News

Komentari 13

Biden je zaprijetio mjanmarskoj vojsci da će im vratiti sankcije

Biden je zaprijetio mjanmarskoj vojsci da će im vratiti sankcije

Biden je osudio puč kojim je vojska u ponedjeljak preuzela vlast od demokratski izabrane Aung San Suu Kyi, nazvavši to izravnim udarom na vladavinu prava i na demokratsku tranziciju te zemlje

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je zaprijetio da će vratiti sankcije nad Mjanmarom, pozvavši na zajednički međunarodni odgovor kako bi se vojska te države na jugoistoku Azije primorala da preda vlast preuzetu pučem.  

Biden je osudio puč kojim je vojska u ponedjeljak preuzela vlast od demokratski izabrane Aung San Suu Kyi, nazvavši to izravnim udarom na vladavinu prava i na demokratsku tranziciju te zemlje. 

Bijela kuća je priopćila kako se protivi bilo kakvom pokušaju promjene ishoda nedavnih izbora, a novi američki predsjednik zaprijetio je da će SAD razmotriti vraćanje sankcija, ukinutih prošlog desetljeća, ako vojska ne preda vlast. 

Stranka Suu Kyi, uhićene u ponedjeljak, na izborima 8. studenog osvojila je 83 posto glasova, a vojska tvrdi da je puč odgovor na izbornu prevaru. 

Kriza u Mjanmaru prvi je ispit vanjske politike Bidena koji je obećao da će u međunarodnim pitanjima, za razliku od svog prethodnika Donalda Trumpa, više surađivati sa saveznicima, piše Reuters.

„Međunarodna zajednica treba jedinstvenim glasom stvoriti pritisak na mjanmarsku vojsku da odmah preda vlast koju je preuzela, oslobodi aktiviste i dužnosnike iz pritvora“, priopćio je demokrat, pa upozorio da SAD „prati tko je u ovim teškim trenucima stao uz narod Mjanmara“.

Vojsku te većinski budističke države s 53 milijuna stanovnika pozvao je da ukine sve restrikcije telekomunikacija i da se suzdrži od nasilja nad civilima. 

Vijeće sigurnosti UN-a o situaciji u Mjanmaru razgovarat će u utorak, a vojni puč su, između ostalih, osudili i Australija, Velika Britanija, Europska unija, Indija i Japan. 

Najčitaniji članci