Obavijesti

News

Komentari 43

Besplatni obroci u školama: Od laganih obroka i sendviča pa do riže na mlijeku i purećih ražnjića

Besplatni obroci u školama: Od laganih obroka i sendviča pa do riže na mlijeku i purećih ražnjića

Većina osnovnih škola uspjela je pripremiti barem gotove marende, a za besplatnu prehranu prijavila se većina učenika. Naručili su gotovu hranu i napravili više redovnih obroka. U Osijeku imaju nove menije

VIDEO

Bilo je super, imali smo čokoladni namaz i mlijeko, sve sam pojeo, kaže nam novozagrebački petaš. On u školi ima ručak koji mu plaćaju roditelji, a danas je dobio i užinu kao obrok u sklopu novog velikog projekta države - besplatnih obroka za sve učenike. Kaže nam i kako ne voli baš kad je za ručak varivo, onda obično pojede samo kruh. Danas je ipak cijeli dan u kuhinji bio dobar, za ručak se služila tjestenina s crvenim umakom.


Više od 90% učenika na besplatnim obrocima

A o užinama, marendama i ručkovima danas se najviše pričalo u baš svim osnovnim školama. Nakon što je Vlada donijela odluku o financiranju obroka za sve učenike, ti su ih obroci dočekali prvog dana drugog polugodišta. Negdje je bilo i kuhanog, a uglavnom se djecu dočekalo laganim obrocima, od čoko kuglica, cornflakesa bez glutena pa do sendviča koje je, primjerice, za splitske škole priredila pekarnica Bobis. Tamo će na prehrani biti oko 13.000 učenika u 29 škola. No samo 19 škola ima kuhinje, dok je njih svega devet osposobljeno za kuhanje toplih obroka.

Započeo je projekt besplatnih obroka u hrvatskim školama, u Rijeci i Splitu nedostaje kuhinja
Započeo je projekt besplatnih obroka u hrvatskim školama, u Rijeci i Splitu nedostaje kuhinja

- Bilo je teško naći dobavljača koji se može približiti zahtjevnim nutricionističkim standardima koje je postavio Nastavni zavod za javno zdravstvo. S druge strane, imate određeni broj djece koja imaju razne intolerancije te ne mogu primati pekarske proizvode. Za njih smo morali naručivati posebnu hranu. Imamo i dio roditelja koji ne žele primati nikakvu prehranu u školi. Nije to samo naručiti određenu brojku, imamo tu i djecu produženog boravka koji imaju topli obrok te im naše dvije kuharice već godinama kuhaju - kaže nam Marita Guć, ravnateljica Osnovne škole Manuš u Splitu.

Problemi s prostorom, dobavljačima, nedostatkom kuharica

No tek će se vidjeti kako će stvar funkcionirati kad se malo slegne prvo uzbuđenje. Ravnatelji su imali jako malo vremena za organizaciju. Ipak, svi nam ističu kako je ovo sjajna inicijativa.

- Dosta teško je bilo organizirati dobavljače. Manji je broj dobavljača, a mnogo je djece odjednom - rekao nam je Hrvoje Brod, ravnatelj OŠ “Grigor Vitez” u Osijeku.

Za tamošnje škole Nastavni zavod za javno zdravstvo i nutricionistkinja Ivana Sović izradili su posebne nove jelovnike. Riža na mlijeku, kompot od bobičastog voća i meda, pileći file, kajgana, pureći ražnjići, pirjana riža s graškom, sok od jabuke i brojni drugi sastojci nalaze se na jelovniku.

'Najvažnije je da su djeca zadovoljna'

- Ispoštovat ćemo taj jelovnik u potpunosti - rekao je Brod, a u školi od 300 učenika imaju samo jednu kuharicu.

- Najvažnije je da dječica budu zadovoljna. Zadovoljna sam s jelovnikom, učenici će imati i kuhane obroke, a to je jako dobro za njih - kaže nam Zvjezdana Krčmar, kuharica u školi, dodajući kako će dati sve od sebe.

I ravnatelji u Zagrebu pozdravljaju ovu mjeru, no oni na čelu velikih škola upozoravaju na probleme s prostorom i manjak osoblja. Tu je i problem javne nabave, koja se za velike količine namirnica mora provoditi prema posebnoj proceduri.

Ravnateljica zagrebačke Osnovne škole “Miroslav Krleža” kaže nam kako su novo zapošljavanje kadra od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražili još u prosincu, čim su najavili mjeru.

Prvi besplatni obroci za baš svu djecu: Školarci dobili sendviče, namaze, ali i kuhane ručkove
Prvi besplatni obroci za baš svu djecu: Školarci dobili sendviče, namaze, ali i kuhane ručkove

- S ovim brojem osoblja ne možemo svoj djeci pripremiti obrok. Prva dva tjedna ćemo se morati snalaziti s pecivima i sličnim. Danas su djeca dobila sendvič s posebnom salamom i jogurt, a svima smo ponudili i mliječni obrok koji će biti besplatan. Zapravo, nisu napravili ništa kako bi se ti obroci pojačali, odnosno da složimo kvalitetnije jelovnike, sve je isto osim što trošak snosi država - objasnila je ravnateljica Silvana Galinović trenutačnu situaciju.

Veliki planovi za preuređenje

- Pomicali smo odmore za razrede kako se u podrumu gdje je kuhinja ne bi stvarala gužva. Snalazimo se, nije ni da je devet kuna veliki iznos s obzirom na povećanje cijena pa se trudimo da nismo u minusu s hranom - kaže Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica zagrebačke OŠ “Pavlek Miškina”.

Osnovna škola Bol u Splitu ima velike planove kako bi svim učenicima osigurala topli obrok.

- Imamo zamisao da srušimo sportsku dvoranu, napravimo veću, te da cijeli kat pretvorimo u kuhinju i blagovaonicu. Vidjet ćemo koliko nam treba vremena za realizaciju - rekao je ravnatelj Davor Bučević.

Podjela besplatnih obroka u šibenskim osnovnim školama


Iz Rijeke i Primorsko-goranske županije poručuju kako su se uspjeli pripremiti. Obroke je osiguralo svih 25 osnovnih škola s više od 8000 učenika. U školama županije besplatne obroke primat će 96,5 posto učenika.

- Mi smo još od 2007. uveli program zdrave prehrane, no sad ćemo u praksi vidjeti kako će to funkcionirati na nivou cijele škole - rekla nam je Sonja Lefler, ravnateljica OŠ Trsat.

Fuchs: Ni jedan učenik ne treba ostati bez školskog obroka
Fuchs: Ni jedan učenik ne treba ostati bez školskog obroka

Na njihovu meniju školarci imaju izbor jela poput svježe spravljenih namaza od tune, domaćeg kukuruznog kruha i peciva sa sezamom, meda, sira, narezaka, jaja, suhog i svježeg voća, palente i jogurta, cornflakesa...

Ministar znanosti i obrazovanja Fuchs izjavio je kako ni jedan učenik ne treba ostati bez obroka.

- Ima puno rasprava o tome ‘što i kako’, ali sam uvjeren da će ravnatelji škola uspjeti organizirati prehranu - zaključio je ističući kako Ministarstvo intenzivno odobrava radna mjesta za sve kuhinje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti