Obavijesti

News

Komentari 21

'Bilo je jasno gdje sve ovo ide, sami smo se morali zaštititi'

'Bilo je jasno gdje sve ovo ide, sami smo se morali zaštititi'
1

To što nemamo koronu u domu samo je stvar sreće, započela je ova vlasnica, koja je odlučila ne ulaziti više u dom dok traje pandemija jer ima vani previše kontakata

VIDEO

Vlasnica privatnog zagrebačkog doma za starije i nemoćne koja o svojim korisnicima brine deset godina, a neki su s njom od početka otvaranja, ispričala nam je koliko je razočarana lošom komunikacijom nadležnih prema domovima.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

01:32

- To što nemamo koronu u domu samo je stvar sreće - započela je ova vlasnica, koja je odlučila ne ulaziti više u dom dok traje pandemija jer ima vani previše kontakata. Opisala je kako su se sami organizirali.

- Nismo ni od koga dobili upute. Bila je tek jedna javna smjernica da se zabrane posjete još na početku pandemije, no mi smo to i prije toga samoinicijativno napravili. Bilo je jasno kuda sve ovo vodi, a kako u domu imamo i bolesne odlučili smo svesti rizik na najmanju mjeru. Dva puta dnevno dom se dezinficira, a kvake, prekidači i sve ono što se i više upotrebljava, dezinficiramo i češće. Korisnike potičemo da se preko skajpa čuju s obitelji. Djelatnici rade normalne smjene, dva puta im se mjeri temperatura. Jedna djelatnica nam se testirala jer je imala temperaturu iako smo od početka znali da uzrok vjerojatno nije korona. Pokazala se negativna. Organizirali smo dostavu hrane, a neke namirnice dezinficiramo. Uglavnom, sve što radimo smo si sami zadali jer nigdje nije bilo uputa- kaže vlasnica. Ističe i kako su sasvim slučajno doznali da se Ministarstvu socijalne skrbi trebaju dostavljati podaci na poseban e-mail.

U bolnicu je prebačeno još 12 štićenika Doma, zaraženi su
U bolnicu je prebačeno još 12 štićenika Doma, zaraženi su

- Nitko nas o tome nije obavijestio nego smo iz medija slučajno čuli. Da biste uopće došli do tog e-maila na stranicama Ministarstva morate se probijati kroz šumu informacija. Mi te stranice i inače popratimo, ali baš ne pomažu. Trebali su svim domovima poslati obavijest kao što svake godine šalju zahtjev za izvješćem, što znači da od svih nas već imaju mailove - dodala je. Što se tiče nadležnih, tek su se od početka tjedna, kaže, počeli javljati domovima.

- Bandić je odlučio podijeliti nešto rukavica i maski nakon što se jedan vlasnik doma požalio javno na sve naše probleme. Eto i mi smo dobili 100 maski i 200 rukavica, što je simbolično, ali smo zahvalni i na tome. Zavod za javno zdravstvo je poslao jedan konkretan dopis u kojem nas poziva da pošaljemo djelatnike na obuku za uzimanje brisa za Covid ako želimo te su poslali i nekoliko testova za uzorke i protokol. To mi je recimo bilo zanimljivo, no ne znam zašto sestre slati na obuku za bris kad to ionako nauče u školi jer se ovaj ni po čemu ne razlikuje od drugih - rekla je.

'Nemamo zaštitnu opremu, Dom nema nijedan kompjuter'
'Nemamo zaštitnu opremu, Dom nema nijedan kompjuter'

Na kraju je pohvalila zagrebačku Hitnu pomoć.

- Sa i bez korone oni su doista na nivou i dolaze na vrijeme, informiraju nas o svemu i s njima se o svemu dogovaramo. Tako je i u pandemiji i zaista ih treba javno pohvaliti - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima