Obavijesti

News

Komentari 1

BiH: Obitelji žrtava iz Grabovice traže tijela ubijenih i pravdu...

BiH: Obitelji žrtava iz Grabovice  traže tijela ubijenih i pravdu...
8

Obitelji hrvatskih žrtava iz Grabovice zatražili su da se konačno otkrije gdje se nalaze tijela još 17 ubijenih civila te procesuiraju nalogodavci masakra počinjenog u sklopu operacije Neretva 93

VIDEO

Ispred središnjeg spomen obilježja u mjestu Grabovici više izaslanstava položilo je vijence i zapalilo svijeće za 32 Hrvata koje su u noći na 9. rujna 1993. i tijekom toga dana pobili pripadnici Armije BiH. Ovo je hrvatsko selo mjesecima bilo odsječeno od položaja Hrvatskog vijeća obrane, a zločin je počinjen isključivo nad civilima.

27. obljetnica pokolja u Grabovici

Najmlađa žrtva bila je četverogodišnja Mladenka Zadro, koju pripadnici Armije BiH ubili u naručju majke Ljubice.

Predsjednik udruge hrvatskih stradalnika Grabovica '93. izjavio je kako se zločini i danas zataškavaju, a tijela ubijenih skrivaju.
"Najgore od svega je što nemaš tijela. Imamo slučajeva da su ratni zločinci odslužili kaznu za ubojstvo male Mladenke, a tijelo nije pronađeno. Nije mi jasno tko ima toliku snagu sve to prikrivati. Tu nije bio sukoba s Armijom BiH, kako je izmišljao general Rasim Delić, a HVO je bio udaljen čak 20 kilometara od Grabovice", rekao je Drežnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
27. obljetnica pokolja u Grabovici

U Grabovici, koje se nalazi 20-tak km sjeverno od Mostara, Drežnjaku su pripadnici Armije BiH ubili oca i majku.

On je ponovio kako je general Armije BiH Sefer Halilović izdao Direktivu za vojnu operaciju Neretva '93., kojom je bilo predviđeno zauzimanje cijele Hercegovine i etničko čišćenje Hrvata na ovome području.

Po njemu Haaški sud nije ispunio misiju jer je zaboravio zločine nad Hrvatima u Grabovici.

27. obljetnica pokolja u Grabovici

"Činjenice najbolje govori da jest (zaboravio) i presude u Haagu o tome nema", kazao je on. Pozvao je pravosudne institucije u BiH da procesuiraju odgovorne na temelju novih dokaza o odgovornosti za zločine, koje su prikupili predstavnici žrtava.
„Za ovu državu bi bilo sramota da Grabovica ostane zločin bez kazne“, rekao je Drežnjak.

27. obljetnica pokolja u Grabovici


Pred Haaškim tribunalom odgovornosti je za ratne zločine nad Hrvatima u Grabovici i dolini Neretve oslobođen nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH, general Sefer Halilović.

27. obljetnica pokolja u Grabovici

Za ovaj je zločin pred lokalnim sudovima presuđeno petorici pripadnika Armije BiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora. Za ovaj zločin nitko nije odgovarao po zapovjednoj odgovornosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...