Obavijesti

News

Komentari 184

Estonski obavještajci: 'Rusija će vjerojatno izvesti ograničen vojni napad na Ukrajinu '

Estonski obavještajci: 'Rusija će vjerojatno izvesti ograničen vojni napad na Ukrajinu '

Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerojatno će izvesti "ograničen" vojni napad na tu zemlju, rekao je u srijedu direktor estonske protuobavještajne službe

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.02

Britanija: Nema dokaza o povlačenju ruskih vojnika

Šef britanske obrambene obavještajne službe kazao je danas da "nije vidio dokaze" o povlačenju ruskih vojnika i da je zapravo vidio nagomilavanje u blizini granice s Ukrajinom .

- Rusija ima vojnu masu da izvrši invaziju na Ukrajinu - istaknuo je.

21.50

Rusija će vjerojatno izvesti "ograničen" vojni napad na Ukrajinu

Rusija i dalje šalje vojnike na ukrajinsku granicu i vjerojatno će izvesti "ograničen" vojni napad na tu zemlju, rekao je u srijedu direktor estonske protuobavještajne službe.

Napad će uključivati raketiranje i okupaciju "ključnog terena" u Ukrajini, rekao je Mikk Marran. "Naša je procjena sada da će izbjegavati gradove s velikim brojem stanovnika budući da je potrebno puno vojnika da kontroliraju ta područja. Ali nije jasno što bi ruske postrojbe mogle učiniti", rekao je Marran na brifingu za novinare u povodu predstavljanja godišnjeg izvješća njegove agencije.

Druga mogućnost mogla bi biti intenzivne borbe iz dvaju odmetnutih proruskih regija na istoku Ukrajine. Takva eskalacija "jako je vjerojatna" i na taj će način "Rusija vjerojatno moći uvjerljivo poricati (svoju upletenost) i izbjeći sankcije", rekao je. 

"Bude li Rusija uspješna u Ukrajini, to bi je ohrabrilo da poveća pritisak na Baltik u godinama koje dolaze", rekao je. "Prijetnja ratom postala je glavni politički alat za Putina". 

Estonski obavještajci znaju da se oko 10 borbenih skupina ruske vojske kreće prema ukrajinskoj granici, gdje je raspoređeno već 100 borbenih skupina ili oko 170.000 vojnika, rekao je Marran. 

U to su uključeni vojnici koji su obično raspoređeni oko Ukrajine, ali i vojnici u Bjelorusiji poslani na vojne vježbe u blizini ukrajinske granice. 

Neki od tih vojnika vjerojatno će ostati u Bjelorusiji nakon 20. veljače kada završavaju vježbe, što zabrinjava NATO koji obuhvaća Baltik, rekao je Marran. "To bi smanjilo vrijeme za pripremu za napad na Baltik".

21.26

Hrvat iz Lavova: 'Ukrajinci su u velikoj psihozi i iščekivanju, ali vjeruju da sukoba neće biti'

Hrvat Filip Višić već sedam godina živi u Lavovu, a za HTV komentirao je što Ukrajinci misle o ratnoj psihozi, kako vide budućnost svoje zemlje i rasplet aktualne krize.

- Ljudi ovdje su pod velikim pritiskom medija i svega toga, ne znaš kako razmišljati, tako da su svi u jednoj psihozi i iščekivanju - kazao je Višić.

- Ovdje postoji mišljenje da do velikog sukoba neće doći jer nerealno i nelogično i nitko tu ne dobiva, sve strane gube i onda to nema nekog smisla. Iako kad se ideologije umiješaju, a ovdje se ideologija umiješala, onda racio više nije na snazi, tako da je realna mogućnost pola-pola - govori.

On smatra kako rata neće biti.

- Postoji jedno razmišljanje da stvari treba jednom zauvijek raščistiti i svatko poći svojim putem - kaže.

- To su dvije nacije koje žive jedna uz drugu i one će naći način kako da imaju suživot i odnos, ali ono što je činjenica je da Ukrajina želi demokratsku, stabilnu državu koja ima tržišnu ekonomiju i koja ima drugačije vrijednosti od svojih susjeda. I Ukrajinci kao narod su to čisto rekli 2014. kad je bio Maidan, oni su jasno rekli kako žele da se njihova Ukrajina u budućnosti razvija - poručuje Filip.

Više pročitajte OVDJE.

20.53

 Blinken će nazočit Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji

Američki državni tajnik Antony Blinken nazočit će u petak na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji u Njemačkoj na kojoj će se raspravljati o agresiji Rusije na Ukrajinu, potvrdio je State Department.

U priopćenju glasnogovornika State Departmenta, Neda Pricea, stoji kako će Blinken sudjelovati na četverodnevnoj konferenciji, na kojoj će se raspravljati o naporima da se Rusija navede na deeskalaciju i načinima za jačanje europske sigurnosti, javlja The Guardian.

19.05

Kontinurana napetost u odnosima Rusije i Zapada podigla cijene nafte prema 95 dolara

Cijene nafte ponovo su u srijedu porasle prema 95 dolara, poduprte kontinuirano visokim napetostima između Zapada i Rusije zbog Ukrajine i prijetnje sankcijama Moskvi koje bi mogle obuhvatiti i rusku naftu.

Cijena barela na londonskom je tržištu poskupjela 1,53 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,81 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,2 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,31 dolar višoj cijeni, od 93,21 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,39 dolara.

Trgovce je jučer umirila najava Moskve da će dio postrojbi koje se nalaze u blizini granice s Ukrajinom vratiti u baze, budući da se činilo da se stišala napetost u odnosima Rusije i Zapada, što bi značilo i manje šanse da će Zapad kazniti Rusiju sankcijama, možda i na naftu.

Zapad je Moskvi zaprijetio sankcijama u slučaju da napadne Ukrajinu, tvrdeći da je u blizini granice sa susjednom zemljom nagomilala oko 100 tisuća vojnika. Rusija tvrdnje o napadu opovrgava i optužuje Zapad da potpiruje histeriju.

Zabrinutost je iznova potpirio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg današnjom izjavom da savez nije vidio dokaze o deeskalaciji i da Rusija nastavlja gomilati oružane snage.

Ukrajina je pak u utorak objavila da su njezino ministarstvo obrane i dvije banke bile meta kibernetičkog napada, sugerirajući da je za incident kriva Rusija.

"Rizik prave invazije malo se smanjio, no malo je vjerojatno da ćemo izaći iz sadašnjeg statusa quo", zaključio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a sa sjedištem u Oslu.

Eventualne zapadne sankcije na rusku naftu zadale bi težak udarak ionako tijesnoj opskrbi, koju pritišće i snažna potražnja u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krize.

Tako je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo da su zalihe sirove nafte, benzina i derivata pale u prošlom tjednu, prema tržišnim izvorima.

Ministarstvo energetike objavit će podatke tokom dana, a analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,5 do 1,6 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 94,73 dolara, što znači da je bio 44 centa jeftiniji nego prethodnog dana.

Komentari 184