Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
94 komentara

Bio je krznar i sin postolara, ali noćna mora za Hitlera i naciste

Nepobjedivog maršala Georgija Žukova Staljin je prozvao spasiteljem Moskve, a mnogi povjesničari ga stavljaju u isti red s Aleksandrom Velikim i Napoleonom smatrajući da je promjenio tijek povijesti..

Georgy Konstantinovich Zhukov
Foto: Profimedia

Maršal Žukov, najodlikovaniji sovjetski vojnik, četverostruki Heroj Sovjetskog Saveza (jedini ima tu titulu) zaustavio je Hitlera pred Moskvom, nakon toga pred Lenjingradom, pa ponovno pred Moskvom.

Sudjelovao je u obrani Staljingrada, bitki kod Kurska i oslobađanju Europe od nacista. On je bio čarobnjak iza sovjetskih pobjeda.

Foto: Wikipedia

Žukov je bio vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe od običnog vojnika do maršala i koji je dobio sve vojne bitke koje je vodio. A nije imao nikakvo klasično vojno obrazovanje već je pozavršavao razne vojne tečajeve. Naime, on je po struci bio krznar.

Spas od sigurne smrti

Rođen je na današnji dan 1894. u selu kraj Moskve od oca postolara Konstantina i majke seljanke Justijane. Završio je crkvenu školu i bio izvrstan učenik. Kao nagradu roditelji su ga tada darovali novom košuljom i parom čizama. No kako se u obitelji živjelo skromno nastavak školovanja za mladog nadarenog Georgija za njegove roditelje bio je luksuz. Poslali su na zanat imućnom ujaku u Moskvu koji je bio krznar. Tako da je najpoznatiji ruski maršal svih vremena bio izučeni krznar. Od samog djetinjstva naučen je bio na težak i uporan rad.

Foto: Profimedia

S oružjem se susreo tek s 20 godina kad je za vrijeme Prvog svjetskog rata mobiliziran u konjici. Pokazao je iznimnu hrabrost, a od posljedica ranjavanja trajno mu je bio oštećen sluh. U to je doba Žukov bio najviše odlikovani dočasnik carske vojske. Imao je čak dva Križa svetog Georgija.

Pristaša boljševizma odmah je u borbi za vlast prešao na stranu radničke klase pa se u veljači 1917.obratio svojim vojnicima objašnjavajući im da radnička klasa više ne priznaje cara i da ruski narod želi jedino mir, zemlju i slobodu.

Sudjelovao je nadalje u žestokim borbama, prebolio tifus, nikad se unatoč čestim ozljedama i bolestima nije predavao,  a 1919. je teško ranjen u borbi prsa u prsa s bjelogardejcima (pristaše carskog sistema). Krhotine ručne granate zarile su mu se u lijevi bok i bedro.

Predvodio je svoje ljude u gušenju pobune kulaka i likvidiranju gerilskih bandi. Tada je u borbi prsa u prsa Žukovu ubijen konj i on se našao prikliješten pod konjskim lešom. Neki neprijateljski vojnik upravo se spremao likvidirati bespomoćnog Žukova, ali ga je ubio Žukovljev suborac i pomogao mu da se izvuče ispod trupla. Istoga dana ubijen je i drugi konj kojeg je jahao Žukov, a onaj isti vojnik opet je Žukova spasio sigurne smrti.

U novoj sovjetskoj državi odlučio je ostati u vojsci, a opisivan je kao odlučni časnik snažne volje koji ima obilje inicijative, te se neprestano se usavršava u vojnim vještinama. Napreduje u karijeri i ništa ne može zaustaviti njegovu silnu ambiciju i želju za uspjehom. Uspio je čak preživjeti i Staljinove čistke 30-ih godina.

