Obavijesti

News

Komentari 62

Bio je 'laka meta' jer je crnac: Smaknuli su nevinog dječaka?

Bio je 'laka meta' jer je crnac: Smaknuli su nevinog dječaka?
1

Odvjetnik želi otvoriti slučaj dječaka pogubljenog za ubojstva dviju bijelih djevojčica iz 1944. godine. Uvjeren je da je poslužio kao žrtveno janje u doba segregacije

VIDEO

George Junius Stinney iz američke Južne Karoline imao je samo 14 godina kad je pogubljen 1944. godine zbog ubojstva dviju bijelih djevojčica. Zbog njegovih 150 centimetara visine morali su na električnu stolicu staviti debele knjige kako bi mu glava došla do elektroda. Dva policajca tvrdila su da im je dječak priznao ubojstva, no osim njih to priznanje nitko nije čuo, niti postoji pisani dokaz o njemu. 

Međutim, odvjetnik Steve McKenzie uvjeren je da je George bio nevin te traži od države Južne Karoline da ponovno otvori slučaj.

Ubijene djevojčice, Betty June Binnicker (11) i Mary Emma Thames (8), nestale su dan nakon što su s 'pogrešne strane pruge' u gradu Alcolu vozile bicikle i brale cvijeće. U to doba, crnačke i bjelačke četvrti dijelila je pruga. George je pomogao u potrazi za djevojčicama i jednom od tragača je usput rekao da je vidio djevojčice ranije toga dana. Ovaj ga je prijavio policiji te je dječak optužen za dvostruko ubojstvo. Curice su pronađene u jarku, ubijene klinom s tračnica. 

Bez prisutnosti roditelja policija je Georgea ispitivala satima. U izvješću stoji da su mu policajci ponudili sladoled ako prizna ubojstva. Dječak je navodno priznao, no samo usmeno i to samo dvojici policajaca, a pismena potvrda priznanja ne postoji. Ne postoji nijedan fizički dokaz koji bi dječaka povezao s ubojstvima, kao ni pisani dokument o njegovoj krivnji. 

Odvjetnik McKenzie se nada da će glavni odvjetnik Ernest 'Chip' Finney pristati podnijeti zahtjev za ponovnim otvaranjem slučaja do kraja ove godine. Smatra da je George bio laka meta te da je poslužio kao žrtveno janje policiji koja je htjela brzo naći i kazniti bilo koga koga su mogli povezati s ubojstvima. 

- George je bio prikladna meta. Imali su samo iznuđeno priznanje koje nije zapisano. Bilo je to usmeno priznanje dvojici bijelaca i preneseno poroti koja se u potpunosti sastojala od bijelaca, rekao je McKenzie i dodao da vjeruje da će uspjeti dokazati da George nije bio kriv za ubojstva. Dječake je najmlađi pogubljeni osuđenik u SAD-u, prenosi Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije