Obavijesti

News

Komentari 16

'Bila je ovo duga noć, pokazali smo da nismo jalova oporba...'

'Bila je ovo duga noć, pokazali smo da nismo jalova oporba...'
1

Miro Bulj (Most) je kazao da cijelu vode borbu za slobodu govora koju je htjela ograničiti većina nad manjinom jednim nedemokratskim pokušajem...

VIDEO

Kao i cijele noći, saborska oporba je tijekom jutra nastavila stankama produljivati trajanje rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika ističući da se bore za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali. 

"Bila je ovo duga noć, ali smo jasno dokazali da nismo jalova oporba" , rekla je Ines Strenja Linić (Most) istaknuvši da se bore da u parlamentu mogu govoriti o temama koje sami izaberu.

"Pokazali smo kako se stvari mogu dovesti do apsurda, ali samo da pokažemo što vladajući čine poslovniku u smislu demokracije. Naš alat je ova govornica i kroz taj alat mi kroz replike ukazujemo da nešto treba promijeniti", ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Glas), dodavši kako oduzeti zastupnicima riječ znači da vladajući žele da oporba uvijek bude oporba.

Panenić 'pucao' od smijeha dok je govorio o problemu banana
Panenić 'pucao' od smijeha dok je govorio o problemu banana

"Prema prijedlogu gospodina Plenkovića mi se degradiramo, smanjuje se uloga parlamenta, trebali bi biti poslušni psići na lancu gospodina Plenkovića. Zato se protivimo ovom poslovniku, takvom odnosu prema Saboru", rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Miro Bulj (Most) je kazao da cijelu vode borbu za slobodu govora koju je htjela ograničiti većina nad manjinom jednim nedemokratskim pokušajem. "Nije ovo borba za nas saborske zastupnike, nego za one koji su nas birali da govorimo u njihovo ime", rekao je.

"Prvi put u povijesti rasprava je trajala bez prestanka cijelu noć. Ja sam u sabornici jučer od 9.30, a ostat ću i dalje jer smatram da je borba protiv ove vlade i za slobodu govora moja uloga ", poručio je  Ivan Pernar (Živi zid).

Dolazak predsjednika Sabor Gordana Jandrokovića oko 8 sati u sabornicu zastupnici koji cijeli noć raspravljaju dočekali su pljeskom.

Arsen Bauk (SDP) je najavio da će njegova stranka na prijedlog Poslovnika podnijeti 17 amandmana, od kojih je kao ključne naveo zadržavanje stanke i mogućnost predlaganja dnevnog reda. Upozorava i da cjelonoćnom raspravom nisu iscrpljene sve mogućnosti produljenja rasprave jer, kaže, moguće je napisati i 1000 amandmana pa puta dvije minute i Poslovnik će biti donesen tek idući tjedan.

Cjelonoćni cirkus u Saboru: 'Ovo je nasilje, radimo 16 sati'
Cjelonoćni cirkus u Saboru: 'Ovo je nasilje, radimo 16 sati'

Gordan Maras (SDP) svoj govor nakon jedne od mnogobrojnih stanki snimao je mobitelom kako bi, rekao je, građani na društvenim mrežama mogli pratiti što se događa u Saboru jer ovo je prvi put u povijesti da sjednica traje 24 sata. Zahvalio je zaposlenicima Hrvatskog sabora koji su s njima proveli cijelu noć i koji rade za 3 i pol tisuće kuna, te poručio Jandrokoviću kako ih treba nagraditi.

Oporba se ponovno pobunila kad je predlagatelj izmjena Poslovnika Željko Reiner (HDZ) napustio sabornicu, pozivajući se na povrede Poslovnika, nakon čega je Jandroković odredio stanku od 30 minuta.

Saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika počela je u četvrtak nešto prije ponoći. Oporba je poslije svake rasprave koristila poslovničko pravo na stanku prosvjedujući tako zbog toga što nije udovoljeno njezinu zahtjevu da se rasprava o toj točci prebaci za petak prijepodne.

Grmoja: Nije to bio cirkus, to je otpor oporbe

Maratonska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika u petak ujutro, po već ustaljenom običaju kojeg bi trebale promijeniti nove poslovničke odredbe, prekinuta je stankama na zahtjev zastupničkih klubova, neki su iznosili svoje razloge za cjelonoćnu raspravu, a neki objašnjavali kako je toaletni papir upropastio Narodne novine.

Mostovac Nikola Grmoja kazao je tako kako se u javnosti predstavlja da se noćas dogodio cirkus no, tvrdi, dogodio se otpor oporbe da osujeti namjere vladajućih da se o izmjenama Poslovnika u Saboru raspravlja u ponoć.

"Naš je zadatak da govorimo o problemima ljudi koji su nas birali", rekao je Mostovac nakon stanke podsjećajući kako je u Saboru, iz oporbenih redova, noć provelo sedam zastupnika Mosta, po dva iz SDP-a i Živog zida te Glasova Anka Mrak Taritaš.

"HDZ i njihovi partneri danas neće glasovati o tim izmjenama pa će javnost više pratiti što se događa, koje izmjene predlaže HDZ i njegovi partneri, te što time što žele postići", rekao je Grmoja.

U stankama kojima je prekidano zasjedanje tijekom noći govorilo se, tvrdi, o konkretnim problemima, a raspravljao se i o "nakaradnom Poslovniku koji želi oduzeti pravo zastupnika da govori o problemima građana".

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić poručio je da su Narodne novine primjer kako je političko kadroviranje štetno za javna poduzeća. Ministra državne imovine Gorana Marića pozvao je da poduzme korake kako bi za loše poslovanje državnih poduzeća "odgovarali odgovorni, a ne radnici".

"Kadroviranja upropaštavaju dobre i profitabilne tvrtke u vlasništvu države. Narodne novine vođene su na način kako ne bi trebalo", rekao je Mrsić.

Zadnji čavao u lijes je, kaže, toaletni papir, koji će "doći glave Narodnim novinama pa će one otići u stečaj".

"A to je zbog loše poslovne politike i nije se vodilo računa o ekonomskoj isplativosti. Strojeve koje su kupile Narodne novine po jednoj cijeni, ispod te cijene se prodaju privatniku, a on kaže da će oni poslovati profitabilno i izvoziti. Ako će on uspjeti, zašto Narodne novine nisu uspjele", pitao se Mrsić.

Reiner: Sazvao sam telefonski sjednicu Odbora za Ustav

Predsjednik Odbora za Ustav i poslovnik akademik Željko Reiner (HDZ) u petak je, na inzistiranje Mostovih zastupnika, objasnio kako su za izvjestitelje tog radnog tijela u saborskoj raspravi o izmjenama Poslovnika, uz njega "dodani" i zastupnici Marija Jelkovac i Marko Šimić (HDZ).

Reiner je rekao kako je danas sazvao tlefonsku sjednicu Odbora i kako su obaviješteni svi članovi Odbora do kojih se moglo doći. "Većina je prihvatila da osim mene, Jelkovac i Šimić budu predstavnici predlagatelja", objasnio je Reiner.

Sve mi je jasno, vladajući su zovnuli koga su htjeli, za ostale je linija bila u kvaru, uzvratio je Božo Petrov (Most), nakon što su Mostovi zastupnici više puta ponovili da je prvotno za izvjestitelja Odbora bio određen jedino Reiner.

U sabornici smo 26 sati a da nas nitko nije obavijestio o toj promjeni, to se napravilo iza leđa zastupnika, izjavila je Ivana Lesandrić-Ninčević (Most).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa