Obavijesti

News

Komentari 41

Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora zbog terorizma

Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora zbog terorizma
1

BiH: Bosnić je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanje na terorističku aktivnost, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizacije terorističke grupe

VIDEO

Sud BiH izrekao je prvostupanjsku presudu Huseinu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabija u BiH poznatom pod imenom Bilal. Bosnić je osuđen na sedam godina zatvora zbog krivičnog djela poticanje na terorističku aktivnost, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizacije terorističke grupe.

Iz Tužiteljstva BiH su istakli da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostupanjskom postupku.

Obrana je najavila žalbu, a Bosnićevi odvjetnici su naveli da se u ovom slučaju radi o "politički montiranom procesu".

U presudi se navodi da je Husein Bosnić 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirane izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova u BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, svjesno s pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao svoje sljedbenike, kao i putem društvene mreže YouTube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke potičući pripadnike selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe ISIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Uhićen je u policijskoj akciji "Damask" u rujnu 2014. godine.

Sud BiH zbog terorističkih prijetnji čuva policija

Ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine nalazi se specijalna jednica Federalne uprave policije pod punom opremom, sa službenim psima te oklopnim transporterom.

Kako je za Avaz pojasnio izvor iz FUP-a, a koji je direktno uključen mjere osiguranja ove pravosudne institucije, radi se o mjeri predostrožnosti zbog terorističke prijetnje.

- Svi smo u pripravnosti, izdano je takvo naređenje zbog presude Bilalu Bosniću. Ni meni se ne sviđa ovo što se dešava, ali dobili smo naredbu da se pruži zaštita državnom Sudu zbog ozbiljnih prijetnji. Naređenje smo izvršili i sve je pod kontrolom, kazao  je Avazov izvor iz FUP-a

Inače, Bosnić je jutros prvostupanjski osuđen na sedam godina zatvora, a i obrana i Tužiteljstvo BiH najavili su žalbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...