Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
88 komentara

Bila je to fatalna greška: On je Rusima htio zabraniti alkohol

Na današnji dan 1985. tadašnji vođa SSSR-a Mihail Gorbačov naredio je drastično smanjenje proizvodnje vina i žestokih pića i uvođenje striktne kontrole nad javnom potrošnjom alkohola...

Foto: Wikipedia/Pixsell
88 komentara

Posljednjem predsjedniku SSSR-a Mihailu Gorbačovu koji je vodio zemlju punih šest godina odluka da Rusima ukine alkohol sigurno nije bio najbolji potez u političkoj karijeri. Samo dva mjeseca od dolaska na vlast on je pokrenuo kampanju protiv alkohola. Naime, naredio je drastično smanjenje proizvodnje vina i žestokih pića i uvođenje striktne kontrole nad javnom potrošnjom alkohola.  Drastično je smanjen broj trgovina gdje se prodavao alkohol. Prodaja votke bila je zabranjena prije ručka. 

Ali to nije dalo željene rezultate. Ta kampanja je, ništa čudno, dovela do ogromnog povećanja nezakonite kućne proizvodnje nekvalitetnih pića. Pojavile su se kućne "destilerije" te je naglo skočio broj trovanja jer su alkoholičari pili tehnički alkohol. Ipak, u to doba ispijanje vodke smanjeno je za 25 posto, a za od prilike toliko je i smanjena smrtnost uzrokovana alkoholom.

Te restrikcije, odnosno uvođenje tzv. suhog zakona, ubrzo su zadale fatalan udarac i popularnosti Gorbačova, vođi reforme sovjetskog gospodarstva i politike poznate kao perestrojka.  Posljedice njegove odluke i potpuno nepotrebne reforme su bile katastrofalne i po samu zemlju. Procjenjena je šteta po državni budžet u iznosu od 100 milijardi rubalja zbog izgubljenih poreza od prodaje pića.

Foto: 24 sata

No padom komunizma i dolaskom na vlast Boris Jeljcina, koji je i sam bio ljubitelj dobre žestice, konzumacija alkohola je naglo porasla.

Pivo nije alkohol?!

U Rusiji se inače žestoka pića piju tri puta više nego na Zapadu. Prosječni građanin Rusije sada godišnje popije oko 20 litara alkohola najčešće votke koji Rusi smatraju svojim nacionalnim pićem. Na Zapadu od ukupne količine popijenog alkohola na žestoka pića otpada oko 20 posto, dok je u Rusiji čak 60 posto. 

Svi dosadašnji pokušaji, a bilo ih je dosta, da se smanji konzumiranje votke i pije više vina i piva nisu dali rezultate. Povećala se potrošnja piva i vina, ali se nije smanjila potrošnja votke. Ruski ljubitelji "kapljice" znaju često reći "pivo bez votke je isto kao bačeni novac uz vjetar". To ne znači da ih miješaju nego ih piju odvojeno. Sve do 1. siječnja 2013. godine, pivo se u Rusiji nije smatralo alkoholnim pićem te su pića sa sadržajem manjim od 10 posto alkohola smatrana "laganim" pićima.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

U sovjetsko vrijeme trgovine su se zatvarale rano, no votka se mogla kupiti kod vozača taksija ali po većoj cijeni. U današnjoj Rusiji sve donedavno nije postojao takav problem  jer se žestica prodavala u trgovinama koje su radile 24 sata
dnevno. No prije nekoliko godina uvedena su ograničenja tako da se u Moskvi se sav alkohol ne prodaje nakon 23 sata, a u Moskovskoj oblasti nakon 21 sata.

Po jednoj ruskoj studiji od prije dvije godine 25 posto ruskih muškaraca umire prije 55 godine, a većina njih umire upravo zbog prekomjernog konzumiranja alkohola, ponajprije votke. Najčešći uzroci smrti su bolesti jetre i alkoholno trovanje, a uz intezivno ispijanje alkohola česte su automobilske nesreće i druge nasilne smrti. U Velikoj Britaniji primjerice tek 7 posto muškaraca umire prije 55 godine. Inače, prosječna životna dob ruskog muškarca je 63 godine.

Za Ruse je votka i lijek

Legenda kaže kako je ruski princ Vladimir Veliki, utemeljitelj ruske nacije i pravoslavni svetac koji je živio u 10. stoljeću odbacio islam kao državnu religiju zbog netolerancije na alkohol i izabrao kršćanstvo.

Foto: Wikipedia  Pomorci carske Rusije (na slici gore) 1910. piju votku

Votka se u Rusiji često koristi u medicinske svrhe. Poznati američki novinar Peter Baker svojedobno je za Washington Post napisao:

- Mnogi Rusi votki dodjeljuju medicinska, skoro natprirodna svojstva. Roditelji umaču vatu u votku i njome spuštaju temperaturu djece. Votka sa paprom se koristi kao lijek protiv prehlade, a posoljena za nemiran stomak i probavne smetnje. Neki znanstvenici su je čak pili kako bi se zaštitili od trovanja radijacijom - napisao je Baker

Smatra se kako je sposobnost votke da i u najhladnijim predjelima Sibira ostane u tekućem stanju doprinijela tome da ovo piće postane i nikad ne prestane biti - omiljeno piće u Rusiji.
 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message