Obavijesti

News

Komentari 1

BiH: Christian Schmidt za sada neće mijenjati izborni zakon

BiH: Christian Schmidt za sada neće mijenjati izborni zakon

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt neće nametnuti izmjene izbornog zakona bez konzultacija s predstavnicima političkih stranaka iz te zemlje, ustvrdili su čelnici vladajućih i oporbenih bošnjačkih stranaka

VIDEO

Nakon što je pozvao članove svoje stranke da se pridruže prosvjedima oporbe protiv nametanja izmjena izbornog zakona zakazanim za večernje sate pred Uredom visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji rekao da je tijekom dana telefonski kontaktirao Schmidta i preporučio mu da se ne upušta u nametanje odluke čiji je mogući sadržaj izazvao burna reagiranja i negodovanja bošnjačkog biračkog tijela.

Kazao je kako je Schmidtu prenio da bi na taj način ušao u političko minsko polje koje bi moglo narušiti autoritet visokog predstavnika, posebice stoga što je riječ o intervenciji u osjetljiva pitanja međunacionalnih odnosa. Dodao je kako "misli no nije siguran" da su reforme kreirane u bliskoj suradnji s HDZ-om Hrvatske.

Plenković: Schmidt ispravlja greške svojih prethodnika u BiH
Plenković: Schmidt ispravlja greške svojih prethodnika u BiH

"Ono što sam od njega (Schmidta) postigao je odgovor da OHR neće donijeti odluku bez konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka", kazao je Izetbegović koji sada očekuje da će svoje viđenje izborne reforme visoki predstavnik izložiti pred zastupnicima u parlamentu Federacije BiH, posebice ako već kani mijenjati entitetski ustav.

Za svaki slučaj, kako je pojasnio, zamolio je veleposlanika Turske u Upravom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC) da ne podrži prijedlog promjena izbornog zakona u obliku u kojemu se o njemu sada vode rasprave. Turska u PIC-u ujedno predstavlja Organizaciju islamske konferencije (OIC).

I predsjednik oporbenog SDP BiH Nermin Nikšić u odvojenoj je izjavi kazao kako je i on tijekom dana od Schmidta dobio slična uvjeravanja.

"Schmidt je nagovjestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora. Drago mi je da je Schmidt uvidio da je nametanje izmjena Izbornog zakona BiH u ovom trenutku kontraproduktivno", kazao je Nikšić.

BiH: Schmidt želi izmjene izbornog zakona na tragu presude Ustavnog suda?
BiH: Schmidt želi izmjene izbornog zakona na tragu presude Ustavnog suda?

Za Izetbegovića je najveći problem to što bi se u OHR-ovu paketu mogućih izbornih reformi mogla naći odredba kojom se uvodi cenzus od tri posto po županijama radi delegiranja zastupnika za federalni Dom naroda.

Čelnik SDA pridružio se onima koji tvrde da je to daljnja diskriminacija onih koji su na nekom dijelu teritorija BiH u manjini. Tvrdi i kako moguća nova rješenja za kvote zastupnika u nacionalnim klubovima koji mogu predlagati čelnike izvršne vlasti u Federaciji zapravo jamče "vječiti ekskluzivitet" HDZ-u BiH u predstavljanju Hrvata, što posljedično vodi ka nestanku multietničkih stranaka.

Izetbegović je na kraju potvrdio kako je SDA spremna zajedno s drugim bošnjačkim i građanskim strankama nastaviti s prosvjedima sve dok u OHR-u ne odustanu od sadašnjih planova za izbornu reformu

"Ako (Schmidt) nametne izmjene izbornog zakona prisilit će nas da radimo stvari koje nismo radili", kazao je Izetbegović dodajući kako se nada da Bošnjaci neće biti dovedeni u tu poziciju jer će u protivnom biti "spremni na sve" kako bi probili blokade.

Hrvatski političari Schmidtu: Spriječite preglasavanje Hrvata i raspad Bosne i Hercegovine
Hrvatski političari Schmidtu: Spriječite preglasavanje Hrvata i raspad Bosne i Hercegovine

Plenković: Schmidtov prijedlog izborne i ustavne reforme uravnotežen

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak uravnoteženim i konstruktivnim prijedlog najavljene izborne i ustavne reforme koje planira nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt čime bi se očuvala konstitutivnost Hrvata te mogućnost da biraju svoje predstavnike u vlasti.

"Visoki predstavnik ima vrlo uravnotežen prijedlog koji će omogućiti legitimno predstavljanje i zastupanje na razini Federacije BiH i formiranje vlasti s minornim izmjenama. Ono što smo uspjeli vidjeti u tome prijedlogu jeste da je riječ o jednom dobrom, konstruktivnom smjeru", rekao je premijer u Mostaru nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Očekuje se da visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornoga zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata, te da se spriječi blokiranje uspostave vlasti nakon izbora i normalno funkcioniranje Federacije BiH kao entiteta.

Nakon što su prošloga tjedna procurili detalji o tom dokumentu, pokrenuta je prava kampanja probošnjačkih stranaka, nevladinih organizacija, ali i Islamske zajednice koje su žestoko kritizirale njemačkog političara na čelu međunarodne uprave. Među tim istupima bilo je i onih kojima se zaziva kaos, nasilje pa čak spominje i rat.

Premijer Plenković nazvao je poruke bošnjačkih stranaka nakon Schmidtove inicijative 'razotkrivajućima' .

