Obavijesti

News

Komentari 127

'Bilo bi dobro da Milanović i Karamarko sjednu za isti stol'

'Bilo bi dobro da Milanović i Karamarko sjednu za isti stol'
1

Neću spekulirati, jer sad sam predsjednica i neću ulaziti ni u kakve osobne odnose, ali uvijek je najbolje za Hrvatsku kad se razgovara, kaže Grabar Kitarović

VIDEO

Uskoro će biti donesena odluka koja je jedna sveobuhvatna odluka za određivanje sjedišta Ureda predsjednice Republike Hrvatske. Tom pitanju treba pristupiti vrlo ozbiljno, bez obzira na moje osobne želje ili namjere, to je ipak pitanje koje se tiče države jer svako sjedište predsjednika ili predsjednice projicira i imidž države, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za Media Servis.

O selidbi: To je odluka koja se tiče države

- Dakle, namjera je ove odluke osnovati jedno stručno povjerenstvo koje će imati više članova i koje će razmotriti sve pretpostavke za buduću lokaciju ureda tako da one budu optimalne - i u smislu financija, i u smislu protokolarnih, sigurnosnih i drugih zahtjeva. Dakle, razmotrit će isto tako sam Pantovčak, kompleks zgrada u Visokoj ulici ali i druge potencijalne lokacije u Zagrebu. Nakon toga će uslijediti konzultacije i sa Saborom i sa Vladom jer, ponavljam, to nije odluka koja se tiče jedne osobe, to je odluka koja se tiče države. Dakle, bez obzira kako se ja osobno osjećala, poslušat ću savjet stručnog povjerenstva i svakako bilo koju odluku donijeti u dogovoru sa svima onima koji su za to zainteresirani i koji trebaju sudjelovati u donošenju jedne takve odluke - rekla je predsjednica.

'Ne može ozbiljna Vlada žestoko zastupati monetizaciju, a onda naprasno od nje odustati'

Kad je riječ o gospodarskoj politici Vlade, komentirala je odustajanje od poreza na nekretnine i monetizacije.

- To vam govori o nestabilnosti i nepredvidljivosti našeg sustava. Ne može ozbiljna Vlada prvo govoriti o monetizaciji i žestoko zastupati tu ideju, a onda naprasno od nje odustati, jer smo u predizbornoj godini i jer su procijenili da bi izgubili određen broj glasova ako bi se išlo u monetizaciju. Taj sud donosim slušajući argumente koji su se iznosili u vrijeme kad je to bili prilično aktualno, pa i u vrijeme predsjedničke kampanje. Na Vladi je da donese takvu odluku, ali treba puno više ozbiljnosti i više razmišljati o tome što takve odluke znače i rasprava u njihovom donošenju ili nedonošenju. Kako se one uopće odražavaju na imidž Hrvatske? Ne možemo samo gledati prema izborima, koliko će tko osvojiti glasova i na koji način ćemo dobiti te glasove, već moramo razmišljati dugoročno što to znači za Hrvatsku, hoćemo li ispasti neozbiljni prema međunarodnim partnerima, ali i prema vlastitim građanima - ocijenila je Grabar-Kitarović.

'Milanović i Karamarko? Uvijek je najbolje kad se razgovara'

Na pitanje trebaju li Milanović i Karamarko debatirati ili ipak sjesti za stol, predsjednica je rekla da je ona uvijek za razgovor.

- Mislim da bi bilo dobro da sjednu za stol, da razgovaraju. Mislim da bi i premijer i sve ostale političke stranke, bilo one dio koalicije ili oporbe, trebali puno više razgovarati o gospodarskom i socijalnom stanju u državi. Ja neću spekulirati, jer sad sam predsjednica i neću ulaziti ni u kakve osobne odnose, ali uvijek je najbolje za Hrvatsku kad se razgovara - smatra Grabar Kitarović. 

'Suzdržimo se od prakse dolaženja bilo kome pod prozore'

Kad je riječ o prosvjedima u Savskoj 66, koji traju već 150-ti dan, predsjednica kaže kako će i dalje ulagati napore da se ti prosvjedi završe.

- Ja osobno ulažem napore da se ti prosvjedi završe. Nastavit ćemo razgovore, moramo formirati i zajedničko tijelo koje će raspraviti o tim uvjetima koje postavljaju branitelji. Poštujem njihov stav, međutim izričito sam protiv dolaska pod prozore osobnog stana, rezidencije bilo koje osobe. Mislim, ako treba protestirati onda to treba pod prozorima uredima, jer djeca, obitelji ni susjedi nisu krivi za ono što se zbiva i nisu zaslužili da se na taj način uznemirava njihov privatni život. Molim da se suzdržimo od prakse dolaženja bilo kome pod prozore - zaključila je Grabar- Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca