Obavijesti

News

Komentari 1

Biden Palestincima donosi pomoć, ne i novi mirovni plan

Biden Palestincima donosi pomoć, ne i novi mirovni plan

Američki predsjednik Joe Biden u petak je obećao da neće odustati od napora za okončanje desetljećima dugog izraelsko-palestinskog sukoba

VIDEO

No nije ponudio nikakve nove prijedloga koji bi ponovo pokrenuli dijalog između dvije strane, zamrznut od 2014.

Privodeći kraju prvu dionicu bliskoistočne turneje prije nego se uputi u Saudijsku Arabiju, Biden je posjetio bolnicu u istočnom Jeruzalemu i obećao višegodišnji paket financijske i tehničke pomoći u vrijednosti 100 milijuna dolara.

Što se tiče stvaranja neovisne palestinske države, Biden je nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom priznao da je to i dalje daleka budućnost, s vrlo malo izgleda za pokretanje novih pregovora s Izraelom u skorašnje vrijeme.

Biden se sastaje s palestinskim čelnicima i saudijskim princem
Biden se sastaje s palestinskim čelnicima i saudijskim princem

"Čak i ako uvjeti za ponovno pokretanje pregovora u ovom trenutku još uvijek nisu sazreli, SAD i moja administracija neće odustati od pokušaja da približe dvije strane", rekao je Biden.

Abas je ocijenio da izgledi za uspostavu palestinske države kao odgovora za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba sve više slabe te da "ta šansa možda neće ostati zadugo".

"Nije li vrijeme da se ova okupacija okonča"?, zapitao se Abas nakon razgovora s Bidenom na Zapadnoj obali.

Ponovio je zahtjev da SAD otvori konzulat u istočnom Jeruzalemu, kojeg Palestinci priželjkuju za svoj budući glavni grad te da se PLO skine s popisa terorističkih organizacija i da mu dopuste ponovno otvaranje ureda u Washingtonu.

Također je zatražio potporu SAD-a da se pravdi privedu odgovorni za smrt novinarke Al-Jazeere Shireen Abu Akleh, palestinsko-američke državljanke koja je ubijena tijekom izraelskog napada na grad Jenin na Zapadnoj obali.

Saudijska Arabija otvara zračni prostor, Biden pohvalio potez
Saudijska Arabija otvara zračni prostor, Biden pohvalio potez

Uoči posjeta, palestinski čelnici su optužili Bidena da mu je glavni prioritet integracija Izraela u novi regionalni sigurnosni okvir, umjesto njihovih briga, uključujući pravo na samoodređenje i nastavak izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Biden je kazao da osjeća "njihovu bol i frustracije", te osim novca za bolnicu najavio i moderniziranje telekom mreža na Zapadnoj obali i Gazi, s mobilnom G4 mrežom, do kraja 2023. Najavio je i mjere koje bi trebale olakšati putovanje između Zapadne obale i susjednog Jordana.

Zasebno je najavljen financijski paket od 201 milijun dolara UN-ovoj agenciji za pomoć Palestincima (UNRWA).

I dok je u Izraelu dočekan kao "stari prijatelj" te mu je dodijeljena i Predsjednička medalja časti, na Zapadnoj je obali dočekan transparentima "Gospodine predsjedniče, ovo je apartheid".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1