Obavijesti

News

Komentari 0

Tomislavu (28) rekli kako je on predebeo za jednog invalida

Tomislavu (28) rekli kako je on predebeo za jednog invalida
3

Zagrepčanin Tomislav Veg (28) ne može raditi jer boluje od Chronove bolesti. Ipak, država ga ne smatra invalidom, a obrazloženje za to je da ima previše kilograma?!

VIDEO


Tomislav Veg (28) već 19 godina praktički živi u bolnicama. Ovom Zagrepčaninu koji boluje od Chronove bolesti država ne priznaje invaliditet jer je pretežak. Nakon druge operacije, 2007. godine, na svojih 178 centimetara težio je 49 kilograma. Od tada Tomislav nema trećinu debelog i 50 centimetara tankog crijeva. Ipak, nakon pet mjeseci oporavka, s 24 godine nalazi prvi posao - skladištara. Poslije je radio kao dostavljač, ali oba su mu posla bila preteška zbog pogoršanja zdravlja.

- Kad me uhvate bolovi, ne mogu ništa. Mogu samo leći i čekati da prođe - govori Tomislav. 

Posljednji posao izgubio je nakon samo mjesec dana. Poslodavac mu nije želio produljiti ugovor. Tomislav odlazi u Zavod za mirovinsko osiguranje kako bi mu procijenili radnu sposobnost i poslali ga na prekvalifikaciju. No oni zaključuju da kod njega nije nastupila invalidnost. Potom je od iste institucije zatražio utvrđivanje stupnja tjelesnog oštećenja, no prema rješenju koje je dobio, zdrav je i pretežak, unatoč tome što ima samo 75 kg. 

Problem je nastao ponajviše zbog toga što Tomislavova stanja u zakonu jednostavno nema. Na rješenje je uložio žalbu, a obratio se i Uredu predsjednika, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi te Vladinu Uredu za ljudska prava. Filip Dujmović iz odjela za odnose s javnošću HZMO-a kazao je kako komisija u zavodu samo radi prema listi tjelesnih oštećenja.

- Tjelesnim oštećenjem smatra se manjak nekog organa - rekao je Filip Dujmović i dodao kako su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo rada i Zavod za mirovinsko osiguranje pustili u probnu primjenu novu listu. Dodao je da je ključna pri izradi liste bila Dorica Nikolić, sad već bivša državna tajnica za socijalnu skrb.

Trajna upalna bolest koja se ne može izliječiti

Dorica Nikolić potvrdila nam je kako su Chronovu bolest ipak uvrstili na novu listu. Riječ je o upalnoj bolesti koja zahvaća najčešće dijelove tankog i debelo crijevo. Oboljeli imaju grčeve, bolove, proljev, povišenu temperaturu, umor... Upala uzrokuje i razne druge komplikacije u crijevima. Operacije, kojima im odstranjuju dijelove crijeva, vrlo su česte u pacijenata s Chronovom bolesti. Bolest je trajna i neizlječiva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...