43 posto.

- Prije mjesec i pol Beroš bi bio velika zvijezda i favorit, ali tijekom korona krize svjedočili smo najblaže rečeno ružnim slikama u splitskom domu, a Stožer je nizom politikantskih odluka, u ime znanosti i struke, izgubio na ugledu. Beroš ulazi u utrku kao netko tko nije favorit - kaže Puhovski.

Ovim potezom, ističe, pokazali su da su se pomirili s gubitkom desnog krila u toj jedinici. Problem HDZ-a na izborima bit će Miroslav Škoro i Most, koji će im oduzimati glasače, a ne SDP.

Predstavljanje Vilija Beroša kao nositelja HDZ-ove liste za X. izbornu jedinicu, koja uključuje dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju izazvalo je, najblaže rečeno, iznenađenje među političkim protivnicima na nadolazećim parlamentarnim izborima. Mnogi već planiraju strategiju kako anulirati simpatije koje je Beroš pridobio kao član Nacionalnog stožera u doba koronavirusa, dok ga neki, koji su inače vrlo oštri prema svojim političkim oponentima, prihvaćaju kao dostojnog protivnika i iznimno ga cijene. Među njima je i Željko Kerum čija će stranka HGS pokušati, kako nam kaže, osvojiti dva mandata u saboru. Na izbore izlaze u IX. I X. izbornoj jedinici, a koju će on nositi nije nam znao reći.

- Kad je HDZ objavija listu nositelja jedinica, i kad sam vidija da će Beroš biti za X. izbornu jedinicu, je, malo me iznenadilo. Nema Krstičevića, šta će. Jačeg kandidata od Beroša nisu mogli izmisliti. Jedino da je bija Plenković osobno. Beroš je napravija odličan posao u koroni i to svi znaju. Dobro su odigrali – kaže Kerum.

Pitamo ga je li ga malo to obeshrabrilo, pokolebalo...

- Ma vidite, nije me pokolebalo, ali smatrao sam da mi nisu ni blizu. Sad imam dobrog protivnika, a s takvim je uvik zanimljivo igrati, bit će to jedna čvrsta utakmica. To to je on napravija triba poštivati, a birači znaju tko je šta radio u životu. Triba uvažavat' ljude koji rade – nastavlja Kerum koji o drugim mogućim kandidatima i strankama i nema previše lijepih riječi.

- HDZ i SDP su najjače stranke, opet će bit' tijesni rezultati. Domovinski pokret, to je Škoro, on neće proći prag u Dalmaciji. Možda prođe u Slavoniji. Škoro je ka' onaj Kolakušić, iskaka' je iz svake paštete, taj 'oće bit premijer i predsjednik, a sad ga nema nigdi. Most je mlaćenje prazne slame, i ta Stranka s Imenom i Prezimenom. Tu su neki ljudi, okuraže se, imaju neku diplomicu, misle da su netko i nešto pa okolo bleje – objašnjava Kerum naglašavajući koliko je on napravio tijekom svoje političke karijere.

- Njima je tema samo kako uletit' u neki odbor, radit' nadzor, lakše im je ne radit' ništa. Ja sam ušao u politiku s novcima, kao entuzijast i tu sam ima 12 godina. Sve što sam ima' od politike sam da', 750.000 kuna. Kad su oni pomogli, jesu kome ćevape platili, a kamoli nešto veće – kaže Kerum.

Što se tiče SDP-a, kao nositelj liste za X. izbornu jedinicu spominje se Arsen Bauk, no tu informaciju nije nam želio komentirati jer je ni sam ne zna. Njihova glavna taktika u rušenju kredibiliteta Vilija Beroša je Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u kojem je nakon infekcije koronavirusom preminulo 18 štićenika. Upravo tu brojku planiraju stalno isticati, kao i ravnatelja Ivana Škaričića koji, niti je smijenjen, niti je ponudio ostavku.

