Obavijesti

News

Komentari 21

Bez traga već 45 dana: Obitelji nestalih i dalje se nadaju čudu

Bez traga već 45 dana: Obitelji nestalih i dalje se nadaju čudu
9

Robotska podmornica je do sada u osam misijia pretražila dvije trećine zadanog područja za koje se sumnja da 'skriva' nestali avion, no nije pronašla niti jedan trag

VIDEO

Robotska podmornica 'The Bluefin-21' koja pretražuje dno Indijskog oceana u potrazi za nestalim malezijskim zrakoplovom u ponedjeljak je završila svoju osmu potragu. I dalje nema rezultata .

Podmornica je do sada pretražila dvije trećine zadanog područja za koje se sumnja da 'skriva' nestali avion no nije pronašla niti jedan trag. U ponedjeljak navečer podmornica kreće u svoje deveto zaranjanje.

Potraga za nestalim zrakoplovom traje već 45 dana , što se za obitelji 239 nestalih putnika i članova posade čini kao vječnost. Oni se još uvijek nadaju čudu, ili barem nekakvom završetku.

'Djeca se još uvijek nadaju da će im se otac vratiti'

- Emocije nam rastu i padaju. Znate? Ponekad sam OK. Ponekad tako-tako. A nekad sam, gotovo uvijek, jako tužna - rekla je Nur Laila Ngah , čiji je muž bio član posade, odnosno kabinskog osoblja na letu MH370. Par je planirao proslaviti svoju 13. godišnjicu braka. Imaju troje djece, starosti 12, 10 i osam godina.

Laila se prisjetila razgovora s mužem prije nego je otišao na kobni let.

- Pitala sam ga hoćemo li i idućih 13 godina provesti zajedno. On je rekao: 'Naravno'  - kazala je sjetno Laila za CNN . Dodala je kako djeca još uvijek vjeruju da će se njihov otac vratiti.

No, spasioci ne polažu nade samo u robotsku podmornicu. U ponedjeljak će nestali zrakoplov tražiti i 10 vojnih zrakoplova i 11 brodova .

'Molite se, molite se jako da pronađemo bilo kakav trag'

Malezijski ministar prometa Hishammuddin Hussein rekao je da su 'stručnjaci suzili područje pretraživanja'. Ipak, upitno je hoće li išta pronaći tamo gdje traže.

- To je teško reći. Potraga za avionom je u kritičnoj fazi. Apeliram na sve u svijetu da mole, da se mole jako da pronađemo bilo kakav trag koji će nas usmjeriti dalje u potrazi - rekao je Hussein.

'Tražit ćemo ga sve dok ga ne nađemo. Ali, sve je teže'

No, ako se ne pronađu nikakvi novi tragovi, to ne znači da će potraga za avionom stati, već samo da će se ponovo razmatrati neki drugi pristupi, poput proširenja područja koje se pretražuje ili upotreba nekih drugih sredstava.

- Potraga će trajati sve dok se avion ne pronađe. Međutim, svakim danom koji prođe bez otkrivanja novih tragova, čini potragom sve težom i težom - rekao je Hussein.

Majka Priroda otežava posao: U blizini je ciklona 'Jack'

No, ni 'Majka Priroda' ne olakšava posao spasiocima. Tropska ciklona ' Jack' kruži sjeverozapadno od područja koje se pretražuje. Iako ne bi trebala izravno udariti u to područje, ciklona bi mogla otežati potragu jer će gotovo sigurno donijeti jake vjetrove i kišu .

Malezijske vlasti obavijestile su obitelji nestalih putnika u nedjelju u Kuala Lumpuru, iza zatvorenih vrata, kako napreduje potraga.

'Neki i dalje ne vjeruju da nitko nije preživio'

Selamat Bin Omar, čiji 29-godišnji sin je bio putnik na letu, rekao je CNN da su se dužnosnici više bavili praktičnim stvarima, poput kako obiteljima  omogućiti da riješe svoja financijska pitanja i prijenos novca.

Hamid Ramlan, čija kćer i zet su bili u avionu, rekao je da im ništa novo nije rečeno o pretrazi .

- Vjerujem da vlada nije sakrila informacije od nas. Govore istinu. Ali, s druge strane, većinom članovi obitelji nestalih putnika, u to ne žele vjerovati. Ne žele vjerovati da nitko nije preživio - rekao je Ramlan.  Njegova supruga, kaže, također pripada toj kategoriji.

- Moja supruga ne može prihvatiti tu činjenicu. Ona još uvijek vjeruje da je netko oteo avion i da je naša kćer još uvijek živa - rekao je Ramlan.

Razlog nestanka i dalje je misterij, a frustracije su sve veće

Što se u biti zbilo s malezijskim zrakoplovom i dalje je zbunjujuća misterija, a frustracije obitelji nestalih sve su veće.

Sitne informacije koje dolaze svakog dana malo zaokružuju sliku, ali ne odgovaraju na glavno pitanje: Zašto je avion skrenuo sa svoje putanje, i gdje je sada?

Malaysia Airlines odbila je odgovoriti na pitanja CNN-a o nekoliko stvari - uključujući i činjenicu da je nestali avion navodno bio opremljen s čak četiri lokacijska odašiljača za hitne slučajeve. Oni se pale u slučaju pada i lokaciju zrakoplova odašilju satelitu. O tome nema nikakvih informacija.

S druge strane, rodbina nestalih sastavila je 26 pitanja na koje traže odgovore od Malezijskih dužnosnika. Sastanak bi se trebao održati idući tjedan. Obitelji, među ostalim, žele znati š to je zapisano u dnevniku leta, žele vidjeti evidenciju održavanja aviona, a žele i saslušati snimke razgovora pilota s kontrolorima leta neposredno prije zadnjeg kontakta.

Pokretanje videa...

Reuters VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...