Obavijesti

News

Komentari 189

Cjelonoćni cirkus u Saboru: 'Ovo je nasilje, radimo 16 sati'

Cjelonoćni cirkus u Saboru: 'Ovo je nasilje, radimo 16 sati'
1

Zastupnici SDP-a, Živog zida i Mosta apelirali su na predsjedavajućeg Milijana Brkića da se rasprava koje je već ušla u novi dan pomakne na petak, no bez uspjeha...

VIDEO

Po prvi puta u povijesti iza saborskih zastupnika je cjelonoćna rasprava. Nije se raspravljalo ni o problemu ovršenih, ekonomiji ni demografskim mjerama koje bi Hrvatsku spasile od izumiranja već o saborskom poslovniku, koji se tiče rada saborskih zastupnika. Ivan Pernar (Živi zid) u jednom trenutku je citirao Bibliju, Tomislav Panenić (Most) je pucao od smijeha za saborskom govornicom dok govorio o cijeni banana koja je skočila za 30 posto, s tendencijom daljnjeg rasta. Uz Nikolu Grmoju, noć u Saboru od Mostovaca su proveli Tomislav Panenić, Miro Bulj, Ivana Ninčević-Lesandrić, Ante Pranić, Robert Podolnjak i Ines Strenja Linić. 

Boje SDP-a branili su Arsen Bauk i Gordan Maras, Živog zida Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić, dok je Anka Mrak Taritaš branila stavove GLAS-a. Od vladajućih u Saboru su bili HDZ-ovci Milijan Brkić i Željko Reiner, a Branko Bačić također je bio prisutan, ali ne cijelo vrijeme. 

Tijekom noći i jutra, saborska oporba stankama produljivala trajanje rasprave, a tvrde to nije bio cirkus u kojem su bavili sobom, kako što se to tvrdi u javnosti, nego je ističu riječ o oporbenoj borbi za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bulj: Žele nam staviti flaster na usta

- Žele nam staviti flaster na usta - ustvrdio je Miro Bulj (Most) govoreći o predloženim izmjenama poslovnika.

Oporbeni zastupnici podsjećaju kako su tražili vladajuće u 23 sata da se rasprava o izmjenama poslovnika prebaci na petak ujutro, no oni su to odbili. 

- Kad su shvatili da su izgubili bitku došli su s kompromisom da odustanemo od pojedinačnih rasprava i ujutro nastavimo raspravi o poslovniku po klubovima. Onda smo namjerno išli dovesti situaciju do apsurda jer su oni situaciju učinili apsurdnom - kazao je Nikola Grmoja koji tvrdi da ni naklon 26 sati rasprave nije umoran. 

Naveo je kako vladajući nisu imali nimalo sluha da se rasprava o poslovniku prebaci za petak ujutro te su ustrajali na raspravi. 

- Nadali su se da će zastupnici oporbe otići kućama, da nećemo raspravljati i da će sve proći bez velike pompe i da će se o tome u petak glasati. No, bili smo dovoljno energični i odlučni i izborili smo se. I jutros se raspravlja o poslovniku kojim se znatno reducira institut replike, a stanka se s 9:30 seli na 13: sati. Kakve to veze ima s kvalitetom rasprave. Namjera je očita. Ipak, vladajući su po prvi puta doživjeli poraz i nije prošlo Plenkovićevo "mogu što hoću". Ovo je velika pobjeda oporbe - rekao je Grmoja, 

Naveo je kako se tijekom stanku kroz noć govorilo o problemu učitelja i profesora te zapuštenim krajevima i problemima Hrvatske.

Nadvikivanje Pernara, Marasa, Grmoje...

Oporbeni zastupnici su potom posegnuli za poslovničkom mogućnošću da nakon svake rasprave traže stanke kako bi govorili o raznim temama, od problema azilanata, rasta cijena banana, problema otpada, oštrim zimama do problema u javnoj upravi, pa je rasprava napredovala još sporije.

Gordan Maras (SDP) upozorio je i na moguće kršenje Zakona o radu budući da osoblje u Saboru, kako je kazao, ne bi smjelo raditi neprekidno više od 16 sati ustvrdivši da je na djelu "parlamentarno nasilje".

- Nama je bilo bitno da ljudi čuju kako se poslovnik mijenja da bi se oporbi onemogućila kvalitetna rasprava. Pokazali smo da možemo izgurati cjelonoćnu koja ne govori samo o nama nego o slobodi govora u Saboru. Mi smo u tome uspjeli i to je pobjeda opozicije. Vidjet ćemo hoće li se vladajući opametiti i prihvatiti neke od naših amandmana da se sloboda govora u Saboru ne ruši - kazao je Maras.   

Nakon što je Željko Reiner (HDZ) preuzeo vođenje sjednice oporba se pobunila da ne može istovremeno biti i predlagatelj i predsjedatelj, tražeći da pozove drugog predsjedatelja. "Ne mogu vam replicirati kao predsjedavajućem", kazao je Robert Podolnjak (Most).

Branko Bačić (HDZ) ponovio je kako namjera vladajućih nije ušutkati oporbu, nego da se veća važnost pojedinačnim raspravama, za koje se protrebno pripremiti i utjecati na same zakone. 

- Oporba je kroz ekshibicionizam dovukla raspravu stankama do kasno u noć kada smo počeli raspravljati o poslovniku - rekao je Bačić. 

Priznao je kako je namjera vladajućih bila da se danas donesu u Saboru i izmjene poslovniku. 

- Kad smo vidjeli da to neće biti moguće pustili smo raspravu kako bi pokazali koliko se stankama i replikama, rasprava može dovesti do apsurda. Ako je cilj oporbe bio da se danas ne izglasa poslovnik u tome su uspjeli - ustvrdio je Bačić. 

Za idući tjedan najavio je sjednicu Odbora za Ustav, koja je u petak odgođena, na kojoj će se raspravljali o amandmanima na poslovnik. Kazao je kako su vladajući spremni prihvatiti pojedine amandmane SDP-a.

Bačić: Mi smo krivi što smo dobili ocjenu 1,9

- Svejedno je hoće li poslovnik biti donesen za pet ili deset dana. Ništa se bitno zbog toga u državi neće dogoditi. Poslovnik je bitan samo za nas saborske zastupnike i kako pristupamo raspravama i koliko držimo do digniteta Sabora. Ocjeni 1,9 koju nam daju nisu krivi oni koji nas slušaju, nego mi - poručio je Bačić. 

Komentirao je i raspravu koja je po prvi put trajala cijelu noć, na kojoj se nije raspravljalo niti o jednom društvenom problemu niti o Ustavu koji se tiče svih građana u zemlji. 

- Možda smo se bavili sami sobom kad je to vidjelo najmanje ljudi. Ne bi se trebali baviti sami sobom, a i ovaj dokument najmanje je bitan građanima - zaključio je Bačić. 

Milorad Batinić (HNS) cjelonoćna rasprava o poslovniku dokaz je da se sjednica Sabora aktualnim poslovnikom može dovesti do apsurda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag