Obavijesti

News

Komentari 1

Biden pristao na sastanak s Netanyahuom u SAD-u, ublažavajući napetosti

Biden pristao na sastanak s Netanyahuom u SAD-u, ublažavajući  napetosti

Izraelski predsjednik Isaac Herzog predložio je sastanak uoči posjeta Bijeloj kući u utorak, a to označava donekle popuštanje napetosti između Bidena i Netanyahua

VIDEO

Predsjednik Joe Biden pristao je u ponedjeljak sastati se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom kasnije ove godine u Sjedinjenim Američkih Državama, ali je odbio, nakon višemjesečnih napetosti, precizirati hoće li se sastanak održati u Bijeloj kući.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog predložio je sastanak uoči posjeta Bijeloj kući u utorak, a to označava donekle popuštanje napetosti između Bidena i Netanyahua za kojega je nedavno rekao da je na čelu "jedne od najekstremnijih" vlada u Izraelu u posljednjih pola stoljeća.

Ukrajina nije dobila datum za NATO. Je li i to poruka Moskvi?
Ukrajina nije dobila datum za NATO. Je li i to poruka Moskvi?

Bit će to prvi takav sastanak otkako se Netanyahu vratio na dužnost premijera krajem prošle godine, izazvavši bijes Washingtona kontroverznim reformama pravosuđa i agresivnim širenjem naselja na okupiranom palestinskom teritoriju.

Ured premijera priopćio je da ga je Biden "pozvao" tijekom "dugog i toplog" telefonskog razgovora i da će to biti "uskoro u SAD-u".

"Premijer je prihvatio poziv i dogovoreno je da će izraelski i američki timovi koordinirati detalje", stoji u priopćenju.

No, u američkoj verziji poziva, koja je objavljena znatno kasnije od izraelskog priopćenja, ne spominje se susret ili poziv.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby odvojeno je rekao novinarima kako su se "složili da će se sastati, vjerojatno prije kraja ove godine" -- možda "ujesen".

Međutim, odbio je reći je li to poziv na sastanak u Bijeloj kući ili na nekom drugom mjestu, dodavši da se još dogovaraju "svi detalji" o tome gdje i kada će se održati sastanak.

Biden stigao u Helsinki u posjet novoj članici NATO-a: Susreo se s čelnicima nordijskih država...
Biden stigao u Helsinki u posjet novoj članici NATO-a:  Susreo se s čelnicima nordijskih država...

'Ekstremistička' izraelska vlada

Za razliku od Herzogova posjeta Ovalnom uredu u Washingtonu, Kirby je kazao kako su Biden i Netanyahu "tjednima" pokušavali dogovoriti telefonski razgovor u ponedjeljak.

Netanyahu i Bidenova administracija sukobile su se oko nastojanja izraelske vlade da reformira pravosudni sustav, što je izazvalo višemjesečne masovne ulične prosvjede protiv, prema prosvjednicima, napada na izraelsku demokraciju.

Tijekom telefonskog razgovora u ponedjeljak, Netanyahu je rekao Bidenu da će nacrt zakona o pravosuđu biti usvojen sljedeći tjedan i da namjerava "steći široku potporu javnosti za ostatak reforme tijekom ljetne stanke", priopćio je njegov ured.

Biden: NATO je ujedinjeniji i jači nego ikad u povijesti, a Putin je mislio da će se NATO raspasti...
Biden: NATO je ujedinjeniji i jači   nego ikad u povijesti, a Putin je mislio da će se NATO raspasti...

Prema američkom priopćenju Biden je "izrazio zabrinutost zbog kontinuiranog rasta židovskih naselja" i "naglasio potrebu poduzimanja mjera za održivost" buduće palestinske države uz Izrael.

Što se tiče pravosudnih reformi, "Biden je ponovio... potrebu za najširim mogućim konsenzusom", naglašavajući da su "zajedničke demokratske vrijednosti uvijek bile i moraju ostati obilježje odnosa SAD-a i Izraela".

Ranije ovoga mjeseca Biden je u intervjuu za CNN kazao da je trenutna izraelska vlada "jedna od najekstremnijih" koju je vidio u Izraelu.

Kirby je upozorio da Bidenov pristanak da se sastane s Netanyahuom ne znači "da imamo manje zabrinutosti oko ovih reformi pravosuđa ili manje zabrinutosti oko nekih ekstremističkih aktivnosti i ponašanja nekih članova Netanyahuove vlade".

"Te zabrinutosti još uvijek vrijede. One su uznemirujuće", rekao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'
POZAMAŠNA SVOTA

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'

Kada je novi slovenski milijunaš u srijedu kući odnio dobitak, Mengešu je kao općini stalnog prebivališta pripao dio dobitka i to čak devet milijuna eura. Pobjedniku je ostalo 51 milijun eura
Zmija ima nikad više, uvlače se u stanove i poslovne prostore!
OPAKA SEZONA

Zmija ima nikad više, uvlače se u stanove i poslovne prostore!

Stručnjaci tvrde da je zbog prevrtljive klime došlo do pomutnje među gmazovima. Sunce ih izmami iz njihovih staništa, a onda ih nagli pad temperature natjera da zaklon pronađu u toplim domovima ljudi