Obavijesti

News

Komentari 89

Bez interneta, bez problema: Ova obitelj živi kao da je 1986.

Bez interneta, bez problema: Ova obitelj živi kao da je 1986.
1

McMillanovi iz Kanade odlučili su godinu dana živjeti bez mobitela, interneta, maila i Facebooka. Trebalo im je vremena da se naviknu, ali su više nego zadovoljni

VIDEO

Većina danas ne bi mogla zamisliti život bez interneta i pametnih telefona, no takav život je za jednu kanadsku obitelj svakodnevica. Obitelj McMillan odlučila je na godinu dana iz svojeg života izbaciti sve tehnološke blagodati izumljene nakon 1986. godine. 

Društveni eksperiment započeli su nakon što je Blair McMillan svojeg 5-godišnjeg sina pozvao na igru u dvorištu. Dječak nije bio oduševljen prijedlogom i kap je prelila čašu. Blair je shvatio kako na savršen ljetni dan njegov sin želi ostati u kući i igrati igrice na iPadu. Odlučio je društvenim službama predložiti da pokrenu akciju gdje bi roditelji barem na 30 minuta na dan izveli djecu i animirali ih na igru vani. Sjetio se svojeg djetinjstva i zaključio kako je tada bilo gotovo nemoguće djecu držati u kući na 30 minuta. Tada mu je sinula ideja - kako bi bilo da vrati vrijeme i pokaže djeci život prije masovne tehnologije. 

U prošlosti će živjeti do travnja 2014.

Od travnja njegova obitelj živi kao da je 1986. godina, odnosno godina Blairova rođenja i njegove supruge. Nemaju internet niti cjelodnevne televizijske programe već se koriste televizijskim setom iz 1980-ih koji im stoji na drvenom regalu. Odbacili su i mobitele, umjesto e-maila šalju pisma i kucaju ljudima na vrata umjesto da ih prate na Facebooku. Ne koriste GPS već zemljopisne karte. Priznaju da im je trebalo nekoliko tjedana da se naviknu.

- Najčudnije je što sam zaista osjećao kao da mi mobitel vibrira i odmah bi posezao u džep. No, sada više međusobno komuniciramo i bliži smo jedni drugima kao obitelj - kazao je Blair. 

Dio prijatelja promjenu ne odobrava

Ipak, promjena ima i svoje loše strane. Blair je ispred kuće postavio kutiju za mobitele u koju svi prijatelji trebaju ostaviti svoje uređaje, na što se neki nisu mogli naviknuti. Kako bi upotpunio ugođaj '80-ih, Blair nosi frizuru i odjeću iz tog doba. U svijetu bez tehnologije McMillanovi planiraju živjeti sve do travnja 2014. 

- Nisam protiv tehnologije i smatram da je dosta toga poboljšala. Želio sam probati, i želim da moja djeca iskuse kakav bi bio život bez nje - rekao je Blair, koji o svojem eksperimentu planira snimiti i dokumentarni film,  piše kanadski Guelph Mercury

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...