Obavijesti

News

Komentari 36

BiH Hrvatskoj: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Kutle

BiH Hrvatskoj: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Kutle
1

Sud je zaključio da se u ovom slučaju ne radi o 'istim zakonskim opisima navedenih krivičnih djela u Kaznenom zakonu Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH

VIDEO

Bosna i Hercegovina obavijestila je Republiku Hrvatsku da neće izvršiti presudu protiv hrvatskog poduzetnika Miroslava Kutle, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu početkom travnja odbio molbu Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 18. ožujka 2010. godine za izvršenje inozemne sudske presude u postupku protiv spomenutog bosanskohercegovačkog i hrvatskog državljanina, izvještava novinar agencije Anadolija (AA). 

Potvrdio je to za agenciju Anadolija Kutlin sarajevski odvjetnik Damir Alagić. 

- Putem Ministarstva pravde BiH Republika Hrvatska je obaviještena da BiH ne može ispuniti njihov zahtjev i provesti navedenu presudu. Miroslav Kutle se nalazi u BiH. On je ovdje slobodan čovjek - kazao je Damir Alagić za agenciju Anadolija. Agenciji Anadolija potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH da su vlasti Hrvatske obaviještene o nemogućnosti izvršenja presude u BiH. 

Kako je pojašnjeno, odluku o neizvršenju presude donosi nadležni sud, a Ministarstvo pravde BiH je samo 'organ veze'. Prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. lipnja 2009. godine, a koju je djelomično u pogledu kaznene sankcije preinačio Županijski sud u Zagrebu, Kutle je u Hrvatskoj bio osuđen na kaznu od dvije godine i osam mjeseci zatvora za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Međutim, u obrazloženju prošlomjesečne presude, koja je, kako se ispostavilo, postala i konačna, sud u Sarajevu naveo je da je prema Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sankcija između BiH i Hrvatske uvjet za izvršenje kazne da ''djelo na kojem se zasniva pravomoćna presuda bude krivično djelo prema pravu obje države'. 

Sud je, međutim, zaključio da se u ovom konkretnom slučaju ne radi o 'istim zakonskim opisima navedenih krivičnih djela u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske i Krivičnom zakonu Federacije BiH'. 

To je, izgleda, prevagnulo da presuda ne bude izvršena. Sud, također, smatra da je izvršenje pravomoćne i izvršne presude Općinskog kaznenog suda u Zagrebu u slučaju protiv Miroslava Kutle protivno Sporazumu o međusobnom izvršenju sankcija između BiH i Hrvatske, odnosno protivno 'načelu zakonitosti i vremenskom važenju Krivičnog zakona'. Naime, radnje za koje je Kutle  pravomoćno osuđen presudom inozemnog suda nisu sadržavale zakonska obilježja krivičnog djela 'zloupotreba ovlaštenja u privredi' Krivičnog zakon Socijalističke Republike BiH (SRBiH) koji je važio u BiH u vrijeme 'poduzimanja tih radnji od strane osuđenog'. 

Kutle je amnestiran

Također, Sud je utvrdio da se u konkretnom slučaju imaju primijeniti i odredbe tada važećeg Zakona o amnestiji koji predviđa oslobođenje od kaznenog gonjenja ili potpuno oslobađanje od kazne, odnosno neizvršenog djela kazne svih osoba koje su u periodu od 1. 1. 1991. godine do 22. 12 1995. godine učinili bilo koje od krivičnih djela osim nekih djela poput zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, podsjeća novinar agencije Anadolija. 

- Nisu se stekli zakonski uvjeti za preuzimanje izvršenja inozemne sudske presude koju je podnijelo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske - zaključio predsjednik Sudskog vijeća Kantonalnog suda Sarajevo Vladimir Špoljarić. Vrhovni sud FBiH je krajem siječnja 2012. godine ukinuo osuđujući presudu protiv Miroslava Kutle i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.

Kantonalni sud u Sarajevu je ponovo hrvatskog biznismena osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, ali je Vrhovni sud FBiH opet 23. siječnja srušioo presudu i vratio predmet na ponovni postupak. Na koncu, Kantonalni sud Sarajevo odbio je zahtjev Hrvatske za izvršenje kazne protiv Kutle. 

Hrvatska zadržava pravo izvršenja presude 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu (DORH) ranije je priopćilo kako Republika Hrvatska kao država koja je presudila u 'slučaju Kutle' zadržava pravo izvršenja navedene presude te će u cilju njezina izvršenja nadležna tijela 'poduzeti sve mjere predviđene domaćim zakonodavstvom'.

 - Upravo kako bi se spriječilo osuđenike da korištenjem pravnih praznina i instituta dvostrukog državljanstva izbjegnu kažnjavanje, Republika Hrvatska zadržava pravo izvršenja svoje kaznene presude neovisno o odbijanju stranog suda da prizna njezinu presudu - priopćio je DORH. 

Ima tvrtku u Sarajevu 

Za razliku od generala Branimira Glavaša i u međuvremenu preminulog kardiokirurga dr. Ognjena Šimića, Kutle nikada u BiH nije bio u zatvoru. Kutle je 2011. osnovao novu tvrtku u Sarajevu. Firma "Megagreen", sa sjedištem u sarajevskom naselju Grbavica, kako je tada najavljeno, trebala se baviti proizvodnjom zdrave hrane. U međuvremenu, Kutle  je prošle godine preselio u Banju Luku zbog 'lakšeg kontakta s porodicom', ali je zadržao poslove u Sarajevu, gdje, također, povremeno boravi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.