Obavijesti

News

Komentari 1

"Besplatno učimo djecu baš sve što na satu ne stignu..."

"Besplatno učimo djecu baš sve što na satu ne stignu..."
3

Forum za slobodu odgoja lani je 40 volontera uključio u rad 12 škola. Pomagali su djeci u učenju, organizirali humanitarne akcije i priredbe, sadili vrtove

VIDEO

Volim raditi s djecom. Pomagati im u učenju i socijalizaciji. Volim osjećaj kad učinite onu malu razliku i izmamite smiješak djeteta. To je stvarno neprocjenjivo.

Ispričala nam je Dora Kirigin, volonterka iz Splita, koja je sudjelovala u velikom projektu Foruma za slobodu odgoja “Školski volonteri”. Projektom su promovirali dobrovoljni i besplatni rad mladih, stručnih i nezaposlenih entuzijasta u obrazovnim ustanovama. Dora Kirigin je jedna od njih, završila je psihologiju i odrađuje staž u Poliklinici za rehabilitaciju u Splitu, a paralelno volontira, kao što je to činila i tijekom studija. 
Volonterski projekt trajao je cijelu prošlu školsku godinu, a uključio je 40 volontera koji su radili u ukupno 12 škola u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskog županiji. Pojedinačno volontiranje u školama u Hrvatskoj zapravo je vrlo rijetko, a razlog tome je što škole nerado primaju vanjske volontere koji se samostalno prijavljuju jer ne žele djecu i mlade izlagati nepoznatim osobama za čiji rad ne mogu garantirati. Škole nerijetko ni same ne znaju što bi s volonterima i njihov dolazak više doživljavaju kao teret nego kao pomoć. Upravo zbog toga, iz Foruma za slobodu odgoja preporučuju volonterima ulazak u škole preko institucija i udruga koje provode volonterske programe. Tako su splitski volonteri, koji su tijekom prošle školske godine radili s djecom, već dugo društveno angažirani u udrugama. 
- Na našem području projektom su bile obuhvaćene tri škole - Obrtna tehnička škola, Elektrotehnička škola i Osnovna škola Pojišan. Devet naših volontera u priču je ušlo s velikim entuzijazmom, učenici koji su sudjelovali u projektima i njihovi roditelji vrlo su zadovoljni. Na kraju priče, shvatili smo da u školama postoji puno stručnjaka koji imaju volje i želje, ali im možda samo nedostaje vremena i resursa kako bi radili na dodatnim projektima. Upravo iz tog razloga potičemo da se u sustav obrazovanja uključe mladi volonteri - rekla je Josipa Vučica, lokalna koordinatorica projekta “Školski volonteri” za Splitsko-dalmatinsku županiju i volonterka u udruzi MoST. Napominje kako je sad na školama da same razvijaju daljnji volonterski program.

- Mi smo im samo dali vjetar u leđa – zaključuje Josipa Vučica. 
U 12 škola tijekom jedne školske godine “odrađeno” je oko 50 različitih volonterskih akcija. Tako su, primjerice, djeca četvrtih razreda iz Osnovne škole Luka iz Sesveta u lokalnoj knjižnici čitali djeci slikovnice, a u zagrebačkoj Osnovnoj školi “Antuna Mihanovića” radili su na obilježavanju Dana Roma gdje su imali radionice na temu tolerancije. U Osnovnoj školi “Frana Galovića” iz Zagreba su tako, među ostalim akcijama, uz pomoć školskih volontera prikupljali donacije za korisnike Centra za tražitelje azila u Dugavama, a u Osnovnoj školi “Josipa Zorića” iz Dugog Sela prikupljali su pomoć za prijatelje iz škole lošijeg imovinskog stanja. Srednjoškolci iz Elektrotehničke škole u Splitu su, među ostalim, prikupljali higijenske i prehrambene proizvode za socijalnu samoposlugu u Splitu, dok su učenici samoborske Osnovne škole “Bogumila Tonija” zajedno sa svojim volonterima osmislili i posadili ekovrt prepun ljekovitog, ukrasnog i rijetkog bilja.

Gotovo svih 12 škola imalo je projekt u kojem su učenici pomagali svojim kolegama pri učenju predmeta u kojima imaju poteškoća. Osim za škole i učenike, suradnja obrazovnih ustanova i volontera koristan je i za mlade nezaposlene koji stječu iskustvo. 
- Mladi u ovakvim akcijama nalaze motivaciju jer poslodavci traže određeno radno iskustvo ,a mladim stručnjacima samo ulazak u škole omogućuje da vide kako škola i život unutar nje funkcionira. Tu je i osjećaj korisnosti da pomažu drugima nakon odrađenog posla. Najveća zainteresiranost je u radu s djecom i mladima, potom s ranjivim skupinama, beskućnicima, starijima, bolesnima i nemoćnima. No u zapadnim zemljama se volontira i u zdravstvenim ustanovama, ali i muzejima, čega kod nas nema - kaže Višnja Pavlović iz Foruma za slobodu odgoja i voditeljica projekta “Školski volonteri”. 

Volonteri: Naučili smo puno od đaka

Ne samo da pomažem drugima, nego razvijam i vlastite kompetencije. Kroz ovakav rad može se naučiti nešto novo te poboljšati vlastite komunikacijske i organizacijske vještine, rekla nam je i sociologinja Antonija Marković iz Splita o svojem volonterskom radu u školi.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu