Obavijesti

News

Komentari 5

Bio je beskućnik i ovisnik o drogi pa postao profesor

Bio je beskućnik i ovisnik o drogi pa postao profesor

Kanađanina Jesseja Thistlea život nije mazio od njegova rođenja. Odrastao je u nefunkcionalnoj obitelji, krenuo krivim putem u školskim danima i odredio svoju sudbinu. Unatoč svemu, uspio je pronaći svoj put

VIDEO

Da život ima svojih uspona i padova naučio je protagonist ove priče. Riječ je o danas 37-godišnjem Jesseu Thistleu koji je od beskućnika i ovisnika dospio do uglednog profesora, prenosi BBC News.

Jessejeva tužna sudbina započinje već od njegovih mlađih dana. Otac je imao problema s drogama i alkoholom te često zanemarivao djecu, a previše restriktivan djedov odgoj doveo ga je do ulice. 

Jedina svijetla točka u Jessejevom životu bila je njegova majka Blanche koja je Jesseja i njegovu braću Josha i Jerryja, već u ranom djetinjstvu odvojila od oca i započela neki novi život. 

No, Blache je uz odgoj troje djece i studirala na fakultetu i tako jedva krpala kraj s krajem. Blache se u jednom trenutku javio Sonny, muž i otac njihove djece, s pričom kako se izliječio i postao novi čovjek. Blache je povjerovala u priču i ostavila mu dječake na nekoliko mjeseci. 

Uskoro se ispostavilo da Sonny nije pronašao stalan posao te da svoj život nije doveo u red. Danima bi puštao trojicu dječaka same kod kuće te ih učio raznim nepodopštinama poput sitnih krađa i prošenja na ulicama.

To je uočila i socijalna služba koja je dječake smjestila u Dom za nezbrinutu djecu, a nakon toga brigu za dječake preuzeli su Sonnyjevi roditelji. 

Jessejev baka i djed nisu podržavali brak Sonnyja i Blache te su snahi godinama zabranjivali da vidi svoje sinove. 

Veći problemi u Jessejevom životu započeli su njegovim polaskom u školu. Loše ocjene, neprimjereno vladanje, pijanstva, drogiranja, tučnjave. sve ga je to odvelo na krivi put i odredilo njegovu sudbinu. 

Uskoro je Jesse zbog svog ponašanja ostao i bez krova nad glavom. Djedov restriktivni stil odgoja koji nije odobravao nikakav oblik huliganstva i čvrsto osuđivao konzumiranje droga presudio je u Jessejevom slučaju i doveo ga do samog ruba.

Jesse se tada preselio kod svog starijeg brata u Vancouver koji je tamo radio kao policajac. No Jessejev razvratni oblik života, doveo ga je opet na ulicu. 

Jedan je period svog života spavao u autu, a kasnije je morao prodati i njega što ga je dovelo do ruba egzistencije. Postao je ovisan o raznim opijatima i činio svakakve ilegalne stvari kako bi dobio gram droge.

Bio je optužen i za ubojstvo taksi vozača, no ubrzo se ispostavilo da su za ubojstvo odgovorni njegovi prijatelji koji su krivicu pokušali prenijeti na Jesseja.

Zbog njegovog stila života, izgubio je kontakt sa svojom obitelji i prijateljima. Osjećao se kao da nema motiva za život i pokušao počiniti samoubojstvo. Progutao je veliku količinu antidepresiva i čudom uspio preživjeti. 

Jednom prilikom pokušao je provaliti u bratov stan u Torontu i doživio nesreću u kojoj je teško ozlijedio nogu i zamalo izgubio život. Ta nesreća bila je okidač nakon kojeg je Jesse shvatio da ovakvim stilom života neće nikamo dogurati.

Krenuo je na odvikavanje i odlučio nastaviti svoje školovanje. Njegov je život krenuo u boljem smjeru, a susret s majkom Blanche dao mu je nadu u bolji život. 

Jesse je uskoro krenuo i na fakultet te pronašao ljubav. Lucie, prijateljica iz školskih dana javila mu se nakon što mu baka preminula od teške bolesti, i tako postala bitan dio njegovog života. 

Kada je 2009. Jesse završio s odvikavanjem, preselio se kod Lucie. Par se uskoro vjenčao, a Jesse je ubrzo pronašao pravi posao, počeo je raditi kao pomoćni kuhar u jednom restoranu i paralelno studirao povijest na Sveučilištu u Torontu.

Na drugoj godini studija Jesse je dobio zadatak istražiti povijest svoje obitelji koja vuče korijene Aboridžina. Njegov je rad dobio sve pohvale, a posebno je oduševio profesora koji je se bavi poviješću tog naroda. Jesse je uskoro dobio posao istraživačkog asistenta na tom kolegiju i nastavio se usavršavati u tom području.

Dobio je velik broj nagrada za svoje istraživačke radove, diplomirao s najvišim ocjenama i dobio dvije stipendije za doktorat. 

Sada 37-godišnji Jesse živi život o kakvom je samo mogao sanjati. Približava se kraju svog doktorata i paralelno radi kao profesor povijesti na Sveučilištu York. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina