Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

Bila je najskandaloznija žena: Svi muškarci su je opsjedali...

Skandalozna lady Randolph Churchill, pravim imenom Jennie Jerome bila je Amerikanka čijim čarima nije odolio ni britanski kralj Edward VII. Bila je totalno neodoljiva. Rođena je na današnji dan...

Foto: WIkipedia
46 komentara

Majka jednog od najpoznatijih političara svih vremena, britanskog premijera Winstona Churchilla, pravim imenom Jennie Jerome bila je najskandaloznija žena svog vremena. Udavala se tri puta, imala brojne ugledne ljubavnike, bila kraljica britanskog visokog društva, inteligentna, duhovita, sposobna i lijepa plijenila je pažnju gdje god bi se pojavila... Tek kad bi lady Randolph Churchill došla, zabava je mogla početi...

Ona je bila Amerikanka rođena na današnji dan 1854. godine u jednoj od najbogatijih američkih obitelji. Naime, njen otac Leonard Jerome zaradio je velike novce trgujući dionicama na burzi u New Yorku i imao je nadimak "Kralj Wall Streeta". U središtu Manhattana sagradio je 1859. ogromnu palaču za sebe i svoju obitelj nazvanu “Jerome Mansion” To je bila jedna od najraskošnijih građevina u čitavoj Americi. Imala je kazališnu dvoranu za 600 ljudi, te zlatno-bijelu dvoranu za balove u kojoj su se nalazile fontane iz kojih su tekli šampanjac i kolonjska vodica. 

Strašno bogati Leonard Jerome imao je tri kćeri, koje su se zvale Jennie, Clara i Leonie. Javnost im je dala nadimak “Dobra, Domišljata, Lijepa” (“the Good, the Witty and the Beautiful”). Sve tri su bile atraktivne, inteligentne, obrazovane, talentirane glazbenice, izvrsne u jahanju konja..

Preko 200 ljubavnika

Churchillova majka Jennie Jerome udala se sa 20 godina za šest godina starijeg britanskog lorda Randolpha Churchilla. To je bila ljubav na prvi pogled, a njihov brak se u to vrijeme smatrao vrlo prikladnim jer je ona dolazila iz obitelji milijunaša, a on je bio potomak jedne od najuglednijih plemićkih obitelji u Britaniji. Lord Randolph Churchill bio je sin 7. vojvode od Marlborougha, vlasnika glasovite palače Blenheim pokraj Oxforda. Jennie koja je u vrijeme udaje već bila trudna, a u miraz je donijela tada nevjerojatnih 250 tisuća dolara.

NPG P499; Jeanette ('Jennie') Churchill (nÈe Jerome), Lady Randolph Churchill by Nadar (Gaspard FÈlix Tournachon) | Autor: National Portrait Gallery London - www.npg.org.uk Foto: National Portrait Gallery London - www.npg.org.uk

Jenny Jerome, koja je slovila za jednu od najljepših žena svog vremena, dobila je nakon udaje titulu lady Randolph Churchill, prema svom suprugu.  Vrlo brzo je postala je ugledna članica britanskog najvišeg društva. Kao prava zvijezda visokog društva povjesničari tvrde da je imala mnoštvo ljubavnika a pored britanskog princa i budućeg kralja Edwarda VII.(sina kraljice Viktorije), tu je bio i njemački princ Karl Kinski, političar Herbert von Bismarck...

Ljepotica, izražene seksualne energije, koja je živjela po vlastitim pravilima, bila je apsolutno zadivljujuća i neodoljiva svim muškarcima koji su je upoznali.. Za lady Randolph svi muškarci tog vremena su žudjeli, a navodno je i sama priznala da je imala preko 200 ljubavnika.

Osim što ga je privukla zbog svoje ljepote i gracioznosti budući kralj Edward koji je inače bio sklon Amerikankama, obožavao je Jennie zbog njezinog duha, inteligencije, svježine i radosti koje je unosila u živote svih s kojima bi se družila. Oko zgloba ruke imala je istetorviranu zmiju koja sebi jede rep  - drevni simbol beskonačnosti. Krajem 19. stoljeća tetovaže zmija ili zmajeva često su se radile iako i ne baš među ženama aristokracije.

Otvoren brak Churchillovih

No osim što je bila omiljena među muškarcima i žene su uživale u njezinom društvu. Supruga princa Edwarda, buduća kraljica Alexandra,voljela se družiti sa elokventnom i duhovitom Amerikankom iako je znala da je bila ljubavnica njezinom suprugu.

Foto: WIkipedia Lady Randolph Churchill sa sinovima

Unatoč brojnim aferama koje je imala za vrijeme braka, u kojem je rođeno dvoje djece, političkim ciljevima svog muža bila je jako posvećena. Zdušno ga je podržavala u njegovom radu pa mu čak pomogla napisati i neke od njegovih govora. Iako je ona voljela "šarati" ni njezin suprug nije bio "svetac" a navodno je bio vrlo čest gost javnih kuća. On je više volio grublje žene, koje vole piti i zabavljati se kao muškarci od onih elegantnih aristokratkinja kakva je bila njegova žena. Nakon nekog vremena počeli su i voditi tzv. otvoreni brak.

Nakon što joj je suprug umro u 45. godini, navodno od sifilisa, udala se za mnogo mlađeg muškarca – gardijskog časnika Georgea Cornwallis-Westa. Nakon što taj brak nije uspio, razvela se, a zatim udala i po treći put – za kolonijalnog službenika po imenu Montagu Phippen Porch. Taj put skandal je bio još veći jer je njen novi suprug bio još mlađi – imao je čak tri godine manje od njezinog sina Winstona Churchilla.

Velika podrška Winstonovoj karijeri

A sin Winston je najveći dio svog djetinjstva proveo u internatima odvojen od majke u koju je gledao kao u božanstvo. O njemu su u djetinjstvu isključivo brigu vodile dadilje kao što je i bio običaj u to vrijeme među pripadnicima visokog društva. Majka ga je rijetko posjećivala zbog čega su skoro sva njegova brojna pisma počinjala sa molbom da ga posjeti ili da zamoli njegovog oca da mu dopusti da dođe kući. Iako je budno pratio političku karijeru svoga oca nikad s njim nije ostvario nikakvu bliskost.

Foto: WIkipedia Dvadesetogodišnji Winston i njegova majka kao 35-godišnjakinja
S majkom se zbližio tek kad je postao punoljetan i ona mu je kasnije bila velika podrška u karijeri i životu te jaka saveznica u političkoj karijeri.  Winston je o njoj govorio kao o odličnom političkom mentoru i više kao o starijoj sestri nego o majci.

Lady Randolph Churchill umrla je u 67. godini života i pokopana kraj svog prvog supruga.
 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message