Sumnjao u pobjedu

Rusija je tek prije šest godina po prvi put objavila dosad neobjavljen intervju sa Žukovom koji je bio zabranjen u vrijeme Sovjetskog Saveza. U njemu je kazao kako je u jednom trenutku posumnjao u pobjedu nad nacističkom Njemačkom. Tada je rekao da sovjetski generali nisu bili sasvim sigurni da će Crvena armija uspjeti spriječiti Wehrmacht da prijeđe crtu obrane u Možajsku (110 km zapadno od Moskve) i da uđe u prijestolnicu.

Foto: Wikipedia

Ispričao je kako ga je Staljin u listopadu 1941. pozvao u Moskvu i priznao mu da je zabrinut. 

- Staljin je imao gripu, pokazao mi je kartu bojišnice i rekao: "Pogledajte situaciju na zapadnoj bojišnici. Ne uspijevam dobiti nikakve informacije o onome što se ondje događa u ovom trenutku. Gdje su naše snage?" -  upitao je Staljin.

Žukov je zatim osobno otišao na bojišnicu

- Bila je to iznimno opasna situacija. Naše snage na crti obrane u Možajsku ne bi mogle zaustaviti neprijatelja da je krenuo prema Moskvi. Zapravo, svi prilazi Moskvi su bili otvoreni - ispričao je Žukov u intervjuu objavljenom nekoliko dana uoči vojne smotre u Moskvi u povodu 65. obljetnice pobjede saveznika nad nacistima.

- Telefonirao sam Staljinu i rekao mu da je najhitnija stvar stvaranje možajske linije obrane kao i drugih dijelova Zapadnog fronta, jer na tim mjestima zapravo nije ni bilo sovjetskih trupa i Staljin ga je uskoro telefonski imenovao glavnim za Zapadni front.

Foto: Wikipedia

- Svaki vojnik, oficir i general koji je sudjelovao u borbama nikada neće zaboraviti taj težak rat, ali ja se više od svega sjećam bitke za Moskvu. Savršeno dobro smo znali što ta obrana znači i sjećam se i najmanjeg detalja, čak i danas. Moskva je bila najteže iskušenje - kazao je u intervjuu Žukov. Priznao je da je teška ruska zima ipak imala najveći utjecaj na poraz nacista, ali je istaknuo da su "precijenili svoje mogućnosti i podcijenili snagu sovjetskih trupa".

Poslao tenkove u Mađarsku 1956.

Ratni vođa i heroj posebno popularan u vojsci, Žukov je predstavljao najozbiljniju potencijalnu prijetnju Staljinovoj diktaturi. Pa ga tako 1947. Staljin poslao što dalje od centra moći.  Premjestio ga je u Vojni okrug Odese na relativno nevažan položaj, a poslije na još nevažnije mjesto zapovjednika Uralskog vojnog okruga.

No, poslije Staljinove smrti, Žukov je opet u milosti te postaje zamjenik ministra obrane, a zatim i ministar obrane. Upravo je on odgovoran za sovjetsku invaziju na Mađarsku 1956. jer je od tadašnjeg lidera SSSR-a to zahtijevao, a ovaj ga je poslušao. Unatoč tome opet ga smjenjuju, ali nakon par godina ga žele natrag. On ovaj put to odbija.

Georgy Zhukov | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Stari ratnik djelomično paraliziran, mirno je do kraja života živio u svojoj ladanjskoj kući nedaleko od Moskve. Njegova druga supruga bila je mlađa od njega oko 25 godina, po zanimanju liječnica s ljubavlju se brinula o svom mužu, a vrlo bliske s ocem su bile najmlađa kći Maša kao i njegove dvije kćeri iz prvog braka Ela i Era. Maršal Žukov je umro u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu.

Georgij Konstantinovič Žukov sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Po njemu je nazvan i jedan asteroid. Godine 1995., na 100. godišnjicu rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Žukov je i u Jugoslaviji dobio njeno najviše odlikovanje - Orden slobode. To je odlikovanje bilo višeg ranga čak i od jugoslavenskog narodnog heroja, a dobilo ga je samo sedam ljudi. Dobio je čak i odlikovanje velikog križa francuske Legije časti. 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message