- Pravo je političkih stranaka da rasporedi kandidate kako misle da je najbolje, a postavljanje Beroša u X. izbornu jedinicu dobro će doći jer možda konačno vidimo taj nalaz inspekcije iz Doma u Vukovarskoj, kao i tko je igrao kakvu ulogu. Da su postupili kao ravnateljica doma u Koprivnici koja je dala ostavku, ovo danas ne bi bila tema. Oni su se odlučili braniti uz parolu 'Kriv je virus!' štiteći svog čovjeka ili možda nekoga drugoga u stranačkoj hijerarhiji. Ante Sanader govori da im neće partija suditi, a mi nismo ni imali ambiciju nikome suditi – kaže nam Bauk.

Kao jedan od istaknutijih članova Domovinskog pokreta, Robert Pauletić, također je komentirao postavljanje Vilija Beroša na čelo X. izborne jedinice nazivajući ga vojnikom stranke koji nema prevelike veze s Dalmacijom, osim što je podrijetlom s Hvara.

- Liste Domovinskog pokreta se upravo definiraju. Kako sad stvari stoje, listu Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici vjerojatno će nositi Ruža Tomašić. Što se tiče odabira Vilija Beroša za nositelja liste u X. izbornoj jedinici, očekivao sam to. Plenković je izbore raspisao što je ranije mogao da bi kapitalizirao stanoviti porast podrške izazvan kriznom situacijom oko pandemije korone, a isticanje Vilija Beroša u prvi plan na istom je tragu: skupljanje političkih poena isticanjem člana nacionalnog stožera u prvi plan. Osim porijekla s Hvara, Vili Beroš životno i profesionalno danas nema prevelike veze s Dalmacijom niti poznaje dalmatinske probleme, ali očito je kao “vojnik stranke”, što i sam ističe, poslušao što su mu naredili. Zapamtio sam i kako je u jednom trenutku kritizirao ponašanje Dalmatinaca tijekom mjera, a naposljetku se pokazalo da je najveći broj oboljelih i preminulih u Dalmaciji došao upravo kroz državni starački dom i kroz državnu bolnicu, pa tako nešto više nije spominjao, odjednom je bio kriv samo virus – navodi Pauletić.

Ruža Tomašić pak, kaže nam da će liste Domovinskog pokreta biti predstavljene u četvrtak i da se ona stavila na raspolaganje na koje god mjesto je na listi žele staviti. Europski parlament, kako je već najavila, ionako napušta za nešto više od godinu dana.

- Hoću li biti prva, peta, sedma, svejedno mi je. Ja doista računam na preferencijalne glasove jer sam puno posla napravila Bruxellesu, a bila sam tamo sama, nemam stranku iza sebe. Što se tiče Beroša, svatko radi kako misli da će proći, ne bih to previše komentirala. Mi računamo na barem po dva mandata u dalmatinskim izbornim jedinicama – kaže nam Tomašić.
Kao nositelje liste Mosta u X. izbornoj jedinici očekuju se Božo Petrov i Nikola Grmoja, dok će Miro Bulj na listu u IX. izbornoj jedinici, no na koje mjesto, nije nam znao reći jer liste nisu gotove.

- HDZ-ova lista me ne zanima, oni su stožer upotrijebili u političke svrhe. Prvo su kažnjavali one koji sami obrađuju svoju njivu, nazivali ih bioteroristima, a onda su rekli da će na izbore ići i oni koji su u samoizolaciji. A kako će glasovati oni koji rade vani i ne mogu doći glasovati? Kako im je virus ušao u domove, i to u produžecima. To neće objašnjavati dr. Beroš, nego političar Beroš. Ne bojimo se izbora, veselimo im se. Ja ću se i dalje zalagati za svoj kraj, to je moj prioritet, polja zjape prazna, tek sad vidimo koliko nismo samodostatni u proizvodnji. Imamo mi puno problema, ne čujemo plač beba u rodilištima nego plač ljudi po kolodvorima. Oni mene zovu čobanom. Neka zovu. Kad me prestanu tako zvati, ja ću se prestati baviti politikom – kazao nam je Bulj.

 

 

 

Najčitaniji članci