"Vidim da su dosta razotkrivajuće reakcije političkih stranaka, pogotovo iz bošnjačkog dijela na inicijativu visokog predstavnika Christiana Schmidta, što po meni dosta govori. Zato mi se čini da su reakcije pretjerane, da treba smiriti loptu i da se omoguće da se izbori provedu na najbolji mogući način", kazao je.

On je potvrdio da je imao razgovore o inicijativi za izmjene izbornoga zakona i ustava Federacije BiH, no da je najvažnije da smjer tih reformi vodi ukupnom poboljšanju odnosa.

"Vjerujem da bi jedan takav potez doveo do kvalitetnijeg funkcioniranja i predstavničkih tijela, a kasnije i izvršnih vlasti u BIH. Hrvatskoj je u interesu stabilna BiH, demokratska BiH, uključiva BiH i BiH u kojoj će Hrvati, iako najmalobrojniji narod, biti ravnopravni", rekao je.

Po njegovim riječima, radi se o potezima koji su na tragu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma o okončanju rata u BiH i Washingtinskog sporazuma o uspostavi Federacije BiH.

'Schmidt bi mogao nametnuti u BiH izmjene izbornog zakona'
'Schmidt bi mogao nametnuti u BiH izmjene izbornog zakona'

Dominantno glasovima bošnjačkih birača u tri je navrata do sada u državno Predsjedništvo BiH izabran Željko Komšić na poziciju koja je rezervirana za Hrvate. Komšić je najavio kandidaturu za izbore planirane najesen ove godine u BiH, dok sada prijeti opasnost da bošnjačke stranke izaberu i presudnih šest od 17 izaslanika u hrvatskom klubu gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda.

Na taj bi način mogle izbaciti iz izvršne vlasti izbaciti najveće hrvatske stranke za koje glasa najveći broj toga naroda. Hrvatska se tome protivi, kao i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je kako su bošnjačke stranke uspjele djelomično opstruirati ustavne i izborne reforme, no da su zbog toga u prvi plan isplivali problemi s pokušajem izbacivanja hrvatskog naroda iz vlasti. Pozvao je na jačanje veza Hrvata i Bošnjaka tvrdeći da je to ključ stabilne BiH.

"Mi šaljemo poruku da želimo graditi dobre odnose s Bošnjacima, da je to prigoda za Federaciju BiH, ali i državu BiH. Bez hrvatskoga naroda BiH neće moći funkcionirati kao normalna država", rekao je Čović.

Upitan o istupu predsjednika Zorana Milanovića koji je njegovu posjetu Hercegovini nazvao PR-om, Plenković je ponovio kako predsjednik stalno čini štetu Hrvatima u BiH.

"Te njegove floskula su beskorisne i štetne. Ako je netko besprizorno u stanju vrijeđati visokog predstavnika onda taj na čini dobro Hrvatima u BiH. To je dobro da Hrvati u BIH shvate. Svaka njegova izjava šteti Hrvatima u BiH jer udaljava strane od rješavanja njihova problema", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer u popodnevnim satima je u posjetu Čitluku, Čapljini, Stocu i Ravnom gdje se susreo s vlastima te obišao projekte koje podržava hrvatska vlada. Najavio je nastavak potpore ključnim institucijama Hrvata u BiH poput Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta i Sveučilišta u Mostaru.

Zajednica utemeljitelja HDZ-a: Milanović nastavlja štetiti Hrvatima u BiH

Zajednica utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" ustvrdila je u ponedjeljak kako predsjednik Republike Zoran Milanović nastavlja štetiti i manipulirati Hrvatima u Bosni i Hercegovini uz ocjenu da im ne nudi ništa osim ispraznih floskula.

“Danas je očito da Milanovićev sustav vrijednosti, u kojem ima puno zla, Hrvatima u BiH nije ništa dao niti im išta nudi osim ispraznih floskula”, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica. 

Po njihovoj tvrdnji, Milanović nastavlja manipulirati Hrvatima u BiH, kojima se predstavlja kao rješenje njihovih problema, no on ih, ističu, zapravo “želi pretvoriti u nacionalnu manjinu bez prava, bez prijatelja i saveznika, što bi već odavno bili da ovise o njemu”. 

Reagirali su i na Milanovićevu izjavu u ponedjeljak, kada je rekao da posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini “ne znači ništa”, da je beznačajan te da je sve kod Plenkovića “u funkciji PR-a”. 

“Način na koji je Milanović reagirao na posjet predsjednika Vlade RH Bosni i Hercegovini, iako izaziva šok, ne ostavlja puno prostora za nedoumice. Njegove su posljednje izjave u rangu onih kojima je za rusku agresiju tražio uzroke na ukrajinskoj strani. Sada čini to isto. Problem vidi u dosljednoj hrvatskoj politici”, ocjenjuju, među ostalim, u priopćenju. 

Ističu kako bi bilo dobro da Milanovićeve izjave i međunarodne aktivnosti ne znače ništa, ali on, dodaju, može nanositi štetu Hrvatskoj i Hrvatima svaki put kada zanemari svoju ustavnopravnu poziciju. 

Smatraju da je smisao Milanovićevih nastojanja unošenje podjele u NATO-savez i EU, ići ukorak s bošnjačkim napadima na visokoga međunarodnog predstavnika, sa srbijanskim pokušajima osporavanja njegova legitimiteta. 

“I ići na ruku onima u BiH i međunarodnoj zajednici kojima nije do rješavanja ni pitanja konstitutivnosti Hrvata ni do stabilnosti same Bosne i Hercegovine”, ocjenjuju u Zajednici utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je