Obavijesti

News

Komentari 47

Biden izabrao Kamalu Harris: Prva Afroamerikanka ikada za mjesto potpredsjednice SAD-a

Biden izabrao Kamalu Harris: Prva Afroamerikanka ikada za mjesto potpredsjednice SAD-a

Harris, senatorica iz Kalifornije koja se i sama kandidirala za Bijelu kuću da bi od toga ipak odustala i podržala Bidena, iskusna je političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice

VIDEO

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden izabrao je u utorak senatoricu Kamalu Harris iz Kalifornije za kandidatkinju za svoju potpredsjednicu, objavila je njegova kampanja, prenosi Reuters.

FILE PHOTO: Former Vice President Joe Biden talks with Senator Elizabeth Warren (C) and Senator Kamala Harris (R) after the conclusion of the 2020 Democratic U.S. presidential debate in Houston

Harris (55) je prva Afroamerikanka izabrana za kandidatkinju za potpredsjednicu države. Ona je po majci i azijskog podrijetla.

- Imam veliku čast objaviti da sam izabrao @KamaluHarris, neustrašivog borca za malog čovjeka i jednu od najboljih dužnosnica u zemlji, za kandidatkinju za svoju potpredsjednicu - objavio je Biden na Twitteru.

Harris, senatorica iz Kalifornije koja se i sama kandidirala za Bijelu kuću da bi od toga ipak odustala i podržala Bidena, iskusna je političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke.

Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u veljači i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Trump 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom.

FILE PHOTO: Democratic U.S. presidential candidate and former Vice President Joe Biden is greeted by  U.S. Senator Kamala Harris during a campaign stop in Detroit, Michigan

Glasovi Afroamerikanaca bit će od ključne važnosti i za Bidenovu pobjedu u Georgiji i na Floridi.

Biden je bio osam godina potpredsjednik Baracka Obame.

Harris je u Senat izabrana 2016. kao tek druga Afroamerikanka u njegovoj povijesti kojoj je to uspjelo.

Harris će biti potvrđena kao kandidatkinja za Bidenovu potpredsjednicu na demokratskoj konvenciji koja počinje u ponedjeljak, na kojoj će i Biden biti formalno imenovan kao Trumpov protukandidat.

Biden bi mogao biti najstariji predsjednik

Harris je kći Indijke i Jamajkanca. Po zanimanju je odvjetnica. Bila je prva žena koja je 2003. postala okružna tužiteljica San Francisca, a 2010. postala je prva državna tužiteljica Kalifornije.

Biden je Harris izabrao između više kandidatkinja, među kojima su bile bivša Obamina savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice, gradonačelnica Atlante Keisha Lance Bottoms te zastupnica Val Demings, bivša policijska načelnica Orlanda na Floridi.

FILE PHOTO: Senate Homeland Security and Governmental Affairs Committee holds oversight hearing on Customs and Border Protection agency on Capitol Hill in Washington

Biden će u studenome napuniti 78 godina i time biti najstariji američki predsjednik bude li izabran. Zbog njegove dobi nagađa se da bi mogao odslužiti samo jedan mandat, pa bi Harris tada imala velike izglede za predsjedničku nominaciju 2024.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.